گرد آورنده: مهدی قاسم زاده - به بهانه 4 تیرماه سالروز تفویض حکم تولیت آستان مبارک حضرت حسین بن موسی الکاظم(ع) به حضرت آیت الله واعظ طبسی

طبس- مهدی قاسم زاده/ مؤسسه آستانه مبارکه حضرت حسین‌بن موسی‌الکاظم(ع) طبس و آرامگاه شهید آیت‌ا… مدرس(ره) کشور از مؤسسه‌های فرهنگی وابسته به آستان قدس رضوی است که تولیت آن توسط مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه‌ای(مدظله العالی) طی حکمی در تاریخ ۴ تیر ۱۳۷۳ به نماینده ایشان در استان خراسان و تولیت عظمای آستان قدس رضوی حضرت آیت‌اله واعظ طبسی تفویض شد که این موضوع نقطه عطفی در توسعه همه‌جانبه اماکن متبرکه طبس و کاشمر شد.

برکات این حکم و تسری مدیریت موفق اسلامی بسیار زود نمایان شد، به‌طوری که با تشکیل یک هیأت اجرایی، کار توسعه این دو آستانه در راستای ترویج فرهنگ اسلامی، تقویت باورهای دینی و تلألو عشق به ولایت و امامت شد و سازماندهی موقوفات این دو شهرستان و ۱۷ مجتمع فرهنگی رفاهی و نمازخانه میان‌راهی حضرت امام رضا(ع) که در مسیر راه زائران حضرت ثامن الحجج(ع) واقع شده است، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت.

اکنون با گذشت نزدیک به دو دهه از عمر بابرکت این مؤسسه، گام‌های عمیق و مؤثر فرهنگی برداشته شده، به گونه‌ای که همواره به‌عنوان قطب بزرگ دینی و فرهنگی در منطقه محسوب می‌شود.

متن نامه تولیت عظمای آستان قدس رضوی به مقام معظم رهبری به این شرح است:

«محضر مبارک رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیت‌اله خامنه‌ای(مدظله العالی)

محترماً با اهدای تحیات وافره به عرض می‌رساند، به‌طوری که خاطر شریف مستحضر است پس از پیروزی انقلاب اسلامی آستان قدس رضوی با الهام از رهنمودها و اهداف و آرمان‌های بلند امامت و رهبری، تعظیم شعائر اسلامی و احیای آثار و مواریث فرهنگی را سرلوحه اقدامات افتخارآمیز خود قرار داده و به‌منظور تحقق چنین سیاستی طرح بازسازی مرقد شریف امامزاده حسین‌بن موسی‌الکاظم(علیه السلام) و نیز آرامگاه عالم مجاهد و شهید گران‌قدر آیت‌اله مدرس (اعلی‌اله مقامه الشریف) در فضایی مناسب و با رعایت اصول معماری اسلامی و سنتی اجرا و فاز اول آن به لطف خداوند با موفقیت به اتمام رسید که طبعاً تقدیر و تشویق مردم به‌ویژه بذل محبت ائمه محترم جمعه و جماعات همراه با تقاضای مصرانه آنان مبنی بر تداوم و استمرار کار را در پی داشت.

از آن جا که اجابت خواسته برادران، هزینه قابل توجهی را می‌طلبد، به‌نظر رسید ضمن تقدیم گزارشی به محضر آن رهبر بزرگوار، معروض دارد چنانچه مصلحت دانند، مقرر فرمایند مسئولیت و اداره امور این دو مجموعه با تمامی موقوفات، رقبات و متعلقات آن به آستان قدس رضوی تفویض گردد.

بدیهی است با اتکای به خداوند متعال خواهیم توانست با برنامه‌ریزی و مدیریتی متمرکز و بهره‌گیری از امکانات و زمینه‌های موجود بالقوه در محل، فاز دوم طرح را در استمرار همان سیاست و دقیقاً منطبق با شخصیت و موقعیت فکری، اعتقادی، سیاسی و اجتماعی آن بزرگواران شکل بخشیم.

در جوار مضجع شریف و مرقد مطهر حضرت رضا(علیه آلاف التحیه و الثناء) سلامتی، طول عمر و دوام تأییدات حضرت عالی را از پیشگاه حق تعالی مسألت می‌کنم.

والسلام علیکم و رحمه‌اله و برکاته

عباس واعظ طبسی، نماینده ولی فقیه و تولیت آستان قدس رضوی»

متن حکم مقام معظم رهبری درباره تفویض تولیت مرقد امامزاده حسین‌بن موسی‌الکاظم(ع) و آرامگاه شهید
آیت‌اله مدرس(ره ) به آیت ا… واعظ طبسی به این شرح است:

«جناب مستطاب حجت‌الاسلام و المسلمین آقای واعظ طبسی، تولیت معظم آستان قدس رضوی(علیه آلاف التحیه و الثناء)

با سلام و تحیت و تشکر و قدردانی از خدمات ارزشمند و اقدامات بزرگ جناب عالی و سپاس از قبولی زحمت تولی امور مرقد مطهر حضرت حسین‌بن موسی(علیه و علی آبائه الکرام الف تحیه و اکرام) و نیز آرامگاه شهید بزرگ اسلام مرحوم آیت‌اله مدرس(طالب ثراه)، جنابعالی را به تولیت امور آن دو آستانه مبارکه منصوب و اداره امور آن را به دست با کفایت جنابعالی محول می‌نمایم.

با این امید که خدمات شما بتواند وضع شایسته آن مراقد منوره را برای آن‌ها فراهم سازد. از خداوند متعال بقاء و سلامتی و عون الهی را برای وجود با برکت جنابعالی مسالت می‌نمایم.

والسلام علیکم و علی کل من یخدم تلک القباب المطهره و رحمه الله

سید علی خامنه‌ای ۴-۴-۱۳۷۳»

تجلی شکوه خدمت رسانی آستان قدس رضوی در میقات الرضا

* طرح جامع آستان مبارک ۱۷۰۰۰۰ متر مربع
* صحن و سرای حضرت ۴۰۰۰۰ متر مربع
* فضای عبادی، فرهنگی و خدماتی ۲۰۰۰۰ متر مربع
* فضای سبز ۶۲۳۰۰ متر مربع
* سنگ فرش معابر و خیابان ها ۴۲۰۰۰ متر مربع
* کاشی کاری ۳۸۷۶ متر مربع
* آینه کاری ۴۰۶۰ متر مربع
* بازسازی گلزار مطهر شهدا ۸۵۰ متر مربع
* چهارگلدسته هرکدام به ارتفاع ۲۴ متر
* آبنما ۲۳ سازه
* پایه چراغ ۲۶ عدد
* نورپردازی حرم و صحن و سرای حضرت با بیش از ۵۰۱۷ عدد لامپ
* احداث کتابخانه حضرت در سه طبقه با زیربنای ۱۷۶۰ متر مربع
* احداث سالن همایش های میقات الرضا با زیربنای۱۲۷۰ متر مربع

تسهیلات اقامتی رفاهی

 * فعالیت دفتر زائرسرا به طور شبانه روز
*۱۵۰ باب اتاق اقامتی مفروش با امکانات اولیه

 * ۱۲ باب مهمانپذیر (سوئیت) ویژه مجهز به اتاقهای خواب، آشپزخانه، سرویسهای بهداشتی و …

 * ۲ باب آشپزخانه با تجهیزات کامل آشپـزی و آب جوش رایگان

 * ۲ باب سقاخانه شکیل و فیروزه ای رنگ مجهز به دستگاه سردکننده آب شیرین و گوارا

 * پارکینگ وسائط نقلیه به مساحت ۳۰۰۰ متر مربع

 * پاسگاه انتظامی حرم

 * دارالشفاء حضرت

 * پارک بازی کودکان در زمینی کف پوش شده به مساحت ۱۰۰۰ متر مربع

 * فروشگاه تعاونی میقات الرضا

 * فروشگاه و نمایشگاه محصولات فرهنگی

 * مجموعه زیبای باغ های رضوان شماره ۱ و ۲ به مساحت ۸۰۰۰۰ مترمربع با چشم اندازی قابل تحسین در نور پردازی، ایجاد فضای سبز، پارک بازی، سکوهای اقامتی، واحدهای تجاری و خدماتی

 * گرمابه رضوان شامل ۲۵ باب حمام در دو بخش برادران و خواهران

 * باجه خود پرداز بانک ملت

 * کشتارگاه (جایگاه بهداشتی ذبح دامهای نــذری زائران)

اهم برنامه‌های محوری و فعالیت‌های فرهنگی – مذهبی در آستان مبارک حضرت حسین‌بن موسی‌الکاظم(ع)

حوزه دین و معارف اسلامی: مشتمل بر اقامه نمازهای یومیه، جمعه، اعیاد اسلامی، جلسات آموزش احکام، مشاوره و پاسخگویی به سوالات شرعی زائران، برپایی نشست های معرفتی و بزرگداشت وقایع و مناسبت های ملی، مذهبی

حوزه فرهنگ، هنر، ادب و ورزش: مشتمل بر اجرای برنامه های متنوع فرهنگی، هنری و ادبی در قالب جشنواره ها، یادواره ها، محافل ادبی، کلاسهای آموزشی تخصصی و مسابقات کتابخوانی و ورزشی

حوزه قرآن، دعا و نیایش: مشتمل بر جلسات و کارگاه های آموزشی عمومی و تخصصی، قرائت، تجوید، تفسیر و تدبر در قرآن کریم و نهج البلاغه، کرسی تلاوت های مجلسی، محافل شکوفه های قرآنی و آیین ادعیه خوانی و زیارات با حضور اساتید برجسته

حوزه تبلیغات و انتشارات: پژوهش، تدوین، طراحی و چاپ و نشر کتاب، نشریه، بروشور، بنر، استند، نرم افزار، لوح فشرده، برپایی نمایشگاه و فروشگاه محصولات فرهنگی و مدیریت پایگاه های اینترنتی موسسه

حوزه تکریم و خدمت‌رسانی: اداره حرم مطهر و ارائه خدمات به زائران خاصه کاروانهای زیارتی. درب های حرم مطهر به صورت شبانه روزی در تمام فصول و ایام، بر روی زائران باز و بیش از ۷۰۰ نفر خادم افتخاری و راهنمای زائر، امر خدمت به زائر را عهده دار هستند.

مهم ترین گنجینه‌های فرهنگ مکتوب در منطقه

موسسه آستانه مبارکه حضرت حسین بن موسی الکاظم(ع) و آرامگاه شهید آیت ا… مدرس(ره) در راستای رسالت عظیم فرهنگی خود بویژه توسعه و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در بین عموم مردم بالاخص قشر نوجوان و جوان پویای جامعه اسلامی اداره چهار کتابخانه غنی حضرت حسین بن موسی الکاظم (ع) طبس، شهید آیت ا… مدرس (ره)‌ کاشمر و حضرت امام رضا (ع) قاین و روستای شهید پرور محمدآباد طبس را برعهده دارد که خوشبختانه با عنایت به وابستگی این مجموعه های فرهنگی به آستان قدس رضوی، مجموعه ۱۳۰۰۰۰ نسخه کتاب در زمینه های مختلف علوم اسلامی و انسانی و ارائه خدمات به صورت قفسه باز، برخورداری از منابع الکترونیکی در واحد سمعی و بصری و امکانات مناسب برای استفاده از خدمات اینترنت با سرعت بالا و خدمات فتوکپی، چاپ، اسکن و رایت؛ بخش های مرجع و تحقیق و پژوهش؛ واحد مطبوعات و کودکان؛ فعالیتهای فوق برنامه به ویژه برگزاری مسابقات فرهنگی و کتابخوانی، همایش ها و سلسله نشست ها، کلاس های علوم قرآنی، معارف اسلامی ، هنری و ورزشی، مراسم شب شعر و …؛ سبب شده تعداد ۳۰۰۰۰نفر به عضویت این مراکز مقدس فرهنگی درآمده و از امکانات فراهم شده استفاده نمایند.

موزه آثار و اسناد شهید آیت‌اله مدرس(ره)

این موزه با هدف آشنایی جامعه بویژه نسل جوان با ابعاد مختلف زندگی این عالم سترگ و وارسته، احداث و با گردآوری اسناد، دست نوشته ها، وسایل شخصی و تصاویر تاریخی این عالم مجاهد، تجهیز و همه روزه در خدمت علاقمندان می‌باشد.

تربیت دینی نونهالان زیر چتر رحمت امام رضا(ع)

 مؤسسه آستانه مبارکه حضرت حسین‌بن موسی‌الکاظم(ع) و آرامگاه شهید آیت‌اله مدرس(ره) با معاضدت و همکوشی ارزنده اداره آموزش علوم قرآن و حدیث آستان قدس رضوی از سال ۱۳۸۰ با هدف ایجاد مراکز آموزشی هدفمند، متنوع و مملو از عطر روح بخش قرآن و عترت با روش های نوین ایماء و اشاره آغاز به کار نموده و تاکنون موفق به آموزش ۳۸۰۰ نفر نونهال عزیز قرآنی در شهرستان های طبس، کاشمر، بشرویه،‌ قاین و روستای محمدآباد طبس شده است.

در سال جاری ۴۵۳ نفر نونهال در قالب ۲۵ کلاس توفیق حضور در واحدهای آموزشی موسسه اعم از مهدالرضا و اولین مرکز آموزشی غیرانتفاعی شکوفه های رضوی وابسته به موسسه را داشته و مشغول به فراگیری علم و دانش بوده و از سفره وحی الهی و زلال معنویت آن بهره مند گردیده‌اند.

معرفی مجتمع‌های فرهنگی رفاهی و نمازخانه‌های میان‌راهی حضرت امام رضا(ع)

از جمله حرکت‌های برکت خیز آستان قدس رضوی، احداث ۱۷ مجتمع فرهنگی رفاهی و نمازخانه میان راهی حضرت امام رضا(ع) است که بمنظور ادای فرائض دینی، رفاه و آسایش خاطر زائران حضرت امام رضا (ع) به همت سازمان عمران و توسعه خراسان وابسته به آستان قدس رضوی در مسیرهای منتهی به مشهدالرضا مورد بهره برداری قرار گرفته است.

اداره و نگهداری این مجتمع ها برعهده موسسه آستانه مبارکه حضرت حسین بن موسی الکاظم(ع) و آرامگاه شهید آیت‌اله مدرس(ره)است.

تلاش مقدس آستان قدس رضوی در بازسازی و توسعه زیارت‌گاه شهید آیت اله مدرس(ره)

* اجرای طرح جامع مجتمع فرهنگی شهید آیت‌اله مدرس(ره) به مساحت ۱۰ هکتار

* تملک و خرید ۲۳۰۰۰ متر مربع در طرح جامع

* ساخت و راه‌اندازی صحن جنوبی شامل غرفات خانوادگی، آشپزخانه عمومی، سه سالن اجتماعات جهت مراسم مختلف

* نصب آبنما و چهار پایه چراغ سنگی و کاشیکاری ایوان‌ها

* ساخت و تجهیز کتابخانه شهید آیت ا… مدرس(ره) دارای ۸۲۵ متر مربع زیربنا با دارا بودن بخش های مختلف به عنوان غنی ترین کتابخانه کاشمر

* ساخت و تجهیز موزه آثار و اسناد شهید آیت ا… مدرس (ره)‌به مساحت ۲۰۰ متر مربع

* محوطه سازی و ایجاد فضای سبز در صحن شمالی ورودی کتابخانه به مساحت ۶۰۰۰ متر مربع

* بهسازی مزار شهداء به صورت بسیار زیبا

* احداث سالن اجتماعات چند منظوره با مساحت ۲ هزار متر مربع با همکاری مجلس شورای اسلامی

* آماده سازی و زیرسازی ۸۰۰۰ متر در صحن شمالی و جلوی کتابخانه

* ساخت و بهره برداری از دو آبنمای بسیار زیبا با اجرای نور پردازی نوین در صحن شمالی

* سنگ فرش صحن شمالی حدود ۶۳۰۰ متر مربع

* سوئیت با مبلمان کامل

* چندین باب اتاق مفروش شده با امکانات اولیه

* سالن اچتماعات با تجهیزات اولیه و گنجایش پذیرش ۲۰۰ نفر

* آشپزخانه عمومی مجهز، جهت طبخ غذا و دستگاه آبجوش

* پارک بازی کودکان و پارکینگ وسائل نقلیه زائران

* فعال بودن دفتر زائر سرا بصورت شبانه روزی و ارائه خدمات اقامتی به زائران

* تأمین آب آشامیدنی سرد و گوارا

مهم‌ترین عناوین و فعالیت‌های فرهنگی در جوار زیارتگاه شهید آیت‌اله مدرس(ره)

* برگزاری نمازهای یومیه به جماعت همراه با بیان احکام و معارف اهل بیت(ع)

* نماز جمعه و اعیاد اسلامی خاصه نماز عید سعید فطر که به صورت متمرکز در شهرستان با حضور بیش از ۲۵ هزار نفر از نمازگزاران برگزار می‌گردد.

* قرائت ادعیه توسل، کمیل، ‌ندبه، زیارت عاشورا، عرفه و حضرت رسول اکرم(ص)

* برگزاری مسابقات فرهنگی، هنری، ادبی و کتابخوانی

* راهنمائی و ارائه خدمات به اردوهای دانش آموزی با اهدای هدیه و بسته فرهنگی

* تهیه و ارسال تراکت به مناسبت های مختلف به ادارات شهرستان

* برگزاری همایش معرفتی و گفمان دینی ویژه جوانان و نوجوانان، یادواره و یادمان شهداء

* برگزاری دوره ای جلسات مداحی مجمع الذاکرین

* محافل انس با قرآن کریم در مناسبت های مختلف با حضور قاریان ممتاز بین المللی اعزامی از آستان قدس رضوی

* برگزاری جلسات و محافل قرآنی در رشته های قرائت، تجوید، ترتیل و …

* پژوهش ، تدوین و چاپ اقلام متنوع فرهنگی شامل: کتاب، بروشور، ویژه نامه و …

* برگزاری برنامه های ویژه در ولادت و شهادت ائمه اطهار، اعیاد اسلامی، وقایع و مناسبت‌های ملی و مذهبی

* برگزاری آئین سالروز شهادت آیت ا… سید حسن مدرس(ه) با حضور جمعی از هیأت رئیسه و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلانی، مسئولین ارشد ‌آستان قدس رضوی و شخصیت های برجسته نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران.

برشی از حکم تاریخی حضرت امام خمینی(ره) به تولیت عظمای آستان قدس رضوی در تاریخ ۲۸ شهریور ۱۳۶۳ مبنی بر بازسازی زیارتگاه شهید آیت‌اله مدرس(ره)

… در واقع شهید بزرگ ما مرحوم مدرس که القاب برای او کوتاه و کوچک است ، ستاره درخشانی بود بر تارک کشوری که از ظلم و جور رضاشاهی تاریک می نمود و تا کسی آن زمان را درک نکرده باشد، ارزش این شخصیت عالی مقام را نمی تواند درک کند.

ملت ما مرهون خدمات و فداکاری های اوست و اینک که با سربلندی از بین ما رفته، برماست که ابعاد روحی و بینش سیاسی – اعتقادی او را هر چه بیشتر بشناسیم و بشناسانیم و با خدمت ناچیز خود مزار شریف و دور افتاده او را تعمیر و احیاء نماییم.

قسمتی از بیانات حضرت آیت‌اله خامنه‌ای در زیارتگاه شهید آیت‌اله مدرس(ره)

 … حدود سی سال پیش کسی نمی دانست مدرس که بود؟ برای چه در شهر غربت به دست مزدوران، شهید شد؟ ولی امروز نورافشانی خورشید انقلاب در این جهان، چهره مدرسی ها را روشن کرد.

عکس: حسین صفایی










  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا