آماری که بسیاری از مردم ایران را زیر خط فقر می برد. به عنوان مثال 3.5 میلیون کارگر مشمول قانون کار ماهیانه تنها 487 هزارتومان دریافت میکنند که برای هر روز کار 16 هزار تومان و برای هر ساعت 2 هزارتومان میشود.
در این میان، نیاز ماهیانه یک خانوار کارگری امسال دست کم به 1 میلیون تومان افزایش یافته است و از مجموع 11.5 میلیون کارگر مشمول قانون کار کشور، 3.5 میلیون نفر تنها از حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار برخوردار هستند که برای سال جاری 487 هزار و 125 تومان است.
به این ترتیب اساسا مقایسهای بین حداقل دستمزد فعلی و خط فقر نمیتواند شکل بگیرد چون 1 میلیون و 513 هزارتومان اختلاف مشاهده میشود.
با این تفاسیر میتوان گفت حداقل 90 درصد کل مشمولان قانون کار کشور زیر خط فقر زندگی میکنند و دستمزدهای آنها کفاف تامین هزینههای ماهیانه خانوار کارگری را نمیدهد.
البته این مساله تنها در مورد خانوارهای کارگری نیست چرا که بسیاری از کارمندان در ادارات دولتی و خصوصی همینقدر درآمد دارند یعنی حداقل حقوق مصوب وزارت کار که در صدی از آن هم برای بیمه هزینه میشود.
حالا هم معاون درمان وزیر بهداشت گفته است: در حال حاضر در کشور، هزینههای فاجعهبار سلامت سالانه 13 درصد خانوادهها را زیر خط فقر میکشاند.
به گفته محمد حاجیآقاجانی این روزها مردم 3 خواسته از نظام سلامت دارند: کاهش هزینههای بالای درمان، دسترسی عادلانه به خدمات و افزایش کیفیت خدمات.
او ادامه داده : این شرایط با توجه به بحران اقتصادی در کشور تشدید شده و قیمت قابل توجهی به سبد خانوار در زمینه خدمات بهداشتی و درمانی تحمیل میکند، به طوریکه هزینههای سلامت که در سال 85، دو درصد بود امروز در مجموعه کشور به 7 درصد و در تهران به 13 درصد رسیده است. این مهم است که در جهت برطرف کردن نیازها تلاش کنیم، این موضوع یکی از این انتظارات هزینههای درمان است اما تلاش نباید که نتیجه معکوس داشته باشد. مثلا بر اساس برنامه پنجم توسعه قرار بود پرداخت از جیب مردم 30 درصد باشد درحالی که اکنون شاهدیم نه تنها کاهش نیافته که به 70 درصد در حوزه خدمات درمانی رسیده است.
وی تصریح کرده: این هزینهها مربوط به بیماریهای عمده، صعبالعلاج و دشواری است که خانوادهها را به زیر خط فقر میبرد و باید تلاش کرد سهم مردم از پرداخت این هزینهها برابر با آنچه که در قانون دیده شده برگردد.
آقاجانی انتظار دیگر مردم را کیفیت ارائه خدمات در زمینههای مختلف اعلام کرده و گفته: در حیطه آزمایشگاهی با وجود تلاشهای انجام شده و با وجود 5 هزار و 500 آزمایشگاه دولتی، خصوصی و خیریه، نارضایتی در مردم و پزشکان بالینی که به نوعی مشتریان آزمایشگاه هستند دیده میشود.
به این ترتیب است که بسیاری ز مردم به دلیل سطح در آمد پایین و هزینه های سرسام آور درمانی هر روز به زیر خط فقر سقوط می کنند و فقیر و فقیر تر می شوند و از قدیم الایام گفته اند فقر برادر فساد است.
با این تفاسیر به نظر می رسد اگر راهکاری جدی برای هماهنگی دخل و خرج مردم اندیشیده نشود بحران اجتماعی –اقتصادی بزرگی در راه خواهد بود.
مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 08,ژانویه,2025