یزد :دکتر محسن میرزایی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد گفت: ارتقاء شاخصهای درمان و آموزش در ابعاد مختلف در استان یزد در دولت دهم به خوبی اتفاق افتاد که آثار متعدد آن در رضایتمندی مردم مشهود است، اما با نگاه به مطالبات مردم و مصوبات سفرهای ریاست محترم جمهور شاهد کم توجهی به شعار پیشگیری مقدم بر درمان هستیم که بنظر میرسد نیاز به تغییر نگرش عمده مسئولین در تامین نیازهای سلامتی جامعه و نیز مردم در اعلام تقاضاهایشان دارد.
دکتر میرزایی اظهار کرد: تامین سلامت و برخورداری از زندگی سالم، از حقوق مسلم شهروندی است و از شاخصههای اصلی جامعه ایده آل، داشتن وضعیت سلامت مطلوب است. همچنین بهرهمندی و برخورداری از سلامت، مصون ماندن از بیماریها و دستیابی به مراقبتهای بهداشتی درمانی، یکی از حقوق انسانی به شمار میآید.
وی یادآور شد: مصرف دخانیات، رفتارهای پرخطر، بیتوجهی به بهداشت فردی، اعتیاد، بیتوجهی به ایمنی در محیط زندگی و کار، حوادث مرگبار جادهای، مصرف غذاهای آماده، عدم مراجعه بموقع بیماران برای درمان، مصرف خودسرانه دارو، بیاعتنایی به توصیههای پزشکی، عدم ارائه اطلاعات صحیح و حتی گاهی ارائه اطلاعات ناصحیح به مراکز ذی ربط و... برخی مصادیق رفتاری و اعتقادی افرادند که نه تنها باعث افت سطح سلامت جامعه میشود، بلکه باعث میشوند بخش قابل توجهی از بودجه سلامت جامعه و نیز توانمندیها و پتانسیلهای مراکز بهداشتی و درمانی را به خود اختصاص داده و رسیدن به اهداف بلند بهداشتی را به تاخیر اندازند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و در مانی شهید صدوقی یزد گفت: واقعیت این است که براساس رویکردی منطقی و قضاوتی علمی، اگرچه دستیابی به آخرین فناوری و امکانات تشخیصی و درمانی، گسترش فضاهای درمانی، تجهیز مراکز موجود و... در ارتقای سطح سلامت جامعه بطور جدی مؤثرند، ولی باید در کنار اقدامات ضروری فوق، نظام راهبردی و مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی با جلب مشارکت مردم و بسیج عمومی، علاوه بر پیشگیری و مبارزه با بیماریها، عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت جامعه را شناسایی، و با تغییر الگوی رفتاری جامعه و فرهنگ سازی سلامت و نیز ارتقای دانش و آگاهیهای عمومی، در راه نیل به جامعهای سالم قدم بردارد.
رئیس مرکز بهداشت استان یزد تصریح کرد: استان یزد با داشتن امکانات خاص خود بویژه امکانات درمان بستری توانسته است نسبت به ارائه خدمات مورد نیاز استانهای همجوار نیز اقدام نماید. بطوریکه ۳۰درصد اشغال تخت بیمارستانهای استان ناشی از مراجعه بیماران استانهای همجوار علی الخصوص استانهای جنوبی کشور میباشد.
وی افزود: مشکلاتی نظیر نداشتن برنامههای جامع برای پیشگیری وکنترل بیماریهای غیر واگیر، عدم وجود الگوی مناسب درمان سرپایی علی رغم اجرای طرح پزشک خانواده و نارسایی نظام ارائه خدمات در سطح بندی وارجاع بیماران، خودگرانی بیمارستانها، بروز ناهنجاریهای اجتماعی مثل اعتیاد، بروز بیماریهای بازپدید و نوپدید، و.... بر سر راه ارائه کنندگان خدمات سلامتی در استان قرار دارد. ضمن آنکه افزایش انتظارات عمومی، برخی نارساییها در سیستم بیمه خدمات سلامت، کاهش انگیزه پرسنل، کاهش قدرت خرید مردم برای دریافت خدمات بهداشتی درمانی مورد نیاز و.. نیز مزید بر علل فوق گردیدهاند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: از طرف دیگر یزدیها بیشترین سالهای عمر خود را بعلت سوانح و حوادث از دست میدهند که در این میان حوادث ترافیکی از عمدهترین علتها محسوب میشوند.
