محمدرضا باغستانی ( کارشناس مسائل آموزشی)

 

محمدرضا باغستانی ( کارشناس مسائل آموزشی)

 

همواره فصل امتحانات، از نگاه عوامل موثر در امر آموزش ایام خاص و مهمی تلقی میگردد . بی شک در این ایام اکثر برنامه های مدارس،خانواده ها و دانش آموزان تحت تاثیر قرار میگیرد تا دانش آموزان بتوانند از مسیر امتحانات به سلامت عبور کنند. در این میان نگرش و نحوه روبرویی ما بسیار تعیین کننده است . زیرا هر انسان زمانی میتواند در موضوعی به موفقیت و نتیجه مطلوب برسد که از همه زوایای پیدا و پنهان آن آگاهی کامل داشته باشد . از اینرو سعی شده است تا ظرفیتهای نهفته ایام امتحانات  از دیدگاه خانواده و دانش آموز ساعی و همراه بررسی گردد .

تجربه نشان داده دانش آموزان موفق در جلسه آزمون سراسری یکی از رموز موفقیت خود را هنر امتحان دادن در پایان هر ترم در سالهای گذشته میدانند . آنان می گویند :

1- امتحانات یک فرصت و یک ابزار آموزشی مناسب برای رشد و تعادلی می باشد.

2- امتحانات یک زمان ارزشمند پس از تلاش سه ماهه برای رفع کاستی های احتمالی و ترمیم و تکمیل نمودن مباحث نیمسال اول در طول امتحانات است.

3- می توان فرآیند مطالعاتی خود را قبل از شروع امتحانات و حتی در طول برگزاری آن با جدیت و تمرکز بیشتر دنبال کرد .

4- امتحانات فرصت مناسبی است برای جمع بندی نهایی مطالب از شروع سال تحصیلی تا زمان شروع امتحانات و رفع کاستی های احتمالی

5- امتحانات زمانی است که در آن مطالعه جدی و عمیق تر صورت میگیرد.

البته به عقیده بسیاری از کارشناسان نیز در صورت مدیریت اصولی و دقیق از سوی همه ی عوامل تاثیر گذار در طول امتحانات دانش آموز بنا به دلایلی که در زیر اشاره میشود از یک آرامش نسبی برخوردار خواهد بود

الف : پایان رسیدن محتوای دروس نیمسال اول

ب : عدم تدریس مطالب جدید در طول امتحانات

ج : کمتر شدن تنوع کاری ( آزمونهای فرامدرسه ای ، پرسش کلاسی و ... )

د : فرصت بیشتری در اختیار دانش آموزان است تا بتوانند زمان را مدیریت صحیح نموده و  بالاترین راندمان را بهمراه داشته باشند .

و در مجموع این گروه از دانش آموزان موفق، کلمه امتحان را بر خلاف نظر بعضی از دانش آموزان که همراه با اضطراب ، استرس و ترس میدانند ، امتحان را انگیزه،نیرو، تلاش جدی تر و حرکت موثر می دانند.

 

این دانش آموزان برای استفاده بهینه و مطلوب از زمان در طول امتحانات فعالیتهایی را به شرح ذیل انجام میدهند :

1-        پرونده دروس و مطالب مربوط به نیمسال اول را با تسلط و در شرائط مناسب می بندند و برای عدم فراموشی فقط با مرور مطالب ، ارتباط خود را با مباحث در ترم دوم حفظ می کنند .

2-        در طول امتحانات برنامه محورتر می شوند .

3-        به فرآیند امتحانات ، اثرات و تاثیرات مثبت آن اعتقاد راسخ دارند.

4-        نیازهای خود از هرفصل و هردرس را براساس یک جلسه کاری پیش بینی می نمایند.

5-        هنر شکیبائی،صبروحوصله را به همه نشان میدهند.

در این میان ، خانواده دانش آموزان موفق نیز خود را موظف دانسته و در قبال فرزند ساعی و کوشای خود اقدامات مناسبی که در زیر به آن اشاره میگردد انجام میدهند :

1-        دوراز رفتارهای احساسی ، تهدیدها و خط و نشان کشیدن ها محیط وهمه ی اعضای خانواده را در جهت محیا نمودن فضای توام با آرامش تشویق مینمایند.

2-        والدین سعی میکنند امکانات مناسب را مهیا نمایند البته نه فقط شرائط وامکانات مادی بلکه به فرزند خود آموزش میدهند که بدون تنش و اضطراب کار کند .

3-        والدین با رفتار و گفتار خود به فرزندان یاد میدهند که تلاش ،حرکت ، پویایی و بهتر شدن از قبل برایشان مهم میباشد نه نتیجه و نمره 20 گرفتن

4-        برنامه های جاری و جنبی خانواده را بر اساس جدول زمانبندی امتحانات فرزند خود تنظیم مینمایند .

5-        خانواده ها به این امر واقفند که حضور یکی از والدین در منزل در کنار فرزندان کمک قابل توجهی به تمرکز حواس و یادگیری فعال خواهد کرد.

 

6-        آنان با توجه به برنامه امتحانات و کوتاه شدن زمان حضور در مدرسه ، نظارت بر زمان ، نحوه و وسیله نقلیه رفت و آمد فرزند را یک اصل اساسی تلقی مینمایند.

 

بی شک این دو عنصر توانمند و هماهنگ ( دانش آموزان ساعی و والدین همراه) میتوانند شاهد به بار نشستن تلاشهاو زحمات خود باشند که به بعضی از تاثیرات مثبت آن اشاره میشود

1-     کسب نمرات مطلوب میتواند انگیزه برای تلاش بیشتر در دانش آموزان بوجود آورد و با کمترین دغدغه و نگرانی زمان باقیمانده سال تحصیلی را پشت سر گذارد.

2-     نتیجه خوب ، اعتماد به نفس در فرد برای ادامه مسیر با صلابت، نشاط ، شاابی و روحیه مضاعف کار در نیم سال دوم را به ارمغان می آورد.

3-     همگان معتقدند که کسب نتایج درخشان بر اساس تفاوتهای فردی و شناختی ، همواره مهر تاییدی است بر روند مطالعاتی و شرائط کاری فرد و اعتماد به فرایند فعالیت صورت گرفته وتقویت رفتارهای مطلوب حاصله از زمان گذشته.

4-     موفقیت تحصیلی فرزند ، رضایت والدین از وقت گذاریها ، حمایت ها، پشتیبانی و نظارتهای خود را به دنبال دارد و آنان تشویق خواهند شد کار تحصیلی و تربیتی فرزند خود را با جدیت تا پایان سال تحصیلی دنبال نمایند.

 

البته در این رهگذر مدارس به عنوان یک از مهمترین ارکان تعلیم و تربیت ، وظایف و مسئولیتهای خطیر و حساسی را دارند که سعی میشود تا در مطلب آتی به نقش مهم ، وظایف اصلی و مسئولیتهای خطیر مدارس در ایام پر اهمیت امتحانات اشاره شود

مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید

 
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا