استاندار یزد در دیدار با مدیر و كاركنان سازمان اسناد و كتابخانه ملی استان:امروز نفوذ فرهنگ بیگانه زنگ خطر بسیار بزرگی است كه سازمان اسناد و كتابخانه ملی می تواند نقش بسیار زیادی را ایفا كند.
مدیر و كاركنان سازمان اسناد و كتابخانه ملی استان در جلسه صمیمی با استاندارمحترم یزد به بیان دیدگاه ها، مشكلات و مسائل خود پرداختند.
در ابتدای این دیدار كه در محل دفتر استاندار یزد برگزار شد غلامرضا محمدی مشاور فرهنگی و ارتباطات استاندار یزد بیان داشت:
در زمینه اسناد ملی باید این نكته را یادآور شد كه تاریخ یك كشور را نمیتوان بدون اسناد ملی آن كشور شناخت كه متاسفانه ترویج فرهنگ استفاده از اسناد به خصوص برای استفاده از پژوهشگران كه میتوانند بهترین استفاده كنندگان از این اسناد باشند به صورت مناسب تبیین نشده است.
وی در ادامه در تبیین جایگاه و اهمیت حفاظت و نگهداری از اسناد به این سخن از مقام معظم رهبری اشاره كرد كه فرمودند:
"بزرگترین بلا برای یك ملت آن است كه بخش هایی از فرهنگ و تمدن خودش به مرور زمان از حافظه اش پاك شود و اصلاً آن را به یاد نداشته باشد"
وی افزود:
امروز بایگانی های ادارات استان به عنوان كمترین جایگاه در یك اداره از نظر رتبه و عدم آموزش كاركنان قرار میگیرد و از طرفی سازمان اسناد و كتابخانه ملی استان نیز با مشكلات متعددی از جمله نداشتن محل مناسب و بودجه ناچیز مواجه می باشد.
مدیر سابق سازمان اسناد و كتابخانه ملی استان ادامه داد:
متاسفانه بسیاری از اسناد مربوط به كشور ما در كشورهای اروپایی و خارج از كشور به فروش می رسد كه اینها همه حاكی از عدم توجه ما به این هویت ملی است.
ایشان ادامه دادند:
بر اساس قانون اسناد ملی بایگانی های ادارات استان جزء اموال سازمان اسناد و كتابخانه ملی و میراث معنوی ما محسوب می شود كه پس از گذشت چند سال بایست به این سازمان انتقال یابند و احدی حق ندارد حتی یك برگ از آن را امحا كند.
مشاور فرهنگی و ارتباطات استاندار ضمن تقدیر و تشكر از اقدامات خلاقانه مدیریت اسناد و كتابخانه ملی استان از برگزاری سلسله همایش های یزد شناسی به عنوان كاری بی نظیر در استان كه بركات متعددی دارد یاد كرد.
در ادامه محمد رضا ملك ثابت مدیر اسناد و كتابخانه ملی استان ضمن تشكر از استاندار به بیان تاریخچه و ضرورت ایجاد مدیریت اسناد و كتابخانه ملی در استان پرداخت و گفت:
جلوگیری از انتقال اسناد استان به تهران و سهولت دسترسی آنها برای پژوهشگران و كارشناسان از جمله مهمترین دلایل ایجاد مدیریت در یزد بوده است.
وی با اشاره به اینكه فقط در 11 استان كشور این سازمان شعبه دارد گفت:
فقط در استانهایی كه استانداری آن استان در تامین ساختمان و امكانات همكاری میكنند مجوز تاسیس مدیریت اسناد و كتابخانه ملی صادر می شود.
ملك ثابت گفت:
در ابتدای امر این مدیریت در یك ساختمان تازه تاسیس بود كه بعد از تحویل آن به اداره كل ارشاد به خانه لاریها منتقل شد كه این خانه از نظر نگهداری اسناد و انجام كارهای اداری و دسترسی داشتن به مراكز علمی به هیچ وجه مناسب نمی باشد.
وی گفت:
ارزشمندترین و قدیمی ترین اسناد استان در مجموعه ای كه با وجود گرد و غبار، نفوذ حشرات، درب های چوبی مشبك مربوط به 150سال گذشته، عدم استحكام بنا و ....دست و پنجه نرم می كند قرار گرفته است كه كاركنان این سازمان به خاطر وجود اینگونه مشكلات و ارتباط با اسناد در شرایط غیر استاندار دچار بیماریهای پوستی می شوند.
مدیر اسناد و كتابخانه ملی ادامه داد:
خانه لاریها از نظر استاندارد نگهداری اسناد بسیار پایین است و وجود این سازمان در خانه لاریها هم برای گردشگران داخلی و خارجی بازدید كننده از سازمان به دلیل بسته بودن درب اتاقها و مهمتر از آن برای كاركنان این سازمان به دلیل مراجعات بدون دلیل گردشگران و ایجاد مزاحمت برای ایشان در جایگاه نامطلوبی قرار دارد.
ایشان ادامه داد:
از دیگر مشكلات عمده این سازمان عدم تخصیص هر گونه بودجه استانی و اختصاص بودجه بسیار محدود از طرف سازمان مركزی در سال است كه تنها صرف هزینه های جاری آب، برق و ...می شود كه مجموع این مشكلات باعث شده است تا بارها سازمان مركزی تصمیم بر تعطیلی این مركز در یزد بگیرد و مجوز آن را به استانهای دیگر واگذار كند كه یكی از دلایل عدم انجام این كار راندمان بالای فعالیتها در این مدیریت و رضایت جامعه هدف و فرهیختگان استان از خدمات قابل ارائه بوده است.
مدیر اسناد و كتابخانه ملی استان افزود:
علی رغم همه این محدودیت ها این سازمان در استان علاوه بر خدمات اصلی در بخش اسناد و كتاب خدمات بسیار ارزنده ای از جمله برگزاری 14همایش یزد شناسی با حضور فرهیختگان ، اساتید دانشگاه و ....، جمع آوری اسناد موضوعی در زمینه های مختلف از جمله انقلاب و دفاع مقدس، برپایی نمایشگاه های مختلف اسناد و كتاب و فعال كردن واحد آرشیو شفاهی برای مصاحبه با فرهیختگان را انجام داده است.
وی گفت بر همین اساس مدیریت اسناد و كتابخانه ملی استان در ارزیابی سال گذشته استانداری در بخش تخصصی موفق شده است امتیاز بالای 95 درصد را كسب كند.
وی ضمن اشاره به این سخن امام خمینی(ره) كه" یزد همیشه با عقل و تدین اداره می شده و امیدوارم نمونه ای برای سایر استانها باشد"گفت:
معتقدم ویژگی های ارزنده ای در تاریخ و فرهنگ و خصال یزدی ها موجود است كه اگر از طریق پژوهش های اسنادی به آنها پرداخته شود میتوان الگوی خوبی از یك زندگی سالم و معتدل ارائه داد.
وی به نمونه هایی از اسناد بی نظیر موجود در یزد اشاره كرد و این استان را از نظر داشتن اسناد تاریخی و كتب خطی كم نظیر دانست و گفت:
باید با همكاری متقابل مردم و دولتمردان در استان نهضتی برای جمع آوری اسناد تاریخی ایجاد كرد و از خروج غیر قانونی آنها در استان جلوگیری كرد.
وی در عین حال به فعالیتهای گسترده این مدیریت در زمینه آگاه سازی عمومی نسبت به اسناد تاریخی و برقراری ارتباط با مراكز علمی و دانشگاهی اشاره كرد.
ملك ثابت به امحاء بیش از 218095755برگ سند از اسناد ادارات استان و آزاد سازی 5232 مترمربع از فضای فیزیكی تا پایان سال 92 اشاره كرد و گفت از طریق برگزاری كارگاه های آموزشی و برگزاری جلسات با مدیران ادارات از امحاء غیر قانونی اسناد جلوگیری می شود.
وی در ادامه ضمن اختصاص اعلام اینكه در سال گذشته به 90 درصد كتابخانه های استان شماره استاندارد بین المللی كتاب اختصاص یافته است به خدمات جدید قابل ارائه این مدیریت در بخش كتاب از جمله واسپاری اشاره كرد:
وی در حوزه اسناد تنظیم و پردازش اسناد و ارائه به پژوهشگران را از خدمات دیگر این سازمان دانست و خاطرنشان كرد:
به بركت همایش های یزد شناسی اسناد بسیار خوبی از جمله حكم حكومتی ناصرالدین شاه و عكس ها و آلبوم های بسیار غنی از سوی اهالی ریشه دار و با فرهنگ یزد كه حتی در تهران به سر می برند به این مدیریت اهداء شده است.
در ادامه این نشست آقای مهندس میر محمدی استاندار محترم یزد ضمن اظهار خرسندی از فراهم شدن این دیدار و ارائه گزارش مفید و مفصل از طریق مدیر اسناد و كتابخانه ملی استان گفت:
امروز فرهنگ بیگانه جایگزین فرهنگ ما شده است كه این زنگ خطر بسیار بزرگی است و سازمان اسناد و كتابخانه ملی با تقویت بنیان های اساسی و ارزشمند و ارائه این فرهنگ به جوانان میتواند نقش بسیاری زیادی را در این خصوص ایفا كند.
میرمحمدی ادامه داد:
كشور ما ظرفیت و پتانسیل بسیار غنی و پشتوانه بالای فرهنگی دارد كه باید با ارائه این فرهنگ به حركت، پویایی و خلاقیت جامعه كمك كرد.
وی ادامه داد:
با نشان دادن ارزش یك سند تاریخی میتوانیم ارزش و اعتبار این سازمان را برای مردم تبیین كنیم.
ایشان با ذكر این موضوع كه میتوان از ظرفیت فرهیختگان استان در معرفی سازمان اسناد و كتابخانه ملی استان استفاده كرد خاطرنشان كرد:
با استفاده از اسناد می توان به تغذیه علمی، روحی و فرهنگی مردم كمك كرد و از این طریق گرسنگی فرهنگی را جبران كرد.
بالاترین مقام اجرایی استان افزود:
مدیریت اسناد و كتابخانه ملی استان باید برای تقویت فرهنگ، پیش از پیش ارتباطات خود را با رسانه ها تقویت كند.
وی گفت:
زبده های آموزش و پرورش، ادبا، رسانه ها، فرهیختگان و فرهنگیان میتوانند بلندگوی این سازمان باشند و میتوان از طریق ایشان فضای فرهنگی خوبی ایجاد كرد.
در ادامه چند تن از كاركنان سازمان به بیان دیدگاه ها و مشكلات مكان مدیریت پرداختند كه استاندار محترم اظهار امیدواری كردند تا در دوره جدید مشكلات این مدیریت حل شود.
مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
پنجشنبه 16,ژانویه,2025