وی با بیان این مطلب که سرطانها سومین عامل مرگ در استان یزد بوده است عنوان داشت: بیشترین موارد مرگ بعلت سرطانهای دستگاه خونی، ریه، معده ودستگاه عصبی مرکزی گزارش گردیدهاند. میزان بروز سرطان استان بر اساس آخرین آمارهای منتشر شده در زنان و مردان ۱۱۳ نفر در صد هزار نفر جمعیت است. سرطانهای پوست، پستان و مثانه و کولورکتال و معده عمدهترین موارد جدید را در سالهای اخیربخود اختصاص دادهاند. وی اظهارکرد: هر چند پوشش بالای واکسیناسیون در استان سبب کنترل تعدادی از بیماریهای واگیر دار گردیده است ولی افزایش شیوع و بروز بیماریهای نظیر سالک بویژه در شهرستانهای ابرکوه، بافق و خاتم طی چند سال گذشته، تب مالت بعلت تغییر سیاست کشوری سازمان دامپزشکی از تست و کشتار به واکسیناسیون، هپاتیت وسرخک و.. سبب گردیده است.
دکتر میرزایی یادآورشد: دانشگاه علوم پزشکی یزد ضمن تداوم برنامههای جاری خود، اقدامات ویژهای را در خصوص پیشگیری و کنترل بیماریهای فوق الذکر نظیر بیماریابی فعال، اجرای مداوم سالیانه عملیات جونده کشی و سمپاشی (سالک)، نمونه برداری آب و مواد غذایی، درمان بیماران وپیگیری مستمر وضعیت اطرافیان آنها (اسهال)، پیگیری واکسیناسیون دامها واتلاف دامها ی آلوده (تب مالت)، واکسیناسیون افراد در معرض خطر (هپاتیت، سرخک)، راه اندازی مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری و آموزش مستمرگروههای هدف و.. را طراحی و با همکاری سایر بخشها به اجرا درآورد.
وی یادآورشد: پدیده مهاجرت روستائیان وشهرنشینی وافزایش روبه رشد شاغلین صنعت ومعدن نسبت به بخش کشـاورزی عدم رعایت نکات ایمنی در محیط کار و پائین بودن درصد پوشش خدمات بهداشتی در کارگاهها وشاغلین آنها این احتمال را مطرح مینماید که بیماریهای شغلی یکی از چالشهای فرا روی نظام ارائه خدمات سلامتی استان باشد پرداخت میلیونها ریال غرامت دستمزد ایام بیکاری واز کارافتادگی ناشی از کار به بیمه شدگان تحت پوشش تامین اجتماعی در یکسال فقط میتواند گوشهای از بارسوانح وحوادث شغلی استان رانشان دهد.
دکتر میرزایی تصریح کرد: ارتقاء شاخصهای درمان و آموزش در ابعاد مختلف در استان یزد در دولت نهم به خوبی اتفاق افتاد که آثار متعدد آن در رضایتمندی مردم مشهود است، اما با نگاه به مطالبات مردم و مصوبات سفرهای مقامات کشوری و پی گیریهای نمایندگان محترم شاهد کم توجهی به شعار پیشگیری مقدم بر درمان هستیم که بنظر میرسد نیاز به تغییر نگرش عمده مسئولین در تامین نیازهای سلامتی جامعه و نیز مردم در اعلام تقاضاهایشان دارد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد در پایان تاکیدکرد: ضرورت دارد که توجه بیشتر به ارتقاء شاخصهای بهداشتی هم در زمینه اختصاص اعتبار، سیاستگذاری و برنامه ریزی هم در تأمین امکانات و تجهیزات آن صورت گیرد، بدیهی است با هزینههای بسیار کمتر از درمان، میتوان شاهد آثار بسیار بیشتری در تأمین سلامت مردم، بود.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
پنجشنبه 31,اکتبر,2024