با نزدیک شدن به پایان سال و آغاز سال جدید نگرانی از نوسان قیمت در بازار مسکن بیش از هر موضوع دیگری ذهن دست‌اندرکاران این بخش و متقاضیان بازار را به خود مشغول کرده است. با توجه به رکود حاکم بر بازار مسکن از ابتدای سال و انتظار افزایش قراردادهای پیش‌فروش، به نظر می‌رسد رکود خرید و فروش به سمت پیش‌خریدها هم رفته و این بازار را نیز تحت تاثیر خود قرارداده است. بر اساس آمار موجود از میزان ثبت قراردادهای پیش‌خرید مسکن توسط اتحادیه املاک، طی ۹ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۵ هزار و ۹۰۰ مورد از قراردادهای پیش‌فروش خانه کاهش یافته است. این آمار بیانگر کاهش اطمینان مردم نسبت به پیش خرید واحد مسکونی است. برخی دیگر نیز بر این باورند تاخیر در تحویل واحدهای مسکونی پیش خرید شده به ضرر پیش‌خریداران است. البته شاید دلیل اصلی کاهش این قراردادها بدحسابی و تاخیر در زمان تحویل واحدهای پیش‌خرید شده طی سال‌های اخیر است؛ به گونه‌ای که برخی پس از پیش‌خرید واحد مسکونی خود در زمان تحویل با افزایش قیمت مواجه شدند و سازندگان مبالغ بیشتری را طلب کرده‌اند. از سوی دیگر، بانک مرکزی اعلام کرد: شاخص بهای مسکن اجاری در مناطق شهری ایران در سه ماهه سوم سال ۱۳۹۲ نسبت به سه ماهه قبل معادل ۴.۵ درصد و نسبت به سه ماهه مشابه سال قبل ۲۱.۳درصد افزایش یافت.

پیش بینی: وضعیت بازار مسکن در یک دو راهی افزایشی و کاهشی قرار گرفته است. امری که باعث شده بسیاری از مالکان تعلیق را در فروش واحد مسکونی به صرفه نبینند. با متعادل شدن بازار، تمایل بیشتری به فروش بوجود خواهد آمد.

خودرو: خودروهای خارجی ارزان می­شوند
افزایش قیمت خودرو و بی‌ثباتی در قیمت‌گذاری موجب شد که در طول یکی دو سال گذشته قیمت خودرو افزایش سرسام‌آوری داشته باشد. باید توجه داشت که سیاست دولت برای کاهش دادن قیمت خودروهای داخلی، وارد کردن خودروهای خارجی بود. این سیاست نه تنها محقق نشد بلکه در نتیجه­اش قیمت خوروهای خارجی نیز بیشتر شد. واردکنندگان با انحصاری کردن واردات خودرو، راه را بر هرگونه کاهش قیمت خودروهای خارجی بستند و از تحقق آن جلوگیری کردند. در این میان اما یکی از ابزارهایی که دولت برای کاهش قیمت و رقابتی کردن بازار در دست بررسی دارد تعرفه واردات است. اما ظاهرا مسئولان برای استفاده در این ابزار دچار سردرگمی هستند. رضا شیوا در جلسه شورای رقابت می­گوید: شورای رقابت می­خواهد از مصوبه­ای که مجلس مبنی بر کاهش سالانه ۵ درصد از تعرفه به مدت ۵سال به هدف افزایش ۵ درصدی تعرفه را در سال آینده تصویب کرده - استفاده کند. این در حالیست که، در هنگام افزایش تعرفه­ها برخی آن را پاداشی ناعادلانه به خودروسازهای داخلی به خاطر ساخت محصولات بی‌کیفیت و گران قیمت قلمداد کردند و اکنون می توان گفت همین پاداش به انحصارطلبان بازار خودروهای وارداتی نیز داده شد.

پیش بینی: با توجه به شرایطی که بر بازار خودرو ایران حکمفرماست نمی‌توان انتظار داشت در کوتاه مدت رقابت چندانی در عرصه خودروسازی به وجود‌ آید.

ارز: دلارهای کره ای به بازارهای ایران وارد می­شود
پس از اظهارات جانت یلن مبنی بر ادامه سیاست­های پولی فدرال رزرو، دلار در مقابل طلای جهانی از رونق افتاد. کارشناسان اقتصادی بر این باورند که اقدامات بانک مرکزی آمریکا باعث نوسان ارزش دلار و شاخص سهام در آمریکا خواهد شد. این کارشناسان تاکید می­کنند که فدرال رزرو توانایی کنترل این نوسانات را نخواهد داشت و این امر به سود طلا تمام خواهد شد. افزایش قیمت دلار در بازارهای جهانی با کاهش قیمت ارز در بازار تهران توامان شد. این در حالیست که با توجه به باز پرداخت دومین قسط ایران در اول مارس به مبلغ ۴۵۰ میلیون دلار و سومین قسط در هفتم همین ماه به مبلغ ۵۵۰ میلیون دلار، که از طریق کره جنوبی انتقال می­یابد فرصتی تازه برای کاهش قیمت دلار ایجاد شده است. همچنین بانک مرکزی روز چهارشنبه ۲۳ بهمن ماه نرخ انواع ارز رسمی موجود در مرکز مبادلات ارزی کشور را تغییر داد. براساس آخرین نرخ گذاری رسمی بانک مرکزی قیمت دلار ۴ تومان کاهش یافته است.

پیش ­بینی: با توجه به باز پرداخت قسط دوم و سوم بدهی ها به ایران، بازار با حجم کافی از ارز مواجه خواهد شد که این امر به کاهش بهای ارزهای خارجی منجر می­شود.

مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید

 
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا