روح الامینی: مرتضوی مشاور فیلم های پلیسی شود/چاقو دسته خود را می‌برد؟

۱۱ مرداد ۱۳۹۴/به گزارش واحد تامین خبر یزدفردا- چاقو دسته خود را می‌برد؟ پدر مرحوم روح‌الامینی روز گذشته بعد از ششمین جلسه دادگاه  سعید مرتضوی مدیرعامل سابق تأمین اجتماعی به همین ضرب‌المثل اشاره‌کرده و اظهار امیدواری کرد که قوه قضاییه آن را نقض کند.

 
اگرچه بررسی فسادهای کلان از سوی این نهاد مسئول در دو، سه سال اخیر نشان از عزم جدی حاکمیت برای مقابله با فسادهای گوناگون – مالی و غیرمالی - دارد اما پرونده سعید مرتضوی هنوز به نتیجه نرسیده است. حالا بعد از شش بار آمدو رفت به دادگاه وکلای شاکیان می‌گوید که این آخرین جلسه بوده است و متهم معتقد است که امروز – یکشنبه- مشخص خواهد که جلسه دیگری در کار است یا خیر.


او که در جلسه قبلی با یک دفاعیه 51 صفحه‌ای به دادگاه رفته بود، در جلسه دیروز ناگفته‌های تازه‌ای را مطرح کرد. مرتضوی اکنون مدعی است که شش سال در عذاب بوده درحالی‌که مقصران اصلی سران فتنه هستند.

مرتضوی در این جلسه دلیل مرگ قربانیان کهریزک را ضربات حاصل از درگیری با پلیس در جریان حوادث 88 دانست و در خصوص پرونده تأمین اجتماعی نیز خواستار جلب علی ربیعی وزیر کار دولت یازدهم شد.

وی پس از پایان جلسه و در جمع خبرنگاران توضیحاتی را ازاین‌قرار ارائه کرد: «در اين جلسه دو موضوع مورد رسيدگي قرار گرفت؛ نخست شكايت سازمان تأمین اجتماعي كه در شكايت اين سازمان مسائل مختلفي مطرح شد كه لازم بود وزير كار در جلسه حاضر شود و به ابهامات شكايت پاسخ دهد. در اين شكايت مواردي مربوط به مديرعامل سازمان تأمین اجتماعي بود كه بر اساس آن قرار شد مديرعامل اين سازمان نيز در جلسه حضور يابد.»

به گفته مرتضوی: «شكايت سازمان تأمین اجتماعي اين بود كه من از مصوبه رييس مجلس شوراي اسلامي و اجراي رأی ديوان عدالت اداري در خصوص تبديل سازمان به صندوق و بالعكس استنكاف كردم. در اين رابطه دلايلي را ارائه كردم كه نه‌تنها من در رابطه با اين موضوع استنكافي نكردم بلكه مديرعامل و وزير فعلي نيز خودشان از اين موضوع استنكاف كردند. با توجه به انتشار اين مطالب، دادگاه آقايان نوربخش و ربيعي را احضار كرد كه آنها در جلسه امروز حضور نيافتند و نمايندگان خود را معرفي كردند. اين در حالي است كه وقتي كسي براي گواهي يا به‌عنوان شاهد به دادگاه احضار مي‌شود بايد خودش در دادگاه حضور يابد.»

گفتنی است که وكيل سازمان تأمین اجتماعي در خصوص صحبت‌هاي مرتضوي مبني بر ضرورت حضور ربيعي در دادگاه و درخواست جلب وي گفته است «واقعيت اين است كه به حضور ربيعي و نوربخش به‌عنوان وزير تعاون و رييس سازمان تأمین اجتماعي نيازي نبود. اين افراد از كساني بودند كه با تغيير دولت بر سرکار آمدند. پس این‌ها كه در آن زمان سمتي نداشتند تا دخالتي در كارهاي مرتضوي داشته باشند براي چه بايد در دادگاه حضور يابند. كجاي دنيا وزيري بااین‌همه مشغله براي مسائل جزئی به دادگاه مي‌رود؟ کریمی نژاد مديركل سازمان تأمین اجتماعي در اين جلسه حاضر شدند و با دلايل كافي در مورد حقوق دريافتي مرتضوي تا آخرين روز فعاليت وي در سازمان توضيحاتي را ارائه كردند. با نامه‌اي كه از سوي وزير كار به رييس دادگاه ارسال شد، نیز ديگر نيازي به حضور وي در دادگاه وجود ندارد.»

متهم پرونده کهریزک در خصوص شكايت روح‌الاميني نيز مدعي شد: «به شكايت آقاي روح‌الاميني بيش از هشت بار رسيدگي شده و قرار منع پيگرد نيز صادرشده است و اساساً اين پرونده اعتبار امر مختومه دارد. آقاي روح‌الاميني به مصاحبه‌اي از آقاي احمدي‌مقدم استناد كردند و درخواست كردند كه در دادگاه حضور پيدا كنند، من نيز ازآنجاکه استناد آقاي روح‌الاميني حرف‌هاي آقاي احمدي‌مقدم بوده است مصاحبه‌هاي وي را در رابطه با حادثه كهريزك جمع‌آوري كردم. آقاي احمدي‌مقدم در مصاحبه خبري خود گفته بودند كه كشته‌شدگان كهريزك به‌ویژه آقاي روح‌الاميني در كهريزك كتك نخوردند بلكه در محل درگيري و فتنه کتک‌خورده‌اند. من نيز اين مطالب را به دادگاه ارائه كردم. اين افراد در اغتشاش سال ٨٨ شركت كردند و با پليس درگير شدند.

مرتضوی افزود: «پليس نيز آنها را دستگير كرده و من دخالتي در دستگيري آنها نداشتم. سازمان بازرسي نيز نظريه‌اي داده و اعلام كرده كه اختصاصاً مرحوم روح‌الاميني زخم‌ها و جراحتش مربوط به زماني كه در كهريزك بازداشت بود نيست بلكه اين زخم‌ها قديمي است و به قبل از اعزام به كهريزك بازمي‌گردد. من اين گزارش را در دادگاه بيان كردم و گفته‌شده بود اين زخم‌ها مربوط به قبل از هجدهم تير است. هم من به‌عنوان كسي كه با فتنه مبارزه كردم و هم آقاي روح‌الاميني خسارت بالايي را ديده‌ايم حال خسارت ايشان بيشتر است، اما من نيز به‌عنوان دادستان تهران و مسئول امنيت تهران خسارت خورد‌ه‌ام. من در اين شش سال در عذاب هستم درحالی‌که مقصران اصلي افرادي هستند كه در پشت‌صحنه حضور دارند كه همان سران فتنه و ضدانقلاب‌هايي هستند كه عليه كشور فتنه برپا كردند و بايد پاسخگو باشند.»

او این اظهارات را مطرح می‌کند و خودش را در حوادث کهریزک بی‌گناه می‌داند اما ولی دم مرحوم روح‌الامینی، مرتضوی را استاد وارونه‌گویی دانسته و پیشنهاد می‌دهد که شغل دیگری مانند مشاور فیلم‌های پلیسی-تخیلی – جنایی انتخاب کند.

روح الامینی گفت: «برخی مردم از رسیدگی به پرونده مرتضوی نا امید هستند و می گویند چاقو دسته خود را نمی برد و من امیدوارم قوه قضاییه این ضرب المثل را باطل کند.»

میر مجید طاهری، وکیل خانواده روح‌الامینی نیز به پایان پرونده کهریزک خوش‌بین و امیدوار است که شکایت خانواده «روح‌الامینی» در مورد اتهام «معاونت در قتل» از «سعید مرتضوی» به نتیجه برسد.

 او بعد از جلسه دیروز با خبرنگاران گفت‌وگو کرده و با اشاره به مستمسک «مرتضوی» در دادگاه، برای تبری جستن از این اتهام گفته است «مرتضوي معتقد بود چون قبلاً در شکایت خانواده «کامرانی» از این اتهام تبرئه شده است پس بازهم باید تبرئه شود. درحالی‌که هیچ حرف و مطلب جدیدی برای گفتن نداشت و قاضی هم این استدلال را نپذیرفت».

طاهری افزود: «اتفاقات مختلفی در این دو سال افتاده است. فضای دادگاه با فضای دادگاه دو سال پیش تفاوت‌هایی داشت و قاضی هم فرد دیگری است. برای همین من امیدوارم که این پرونده به نتیجه مطلوب برسد و حکم به نفع آقای روح‌الامینی صادر شود».

لازم به ذکر است که جلسه دیروز و جلسات قبل از آن‌همه ابعاد پرونده مرتضوی را در برنداشته است. این درحالی‌که است که بخش زیادی از پرونده مرتضوی که به تحقیق‌وتفحص مجلس درباره نحوه فروش شرکت‌های زیرمجموعه سازمان به «بابک زنجانی»، چک‌های ضمانت و برخی پرداخت‌های مالی در قالب سکه و کارت هدیه به اشخاص مربوطه می‌شود هنوز در دادسرا است و به دادگاه نیامده است.

نامه پنج نماینده مجلس -علیرضا محجوب٬ احمد توکلی٬ نادر قاضی پور٬ سید حسین دهدشتی و علیرضا زاکانی د- در فروردین امسال به علی لاریجانی رییس مجلس که محتوای آن درخواست پیگیری در تسریع صدور حکم مرتضوی بود نیز به‌خوبی نشان می‌دهد، مجلسی‌ها هم در انتظار روشن شد تکلیف این پرونده هستند. به‌هرحال راهی جز انتظار نیست و باید دید که به قول روح‌الامینی چاقو دسته خود را می‌برد یا نمی‌برد؟ 

کارشناسان اقتصادی اظهارات روحانی را بررسی کردند

کاسبان تحریم چه کسانی بودند؟
۱۲ مرداد ۱۳۹۴/به گزارش واحد تامین خبر یزدفردا- تجارت غیررسمی به شکل رسمی در شرایط تحریم سبب شد که برخی فرصت کاسبی و کسب سودهای کلان پیدا کنند لذا اکنون‌که با لغو تحریم‌های اقتصادی این فرصت را از دست خواهند داد، از توافق هسته‌ای ناخشنود و به قول رییس‌جمهور عصبانی هستند.

حسن روحانی رئیس دولت شب گذشته برای چندمین بار در مقابل دوربین‌های رسانه ملی نشست و در یک گفت‌وگوی زنده با مردم سخن گفت. او در این مصاحبه به بیان نظرات خود درباره مسائل سیاسی به‌ویژه توافق هسته‌ای و مسائل اقتصادی پرداخت.

روحانی در بخشی از این گفت‌وگو بابیان اینکه به دلیل تحریم‌ها، ما جنسی را که وارد کشور می‌کردیم گاهی 20 درصد، گاهی 25 درصد و حتی 30 تا 40 درصد نیز داشتیم که گران‌تر می‌خریدیم، گفت: اگر فرض 100 میلیارد جنس و کالاهای ضروری نیاز بود وارد این کشور شود، حداقل حدود 25 میلیاردش تلف می‌شد.

وی افزود: این از جیب مردم می‌رفت البته این کار برای کاسبان تحریم خیلی سود داشت و کاسبان تحریم در دبی، در اروپا، چین و در تهران بودند و همه‌جا این کاسبان تحریم بودند و آنها از این توافق عصبانی‌اند اما مردم ما هزینه پرداخت می‌کردند.

این اشاره رییس‌جمهور بهانه‌ای شد تا از کارشناسان مسائل اقتصادی بپرسیم که کاسبان تحریم چه کسانی بوده و با چه سازوکاری به کاسبی پرداختند؟

سودهایی که از دور زدن تحریم بردند
هادی حق‌شناس کارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با به گزارش واحد تامین خبر یزدفردا در این خصوص گفت: همیشه در شرایطی که امکان انجام معاملات رسمی به هر دلیلی فراهم نباشد، معاملات به شکل غیررسمی انجام می‌شود و کسانی فرصت پیدا می‌کنند که روی قیمت‌ها اثرگذاری داشته باشند.

وی افزود: بخش عمده کاسبان تحریم یا کسانی که تحریم به نفع آنها تمام شد کسانی بودند که در امر تجارت و کانال واردات و صادرات فعال بوده و با اجازه مسئولان دولتی و به شکل رسمی فرصت یافتند که تجارت غیررسمی انجام دهند. این همان اصطلاح دور زدن تحریم‌ها است که از آن استفاده می‌کردیم.

به گفته نماینده پیشین مجلس، دور زدن تحریم‌ها توسط افرادی انجام شد که در بخش تجارت فعال بودند و به خاطر مشکلات دوران تحریم مانند بسته بودن مسیر مبادله ارزی سویس و ... از تجارت سودهای کلانی بردند. نمونه مشهور این کاسبان بابک زنجانی است که هنوز میزان اموال او مشخص نشده است.

حق‌شناس ادامه داد: این به معنی آن نیست که همه‌کسانی که به خاطر منافع ملی کشور در شرایط تحریم برای رفع نیازهای کشور تلاش کردند را متهم کنیم زیرا در آن شرایط چاره‌ای غیر از دور زدن تحریم نبوده است. به‌عنوان مثلاً وزارت نفت درزمانی که مشکل فروش نفت داشتیم برای نقل‌وانتقال ارزی ناگزیر بود که از این شیوه استفاده کند لذا اکنون نباید گفت که همه افرادی که در این امر مشارکت داشتند کاسبان تحریم بودند اما طبیعی است که بخشی از آن‌هم به خطا رفته و بابک زنجانی‌هایی را ایجاد کرده است.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا از میان رفتن تحریم‌ها منجر به حذف رانت‌های اقتصادی و کاسبی‌های حاصل از آن خواهد شد، گفت: همیشه و در همه بخش‌های اقتصاد رانت وجود دارد اما برخی شرایط زمینه بهتری برای استفاده از رانت استفاده می‌کند. به‌عنوان‌مثال وقتی می‌گوییم که 20 درصد فرار مالیاتی داریم یعنی رانت در بخش مالیات. این در حالی است که اگر نظام مالیاتی ما کارآمد باشد زمینه این رانت از بین می‌رود.

این کارشناس مسائل اقتصادی همچنین گفت: در شرایط تحریم زمینه ایجاد فساد اقتصادی بیش از هر وقت دیگری فراهم بود. به‌عنوان مثل همین‌که امروز بخشی از پول ما در چین است و ما به تجار می‌گوییم که برای بازگرداندن این پول کالای چینی وارد کنید و در این وسط برخی برای بخش‌های دولتی از فاینانس چینی استفاده می‌کنند و دولت هم نمی‌تواند به مسئله ورود کند، ناشی از فراهم بودن زمینه فساد در دوران تحریم است. به همین خاطر از میان رفتن شرایط تحریمی اگرچه رانت و فساد را از اقتصاد کشور حذف نمی‌کند اما می‌تواند در کاهش آن نقش قابل‌توجهی داشته باشد.

صید منافع شخصی از آب گل‌آلود
علی قنبری کارشناس مسائل اقتصادی در این خصوص گفت: به اعتقاد من موضوع خیلی روشن است. کاسبان موردنظر رییس‌جمهور کسانی هستند که از فضای مبهم و آب گل‌آلود تحریم‌ها بیشترین استفاده را کردند تا منافع شخصی خود را تأمین کنند.

مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی افزود: این کاسبان در ایران، چین، اروپا، آمریکا و ... هستند. افرادی که به دنبال شرایطی می‌گردند که منافع شخصی خود را در اولویت قرارداد و به عبارتی از آب گل‌آلود ماهی بگیرد؛ اما وظیفه دولت‌ها این است که در جهت منافع مردم و مصالح کشور حرکت کرده و با در نظر داشتن خیر و صلاح مردم فرصت منفعت‌طلبی را از کاسبان بگیرند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا اشاره رییس‌جمهور به چین به خاطر قراردادی است که در دوران تحریم با این کشور بسته شد تا به‌موجب آن 18 میلیارد دارایی ایران از طریق کالا دریافت شود؟ گفت: بله تا حدودی این مسئله بوده است. توجه داشته باشید که هرکدام این مسائل یک قصه مفصل دارد اما به‌طورکلی می‌توان گفت که کشورهایی مثل چین و روسیه همیشه به دنبال منافع خود بوده‌اند و از فرصت تحریم‌ها برای تأمین این منافع استفاده کردند.

این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: اگر چین یا روسیه از ته دل به فکر ما بودند یا نگاهی به منافع ما داشتند در خصوص ایجاد تحریم‌های علیه ایران رأی مخالف می‌دادند یا وتو می‌کردند اما شاهد بودیم که برخلاف این عمل کردند. ما در طول تاریخ از این‌ها لطمه خورده‌ایم و همیشه به دنبال پر کردن جیب خود بوده‌اند.

تفاوت کاسب‌کاری با معامله از سر ناچاری
مهدی تقوی اقتصاد داد و استاد دانشگاه  در این خصوص گفت: در مورد کاسبان داخلی باید گفت که منظور کسانی است که از شرایط تحریم سوءاستفاده کردند. کسانی که در امر واردات فعال بوده و با استفاده از فضای تحریم و نیازهای کشور کالاهای موردنیاز را باقیمت‌های بیشتر به دست مردم رساندند. البته برای شناختن آنها باید صورت‌های مالی را بررسی کرد و نمی‌توان ‌همه به این سوءاستفاده کردن‌ها متهم کرد.

وی افزود: در مورد کاسبان تحریم در چین و ... نیز باید به این نکته توجه داشت که وقتی ما تحریم بوده و غرب به ما کالا نمی‌داد چاره‌ای نداشتیم جز اینکه با کشورهای شرقی مانند چین تجارت کنیم. الآن را نمی‌دانم اما وقتی‌که من جوان بودم کسی کالای چینی نمی‌خرید و کالاهایشان قابل‌مقایسه با نمونه اروپایی نبود. بااین‌حال نمی‌توان گفت که چون از آنها کالا گرفته‌ایم کاسب تحریم هستند زیرا ما بر اساس عرضه و تقاضا دست به معامله زده‌ایم مگر اینکه به خاطر شرایط تحریمی و نیاز ما باقیمت‌های بالاتری با ما معامله کرده باشند.
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا