یزدفردا: شهردار ناحیه تاریخی یزد نسبت به تهدید جدی پدیده فرونشست زمین به عنوان «زلزله‌ای خاموش» که سلامت و پایداری بافت‌های تاریخی کشور را به‌ شدت تهدید می‌کند، هشدار داد.

به گزارش یزدفردا: علیرضا نقوی با بیان این که بیش از ۵۰ درصد بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی ایران در معرض فرونشست هستند، گفت: فرونشست پدیده‌ای آرام، تدریجی و در عین حال ویرانگر است که برخلاف زلزله‌های ناگهانی، بدون جلب توجه، در حال آسیب رساندن به شالوده‌های تاریخی شهرهای کهن ماست و اگر این وضعیت را نادیده بگیریم، بخشی از هویت و تمدن‌مان را برای همیشه از دست خواهیم داد.

وی با تأکید بر لزوم توجه ویژه به تاب‌آوری بافت‌های تاریخی، اظهار کرد: در جهان، توجه ویژه‌ای به موضوع تاب‌آوری اقلیمی وجود دارد و ما نیز باید از این رویکرد بهره بگیریم تا بتوانیم از گنجینه‌های تاریخی‌مان که سند اصالت و فرهنگ کهن ایران هستند، حفاظت کنیم.

شهردار با اشاره به آمارهای نگران‌کننده در این خصوص، افزود: بر اساس استانداردهای جهانی، میزان فرونشست طبیعی در سال نباید بیش از ۴ میلی‌متر باشد اما در ایران و طی سال ۱۳۹۸ تنها در اصفهان، این عدد به ۱۸۴ میلی‌متر رسیده است و این یعنی با یک وضعیت بحرانی مواجه‌ایم.

نقوی با اشاره به استان‌های یزد، فارس، کرمان و اصفهان به‌عنوان مهم‌ترین کهن‌زادبوم‌های کشور، خاطرنشان کرد:  در این مناطق، فرونشست‌ها روندی غیرطبیعی پیدا کرده‌اند و این مسئله فقط یک چالش محلی نیست بلکه دغدغه‌ای جهانی است که توجه تمامی دوست‌داران میراث فرهنگی و فعالان محیط زیستی را می‌طلبد.

وی همچنین با اشاره به آمارهای بین‌المللی، گفت: مطالعات جهانی نشان می‌دهد که کشورهایی چون فیلیپین، ایران، کاستاریکا، اندونزی و ازبکستان دارای بالاترین نرخ متوسط فرونشست هستند. در عین حال، ایران، چین، اندونزی، هند و پاکستان بیشترین وسعت مناطق تحت تأثیر را دارند.

نقوی در پایان ضمن تأکید بر ضرورت اقدام فوری و علمی در مدیریت فرونشست‌ها، تصریح کرد: فرونشست‌ها پدیده‌هایی غیرقابل برگشت هستند و اگر امروز برای کنترل آن‌ها برنامه‌ریزی نکنیم، فردا دیگر فرصتی برای نجات بافت‌های تاریخی نخواهیم داشت ما امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند سرعت عمل، پایش مستمر و تصمیم‌گیری علمی هستیم.

  • نویسنده : یزدفردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا