اهالی هنرهای نمایشی در جشن بازیگر خانه تئاتر با برنامههایی شاد و کمدی انتقادهایی جدی را به وضعیت و بودجه تئاتر کشور وارد کردند.
از این رو شامگاه شنبه 20 اردیبهشت، برنامههای اصلی جشن بازیگرکه در سالن اصلی تئاتر شهر برگزار میشد، اگر چه در قالب طنز، بیشتر رویکردی انتقادی به وضعیت و مدیریت تئاتر کشور داشت.
یازدهمین جشن بازیگر توسط انجمن بازیگران خانه تئاتر، با تاخیری نیم ساعته در حالی آغاز شد که تمام صندلیهای سالن اصلی تئاتر شهر اشغال شده و جمعیت زیادی هم پشت درها ایستاده بودند.
در میان هنرمندان نشسته در سالن، چهرههایی چون رضا کیانیان، بهزاد فراهانی، رضا بابک، مریم سعادت، گلاب آدینه، نورا هاشمی، پری صابری، بهرام شاه محمدلو، شهره سلطانی، سعید پورصمیمی، آتیلا پسیانی، ایرج راد، بهروز غریبپور، محمد حاتمی، پانتهآ بهرام، جلیل فرجاد، اسماعیل خلج، ناهید مسلمی، علی رفیعی، قطب الدین صادقی، صدیق تعریف، مهدی میامی، جعفر والی، سیروس ابراهیمزاده، محسن حسینی، مهرانه مهینترابی، فردوس کاویانی، مسعود فروتن، فرشید ابراهمیان، کاظم هژیرآزاد، داریوش اسدزاده و... به چشم میخوردند.علی مرادخانی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حسین طاهری مدیرکل هنرهای نمایشی نیز از دیگر حاضران در سالن بودند.
بیانیه ای انتقادی انجمن بازیگران
جشن با اجرای حرکات موزون شروع شد و با تکگویی داریوش مودبیان بر اساس نمایشنامه «مضرات دخانیات» اثر آنتوان چخوف ادامه یافت. او دقایقی هم درباره زندگی فقیرانه بازیگران سخن گفت تا آنکه پیام روز جهانی تئاتر 2014 را قرائت کرد.
بعد از آن نوبت به یاد کردن از درگذشتگان تئاتر در سال 92 رسید. در تصاویری که روی پرده نقش میبست به این ترتیب از محمود استاد محمد، سعدی افشار، اسماعیل ارحام صدر، مرشد ولی الله ترابی، محرم بسیم، سید ابراهیم بحرالعلومی، ناصر فروغ جعفری، محمد تقی شریفی، پروین مکیده، رضا خمسهای، رضا رضامندی، فریدون نوری، پروین غفاری و عسل بدیعی یاد شد.
پس از آن نیز بهروز غریبپور به عنوان دبیر جشن، پیام خود را همراه با تصاویر و در یک کلیپ به گوش مخاطبان برساند. او هم بیانیهاش را به صورت بحر طویل خواند که با موسیقی فیلم «قیصر» همراه بود و فضایی طنز آمیز داشت. اجرای قطعهای نمایشی توسط عزتالله مهرآوران و یکی دیگر از بازیگران تئاتر، بخش دیگر این جشن بود.
مهرآوران در پایان این قطعه نمایشی بیانیه انجمن بازیگران خانه تئاتر را قرائت کرد که در آن به وضعیت کمبود بودجه تئاتر اشاره شده بود.
انجمن بازیگران خانه تئاتر در بخشی از بیانیه خود آورده بود: «در مقایسه با سینما اقدامی امیدوارکننده برای تئاتر انجام نشده است. در تئاتر درب بر همان پاشنه میچرخد و در سالی که به نام فرهنگ مزین شده کل بودجه تئاتر کفاف ساخت ثلثی از سالنی ساده را نمیدهد.»
در این بیانیه همچنین از دستمزد ناچیز تئاتریها که طی چند ماه گذشته به تعویق افتاده، متعهد نبودن مدیریت سابق و فعلی تئاتر به قرارداد تیپ خانه تئاتر، توجه نکردن مدیریت فعلی تئاتر به سخنان رئیس جمهور دولت یازدهم مبنی بر استفاده از نظر کارشناسان هنری در تصمیم گیریها و تداوم ممیزیهای سلیقهای در تئاتر انتقاد شد.
انتقادهای شادیآور
بخش دیگری از جشن بازیگران تئاتر به اجرای قطعهای نمایشی با حضور حسین محب اهری اختصاص داشت که این بخش با اجرای قطعات کوتاهی از نمایشهای آیینی و سنتی ایرانی همراه بود. همچنین در این بخش تاریخچهای از گذشته و آینده تئاتر ایران و وضعیت بودجه و دستمزد بازیگران تئاتر به شکلی طنز روایت شد.
اما اجرای یک سیاهبازی، انتقادیترین بخش این جشن بود که باعث شد خنده بر لبان همه حاضران از جلمه مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حسین طاهری مدیرکل هنرهای نمایشی بنشیند؛ انتقادهایی که با تشویق مستمر تماشاگران و حاضران در سالن همراه شد.
پس از شاهنامهخوانی یکی از هنرمندان استان لرستان، با اجرای خسرو احمدی و محسن میرزا علی که نقش مرشد به او سپرده شده بود بخش تقدیرها و معرفی بهترین بازیگران سال 92 آغاز شد.
تقدیر شدگان و برگزیدگان
لوح تقدیر سعید پورصمیمی را جعفر والی به او داد و لوح تقدیر رحیم هودی را داریوش اسدزاده. لوح تقدیر شمسی فضل الهی را اسماعیل خلج به این بازیگر داد و سر آخر لوح تقدیر پری کربلایی را رضا کیانیان. از نکات جالب توجه در این بخش حضور رضا کیانیان در کنار چهرههای پیشکسوت بود که خود او را هم غافلگیر کرد و به طنز عنوان کرد که مجریان او را با پیشکسوت خواندن انگار پیر کردهاند.
ساعت دیگر از 10 شب گذشته بود و در حالیکه کم کم برخی از حاضران سالن را ترک میکردند، نوبت به اعلام برگزیدگان رسید. جایزه نفر سوم بازیگری زن را پری کربلایی به بهناز جعفری و جایزه نفر سوم مرد را رحیم هودی به هوتن شکیبا داد. شمسی فضل الهی جایزه گلاب آدینه (برگزیده دوم) را به او اهدا کرد. گلاب آدینه بعد از دریافت جایزه خود ضمن تشکر از محمد حاتمی و علیرضا نادری برای کارگردانی و نویسندگی نمایش «سه گانه اورنگ» از زندهیاد ماهگل مهر یاد کرد و گفت: «اگر بازیگری در سینما فوت کرده بود پوسترها و عکسهایش را در همه جا میدیدیم اما گویا مدیریت تئاتر بازیگران تئاتر را نادیده میگیرند. ماهگل مهر بازیگری نجیب، هنرمند، صبور و بیحاشیه بود و شنیدن خبر فوتاش برایم بسیار تلخ بود.»
سعیدپور صمیمی هم موقع خواندن نام فرهاد آئیش به عنوان نفر دوم بازیگری مرد، او را با نام سقراط (عنوان نقشی که بازی کرده بود) روی صحنه خواند. سپس نوبت به برگزیدگان نخست بازیگری رسید. ریما رامین فر (بهترین بازیگر زن) بعد از گرفتن جایزهاش از اینکه عضو خانواده تئاتر است ابراز خوشحالی کرد. پیام دهکردی، نفر اول بازیگری مرد هم پس از دریافت جایزهاش از حمید سمندریان و بهرام بیضایی یاد کرد و در نهایت نیز با خواندن شعری حزن انگیز، حرفهایش را در جشن بازیگر به اتمام رساند.
در ادامه این مراسم هم هما روستا به عنوان برگزیده ویژه جشن یازدهم بازیگران تئاتر معرفی شد و جایزه گروهی بازیگری هم به نمایش «یرما» به کارگردانی علی رفیعی اختصاص پیدا کرد.
به گزارش خبرآنلینمراسم جشن بازیگر همان طور که آغاز شده بود، با انتقاد از مدیران هنری ارشاد هم تمام شد. در پایان مراسم، بهروز غریبپور به عنوان دبیر یازدهمین جشن بازیگران تئاتر از وضعیت بیبضاعت سالن اصلی تئاتر شهر انتقاد کرد و خطاب به علی مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: «آقای مرادخانی از شما میخواهیم که بودجه تعمیر و بازسازی تئاتر شهر را به هر طریق ممکن جذب کنید تا این مکان تئاتری از این وضعیت خارج شود.»
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 17,ژانویه,2025