به گزارش واحد دریافت خبر یزدفردا "با پیگیری های نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی و همکاری فرمانداری اردکان و دیگر نهادهای مسئول در این زمینه، تمامی کارگران بازداشتی مجتمع معدنی و صنعتی چادرملوی اردکان با صدور قرار از بازداشت آزاد شدند.
گفتنی است طی روزهای گذشته، تعدادی از کارگران این معدن، به خاطر اعتراض به اخراج یکی از همکارانشان، بازداشت شده بودند.
برخورد با بحران کارگری معدن چادرملو بدون توجه به مطالبات کارگران معترض غیرقابل قبول است / مطالبات کارگران معترض باید بررسی شود و پس از آن، یا باید به خواستههایشان پاسخ داده شود یا باید آنها را اقناع کرد و راه دیگری وجود ندارد.
همزمان با بازداشت ۸ کارگر دیگر طی سه روز گذشته و رسیدن شمار کارگران بازداشتی معدن چادرملو به ۲۸ نفر، نماینده یزد در مجلس شورای اسلامی از بازداشت گسترده کارگران این معدن انتقاد کرد.
«محمد صالح جوکار» با انتقاد از مسئولان دولتی و قضایی شهرستان اردکان، از بیاطلاعی نمایندگان مجلس از دلیل بازداشت کارگران معدن چادرملو خبر داد و به ایلنا گفت: برخورد با بحران کارگری معدن چادرملو بدون توجه به مطالبات کارگران معترض غیرقابل قبول است.
وی ادامه داد: مطالبات کارگران معترض باید بررسی شود و پس از آن، یا باید به خواستههایشان پاسخ داده شود یا باید آنها را اقناع کرد؛ راه دیگری وجود ندارد.
جوکار تصریح کرد: رضایت کارگران از شرایط کار و انگیزه آنها برای ادامه تولید مهم است و اگر مدیران واحد تولیدی به زور و اجبار متوسل شوند، بازده کاری کارگران به تناسب پایین میآید.
این نماینده مجلس نهم در ادامه با انتقاد از برخورد امنیتی با اعتراضات صنفی کارگران معدن چادرملو، گفت: کار در معادن سخت و طاقت فرساست و کارگران معادن فشار زیادی متحمل میشوند، بنابراین باید به خواستههای صنفی آنها رسیدگی کرد.
وی در خصوص شائبه ارتباطات گسترده کارفرما با مسئولان نهادهای دولتی و نظارتی شهرستان اردکان، عنوان کرد: مسئولان باید توجه بیشتری به مطالبات کارگران معدن چادرملو داشته باشند تا خدایی نکرده به زد و بند با کارفرما متهم نشوند.
جوکار ادامه داد: کارگر و کارفرما باید در کنار یکدیگر قرار داشته باشند و اگر کارفرما در نقش ارباب و کارگر در نقش رعیت ظاهر شود، کارگران و در نهایت تولید به شدت ضربه میبینند.
نماینده یزد در مجلس شورای اسلامی در پایان با اشاره به اعتراض کارگران به اخراج «بهرام حسنینژاد»، دبیر انجمن صنفی کارگران شرکت آسفالت طوس (پیمانکار نیروی انسانی معدن چادرملو)، اظهار داشت: شرایط قراردادهای کاری کارگران، امنیت شغلی آنها را تضمین نمیکند. در برخی موارد دیده شده است که با کارگری قرارداد ۷ روزه بستهاند. برخی از کارفرمایان انسانهای شریفی هستند و با کارگران برخوردی انسانی دارند اما برخی از کارفرمایان بدون توجه به روح قانون با کارگران برخوردهای سخت و تنش آمیز میکنند.
گفته میشود «حسین جنائی»، رئیس انجمن صنفی کارگران شرکت آسفالت طوس (پیمانکار نیروی انسانی معدن چادرملو) و «بهرام حسنینژاد» دبیر انجمن صنفی کارگران پیمانی این معدن نیز بازداشت شدهاند.
یکی از نمایندگان کارگران با اعلام این خبر به ایلنا گفت: آقایان جنائی و حسنینژاد روز جمعه (۱۱ بهمن ماه) توسط پلیس امنیت شهرستان اردکان احضار و سپس بازداشت شدهاند.
نماینده کارگران پیمانی معدن چادرملو همچنین از بازداشت دو تن دیگر از همکارانش با نامهای «عباس حسینیپور» و «مهدی حسنی» در روز شنبه (۱۲ بهمن) خبر داد و گفت: تعدادی از کارگران متحصن از صبح امروز (یکشنبه ۱۳ بهمن) به سر کار خود بازگشتهاند زیرا به آنها قول داده شده است که همکاران بازداشتی شان تا عصر (یکشنبه) آزاد میشوند.
در تاریخ ۶ آذر ماه سال جاری، ۸۰۰ کارگر معدن چادرملو در اعتراض به آنچه دستمزدهای ناعادلانه میخواندند و همچنین اخراج آقای حسنینژاد، دبیر نهاد کارگری این معدن (انجمن صنفی کارگران شرکت پیمانکاری آسفالت طوس) بیش از یک ساعت دست از کار کشیده و تجمع کردند.
شورای تامین اردکان در واکنش به این اعتراض در تاریخ ۱۱ آذر ماه تشکیل جلسه داد و با حضور نمایندگان کارگران و مدیران شرکت پیمانکاری آسفالت طوس، خواستههای صنفی کارگران را بررسی کرد.
مطالبات صنفی کارگران مبنی بر پیروی شرکت آسفالت طوس (پیمانکار نیروی انسانی معدن چادرملو) از طرح طبقه بندی مشاغل شرکت سنگ آهن چادرملو (پیمان دهنده) و لحاظ پاداش تولید در محاسبه حق بیمهشان در نهایت توسط شورای تامین اردکان پذیرفته شد.
در نهایت، طرح طبقه بندی مشاغل در شرکت آسفالت طوس اجرا شد اما از پاداش تولید کارگران کاسته شد تا دستمزد آنان تغییری نیابد. همچنین گفته شد که لحاظ پاداش تولید در محاسبه حق بیمه کارگران در دست بررسی است و در ماه های آینده اجرایی می شود.
در جلسه شورای تامین مقرر شده بود دبیر انجمن صنفی کارگران شرکت آسفالت طوس در تاریخ ۱۴ آذر ماه برای بررسی صدور حکم بازگشت به کارش با فرماندار اردکان ملاقات کند که در این جلسه ضمن مخالفت با مطالبه بازگشت به کار نماینده صنفی کارگران، بازگشت وی به تصمیم شورای تامین موکول شد. مخالفتی که به ادامه اعتراضات کارگران در روزهای بعد منجر شد.
در روزهای ۱۵، ۱۶ و ۱۷ آذر ماه،حدود ۲ هزار کارگر معدن چادر ملو در اعتراض به تغییر نکردن وضعیت آقای حسنینژاد در تمام شیفتها دست از کار کشیدند.
کارگران معترض معتقد بودند حکم اخراج آقای حسنینژاد بر خلاف ماده ۲۵ و ۲۷ قانون کار صادر شده است و ارتباطی با شورای تامین ندارد.
ماده ۲۵ قانون کار صراحت دارد هیچ یک از طرفین (کارگر و کارفرما) به تنهایی حق فسخ قرارداد موقت را ندارند. ماده ۲۷ قانون کار نیز، اخراج کارگر را به نظر مثبت نهاد صنفی کارگاه مربوطه منوط کرده است.
گفتنی است قرارداد آقای حسنینژاد تا ۲۹ اسفند سال جاری اعتبار دارد که کارفرما به صورت یک جانبه این قرارداد را فسخ کرده است.
همچنین برای صدور حکم اخراج آقای حسنینژاد از انجمن صنفی کارگران شرکت آسفالت طوس (که تنها نهاد صنفی این شرکت پیمانکاری است) نظرخواهی نشده است.
کارگران معدن چادرملو در نهایت با وعده مسئولان اداره کار اردکان به نمایندگان کارگران مبنی بر بررسی خارج از نوبت موضوع اخراج نماینده صنفی شان، و همچنین تعیین ساز و کار بررسی و تحقق سایر مطالبات صنفی از تاریخ ۱۸ آذر ماه با توقف موقت اعتراضات صنفی شان مجددا به کار خود بازگشتند.
حکم اخراج آقای حسنینژاد نهایتا در تاریخ ۶ بهمن ماه از سوی هیات تشخیص اداره کار شهرستان اردکان تایید شد که به آغاز دور جدید اعتراضات صنفی کارگران از روز سه شنبه هفته گذشته (۸ بهمن ماه) منجر شده است. اعتراضاتی که تا به امروز ادامه دارد.
گفته شده در جریان دور جدید اعتراضات صنفی کارگران معدن چادرملو، بیش از ۲۰ کارگر بازداشت شده اند که تعدادی از نمایندگان کارگری در انجمن صنفی کارگران شرکت آسفالت طوس از جمله آقایان «علی همت چراغی»، «مهدی مظفری»، «ناصر شیخی»، «مسلم غنیزاده»، «بهرام حسنینژاد»، «احمدپور جنائی» و «حسین جنائی» در میان بازداشتی ها قرار دارند.
«رامین حیدر جان»، «بهزاد طالبپور»، «محمود دهقان» و «احمد نصیرپور» چهار کارگر دیگری هستند که نام شان در میان بازداشت شدگان به چشم می خورد.
مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 22,دسامبر,2024