به گزارش یزدفردا: «حمیدرضا جلیلی» معاون دادستان در امور پیگیری حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادسرای عمومی و انقلاب مرکز استان یزد امروز سهشنبه دوم اردیبهشت در همایش روز جهانی زمین پاک که با محوریت «انرژی پاک، زمین پاک» در سالن جلسات انقلاب اسلامی شهرداری یزد برگزار شد، اظهار کرد: دادستانی کل کشور طی دو سال اخیر با محوریت سلامت عمومی، رویکردی بسیار جدی و قاطع در برخورد با اشخاص حقیقی یا حقوقی که به سلامت جامعه آسیب میزنند، اتخاذ کرده است.
وی با اشاره به این که براساس ماده ۲۲ قانون آیین دادرسی کیفری، از وظایف ذاتی و اصلی دادستانی به عنوان مدعیالعموم، نظارت و پیگیری در حفظ حقوق عامه است، اظهار کرد: خوشبختانه در استان ما، مسئولان متولی در حوزه محیط زیست، افرادی دلسوز و متخصص هستند.
جلیلی اظهار کرد: با این حال، ممکن است به دلایل مختلف از جمله کمبود منابع مالی در اختیار سازمانها، فقدان آموزشهای تخصصی یا عدم اجرای قاطعانه و بدون ملاحظه قوانین در برخورد با متخلفین، نوعی دلسردی در برخی نهادهای متولی مشاهده شود.
این مسئول با اشاره به این که دستگاه قضایی در سال ۱۴۰۴ هیچگونه مماشاتی در حوزه سلامتمحور نخواهد داشت، اظهار کرد: همه هشدارها، تذکرات و درخواستهای قانونی از مدتها پیش به متخلفین داده شده است.
وی با بیان این که از شهرداران و مسئولان زیستمحیطی انتظار میرود که نسبت به پیگیری این مسائل با جدیت عمل کنند، گفت: همچنین تأکید میکنم که رویکرد مطالبهگرانه نیز باید در اولویت کار مسئولان قرار گیرد؛ به این معنا که منتظر ورود دستگاه قضایی نباشند، بلکه باید خود نسبت به ارسال گزارشها و مکاتبه با مرکز استان و دادستانیهای شهرستانها اقدام نمایند.
جلیلی گفت: این موضوع به همه دادستانهای شهرستانها ابلاغ شده و تأکید جدی نیز صورت گرفته است تا با حساسیت ویژه، مسائل زیستمحیطی را رصد و پیگیری کنند.
این مسئول با اشاره به این که قوانین حوزه محیط زیست به اندازه کافی وجود دارد، اما چالش اساسی، اجرای این قوانین است، گفت: باید بپذیریم که ضعف در اجرای قانون نهتنها در استان ما، بلکه در سطح ملی نیز قابل مشاهده است.
وی افزود: همانگونه که در تهران با پدیده نگرانکننده زبالهگردی مواجه هستیم که نشاندهنده وجود مشکلات ساختاری در این حوزه است.
وی با بیان این که به نظر میرسد در سطح استانی و ملی، حساسیت کافی نسبت به مسائل زیستمحیطی وجود ندارد، یا اولویتبندی به نحوی است که این موضوعات در حاشیه قرار گرفتهاند، گفت: این در حالی است که اگر مثلاً با آلودگی هوا مواجه شویم، اقتصاد کشور آسیب خواهد دید.
وی با تاکید بر این که میزان تعطیلیها بهدلیل آلودگی هوا در سالهای گذشته مثالزدنی است، گفت: اگر نسبت به سلامت عمومی بیتوجه باشیم، با ضعف جسمی، بیماری، کاهش نیروی کار و در نهایت آسیب به اقتصاد مواجه خواهیم شد.
جلیلی ضمن اشاره به این که از سوی دادستانی کل کشور دستور مؤکد صادر شده است که در سال ۱۴۰۴ با متخلفین محیط زیستی بدون هیچگونه تساهل برخورد شود، گفت: لذا انتظار میرود که دستگاههای متولی، پروندههای مربوطه را مطابق قانون به دستگاه قضایی ارجاع دهند تا اقدامات لازم صورت گیرد.
«سید رضا نورانیان» مشاور عالی مدیر کل محیط زیست یزد ضمن اشاره به این که در دنیای امروز، بسیاری از موادی که بهسادگی به پسماند تبدیل میشوند، در فرایند تولید خود مستلزم مصرف انرژی فراوانی بودهاند، گفت: این پسماندها پس از مصرف، نیازمند جمعآوری، بازیافت، بیخطرسازی و مدیریت اصولی هستند که تمامی این فرایندها نیز خود نیازمند صرف انرژیاند.
وی افزود: از سوی دیگر، پیشرفتهای علمی بهگونهای بوده است که امروزه میتوان از پسماندها بهعنوان منبعی برای تولید انرژی بهره گرفت.
نورانیان ضمن اشاره به این که محیط زیست از سه عنصر اساسی هوا، آب و خاک تشکیل شده و هر یک از این عناصر با چالشهای خاص زیستمحیطی مواجهند، اظهار کرد: در این میان، هوا بیشترین فوریت را دارد؛ زیرا بدون هوای پاک، ادامه حیات برای موجودات زنده ممکن نیست.
مشاور عالی محیط زیست استان ضمن اشاره به این که آب نیز عنصری حیاتی است اما آلودگی آن در مقایسه با هوا دیرتر قابل اصلاح بوده و نیازمند صرف زمان و هزینه زیادی است، تصریح کرد: خاک بهعنوان بستر رشد و حیات، در معرض مخاطراتی است که بازسازی آن بهمراتب زمانبرتر از هوا و آب بوده و تولید مجدد حتی یک سانتیمتر از خاک ممکن است سالها به طول انجامد.
وی با اشاره به این که پایداری و ماندگاری عناصر طبیعی بهویژه خاک، نکتهای حیاتی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است، گفت: در حالی که آلودگی هوا ممکن است با تغییر شرایط جوی کاهش یابد، پاکسازی آب و خاک فرآیندی پیچیده، طولانیمدت و پرهزینه است.
نورانیان ضمن تاکید بر این که اهمیت موضوع زمین پاک و مدیریت پسماندها، بهویژه در ارتباط با منابع خاکی، از اینرو بیشتر است که این منابع طبیعی بسیار کند تجدید میشوند و هرگونه آسیب به آنها، تبعات بلندمدتی به همراه خواهد داشت، گفت: از اینرو، تلاش در جهت حفاظت و صیانت از خاک و زمین باید به یکی از اولویتهای اصلی سیاستها و اقدامات محیطزیستی بدل شود.
وی در پایان با بیان این که علاوه بر پسماندهای شهری و خانگی، پسماندهای پزشکی، صنعتی و کشاورزی نیز اهمیت فراوانی دارند و در برخی موارد از نظر زیستمحیطی بسیار خطرناک و تهدیدآمیزند، تصریح کرد: مدیریت صحیح این نوع پسماندها نیازمند دقت، برنامهریزی و نظارت مستمر است تا از بروز مخاطرات جبرانناپذیر برای محیط زیست جلوگیری شود.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 23,آوریل,2025