اهمیت تحقیق و پژوهش در جوامع کنونی بیش از پیش مشخص می گردد و امروزه به یک ضرورت انکار ناپذیر تبدیل شده است. از همین رو محققین و پژوهشگران رشته های مختلف همواره برای یافتن سؤالات خود، به دنبال تحقیقاتی بوده اند که از صحت و اطمینان بیشتری برای رسیدن به حقیقت و تشخیص مسائل برخوردار باشند. پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، به منظور گسترش فرهنگ «پژوهش» در جامعه و ارج نهادن به مقام شامخ «پژوهشگران»، ۲۵ آذر از سوی «شورای فرهنگ عمومی» کشور به نام «روز پژوهش» نامگذاری شد. وزارت «علوم، تحقیقات و فناوری» نیز از سال 79 آخرین هفته آذر ماه را به نام هفته پژوهش نامگذاری کرده است. به همین بهانه مصاحبه ای را با معاون آموزشی و پژوهشی دانشگاه اردکان ترتیب دادیم. آنچه که در پی می آید متن گفتگوی ما با «دکتر احمد فتاحی» می باشد:
گفتگو: روابط عمومی دانشگاه اردکان
1 -به نظر شما برگزاری هفته پژوهش و فناوری چه تأثیری در تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه و تبدیل علم به ثروت دارد؟
تحولات فناوري چند دهۀ گذشته به افزایش وابستگی صنایع به دانشگاه ها در اجراي پروژه هاي فناوري انجامیده است. بر این اساس، بهره برداري از فرصت هاي موجود، قابلیت هاي علمی و فنی کشور و پتانسیل دانشگاه ها و صنایع در تولید، توزیع و به کارگیري مؤثر فناوري بسیار حائز اهمیت است.
ارائه دستاوردهای پژوهشی و فناوری دانشگاه ها، مراکز پژوهشی، شرکتهای دانش بنیان و پارک های علم و فناوری و حضور فعال صاحبان صنایع در نمایشگاه پژوهش و فناوری که در هفته پژوهش برگزار می شود می تواند باعث آشنایی هر چه بیشتر ذینفعان، فناوران و نخبگان شده و این امر به توسعه صنایع با کاربرد فناوری های جدید ، ارائه محصولات با کیفیت بالاتر و بومی سازی برخی محصولات و تبدیل علم به ثروت کمک می کند.
2- ارتباط صنعت و دانشگاه در دانشگاه، مرکز پژوهشی یا مرکز فناوری تحت مدیریت جنابعالی چگونه است؟
مرکز ارتباط با صنعت در دانشگاه اردکان یک مرکز نوپایی بوده و برخی از فعالیت های این مرکز عبارتند از :
- جذب پروژه های عملی و کاربردی مورد نیاز صنایع
- ایجاد ارتباط بین دانشجویان و مراكز صنعتی به منظور شرکت در دوره های کارآموزی، طرح خدمت سربازی و اشتغال پس از تحصیل در صنعت
- برگزاری بازدید اعضای هیات علمی از صنایع مهم جهت بالا بردن روحیه و انگیزه اعضاء هیات علمی برای جذب پروژه و ایجاد ارتباط با مراكز صنعتی كشور
- هماهنگی جهت بازدیدهای علمی دانشجویان از صنایع
- تشكیل بانك اطلاعاتی از نیازهای مراکز صنعتی
- هدفمند و جهت دار نمودن پژوهش های كاربردی دانشگاه با نیاز های صنعتی كشور
اطلاع رسانی مستمر و بموقع فراخوان های پژوهشی سازمانها و واحدهای صنعتی مبنی بر حمایت از پایان نامه های كارشناسی ارشد، رساله های دكتری و طرحهای تحقیقاتی .
3-پیشنهادهای جنابعالی در خصوص برپایی هرچه بهتر مراسم هفته پژوهش و فناوری چیست؟
هم اندیشی مراکز پژوهشی و آموزشی و تبادل نظر در خصوص دستاوردهای پژوهشی یکدیگر و تجلیل از پژوهشگران برتر دانشگاه در حوزه های دانشجویی و اساتید-افتتاح نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری شامل نرم افزار، کتاب،اختراعات و ایده ها-برگزاری سمینارهای علمی در دانشکده ها-راه اندازی مراکز رشد و فناوری و تعامل با رسانه های استانی جهت فرهنگ سازی بیشتر پژوهشی.
4-هماهنگی و همکاری دستگاه های اجرایی استان با مراکز دانشگاهی، پژوهشی و فناوری استان را چگونه ارزیابی می کنید؟
البته دیدگاه دانشگاهیان بایستی به گونه ای باشد که همه هفته ها هفته پژوهش است گرچه در این هفته سعی می شود توجه پژوهشگران و آحاد مردم به سمت پژوهش جلب شود. انتظار می رود با تشکیل ستادهای استانی در هرچه پربارتر برگزار شدن این مراسم گامی مثبت برداشته شود. قطعا برای نیل به این هدف حمایت های استانداران ،فرمانداران و همراهی دانشگاه های استان را می طلبد که خوشبختانه همواره در استان یزد مراکز آموزش عالی و ارگانهای وابسته تعامل لازم را با یکدیگر داشته اند.
در خصوص دانشگاه اردکان نیز باید گفت که با توجه به نوپابودن این دانشگاه، با راه اندازی مدیریت ارتباط با صنعت امید می رود کارهای دستگاه های اجرایی را با این دانشگاه به نحو بهتری انجام داد. مثلا حوزه هایی نظیر آلودگی و آلایندگی شرکت ها، آب و خاک مناطق مختلف واقتصادی بودن طرح های کشاورزی و دامپزشکی.
5-به نظر شما نحوه تخصیص بودجه پژوهش در سطح کشور چگونه باید انجام شود؟
به نظر اینجانب مراتب زیر می تواند در اولویت تخصیص بودجه پژوهشی در کشور مدنظر قرار دارد:
الف)تقویت پارک های علم و فناوری و مراکز رشد و شرکت های دانش بنیان در سطح کشورب) حمایت از طرح هایی که بر اساس نیازمندی صنایع طراحی می گردد و موجبات تجاری سازی طرح ها را فراهم می کند.ج)حمایت از پژوهشگران در حوزه تحصیلات تکمیلی دانشجویی و اساتید.د) تخصیص بودجه بر اساس آمایش سرزمین و ویژگی های خاص هر منطقه.
6 - بهترین دستاورد موسسه شما در حوزه ارتباط با صنعت چه بوده است؟
در دانشگاه اردکان، با انجام بازدیدهای مکرر اساتید و دانشجویان از صنایع، تعامل خوبی بین دانشگاه و صنایع تاثیرگذار منطقه صورت گرفته است و تا حدودی نیازها و مشکلات موجود در صنایع منطقه شناسایی شده است. ارزیابی اساتید از مشکلات صنایع، با تعریف و انجام پروژه هایی در دانشگاه در حال انجام بوده و در صورت به نتیجه رسیدن پروژه ها، می تواند به صورت فناوری در اختیار صنایع قرار گیرد.همچنین چندین طرح پژوهشی با بخش صنعت عقد قرار داد شده است.
7- در راستای تحقق دانشگاه های نسل سوم یا دانشگاه کارآفرین ایده های عملی شما چیست؟
برخی پیشنهادات جهت ترویج و توسعه کارآفرینی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی بصورت زیر می باشد:
- تشکیل نشستها، سمینارها و کنفرانسها از طریق دعوت از مدیران و کارشناسان موفق بخش صنعت در دانشگاه ها و بهره گیري از تجارب عملی آنان و آگاهی دانشگاهیان از معضلات فرا روي بخش صنعت و پیشنهاد براي انجام تحقیقات کاربردي مشترك براي حل آن از طریق تعامل دانشگاهیان و بخش صنعت
- تصویب و اجراي سیاستهاي تشویقی براي توسعه، تقویت و سازماندهی تعامل دانشگاه ها و مراکز پژوهشی با بخش صنعتی و اجرایی کشور
- بهبود کیفیت و ارتقاء استانداردها و شیوه هاي آموزشی و پژوهشی در سطح ملی
- تغییر واحدهاي درسی و سرفصل دروس با نظر صنعت و قطب صنعتی شدن دانشگاه ها
- مشارکت صنعت در ایجاد رشته هاي جدید و میان رشته اي دانشگاهی بر اساس نیاز بازار کار و صنعت
- توسعۀ برنامه هاي جدید و کارآمد آموزشی به گونه اي که نیازهاي جاري و آتی جامعه را با توجه به افزایش نیازها، تغییر سطح زندگی و روند افزایشی توقعات، پاسخگو باشد
- برگزاری نمایشگاه های دائمی و دوره ای محصولات و خدمات کارآفرینی دانشجویی در دانشگاه ها
- بورسیه نیروی کار دانشجویی در بنگاه های کسب و کار مناسب با رشته های تحصیلی مربوطه
- برگزاری سلسله نشست های علمی– کاربردی دانشجویی"آشنایی با سیره عملی کارآفرینان ایرانی" با حضور کارآفرینان برترکشور و اساتید و صاحب نظران حوزه کارآفرینی
- برنامه ریزی و اقدام برای ایجاد مرکز رشد در دانشگاه ها
- تشکیل شرکت های تعاونی دانش بنیان برای دانشجویان فارغ التحصیل و ارائه حمایت های لازم از این شرکت ها
- برگزاری دوره های کارآفرینی و سمینارهای آشنایی با شاخص ها و الگوهای دانشگاه کارآفرین
- ایجاد بانک ایده، پرورش و هدایت ایده و برنامه ریزی برای کمک به عملیاتی شدن ایده های کارآفرینی دانشجویی
- ساماندهی کسب و کارهای پاره وقت برای دانشجویان از طریق تعامل و همکاری دانشگاه با واحدهای کسب و کار مرتبط
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 24,ژانویه,2025