مدير اسناد و كتابخانه ملي استان يزد؛ كه به دعوت شوراي اسلامي شهر يزد؛ در جلسه كميسيون فرهنگي و اجتماعي اين شورا شركت كرده بود، ضمن اعلام گزارشي از عملكرد و فعاليتهاي اين سازمان در استان يزد؛ مساعدت شوراي شهر براي اختصاص ساختمان مناسب براي احداث گنجينه اسناد ملي استان را خواستار شد.
در اين جلسه كه با حضور اعضاي كميسيون فرهنگي اجتماعي شوراي اسلامي شهر يزد تشكيل شد، پس از خير مقدم گويي رئيس كميسيون فرهنگي شورا، محمد رضا ملك ثابت مدير اسناد و كتابخانه ملي استان، ضمن تشكر از توجه اعضاي كميسيون فرهنگي شوراي شهر به مقوله اسناد و كتاب به معرفي سازمان متبوع خود و بيان تاريخچه، وظايف و اولويت هاي كاري پرداخت و به افتخارات و موفقيت هاي سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان اشاره كرد و گفت:
اين سازمان در ارزيابي عملكرد شاخص هاي اختصاصي سال 91 با كسب امتياز نهايي38، 959 از مجموع 00، 1000امتياز، حائز رتبه برتر گرديد.
وي افزود:تداوم موفقيت ها و ارائه خدمات مناسب اين سازمان در گرو تامين مكان و ساختمان مناسب است كه بايد مورد عنايت ويژه مسئولين استان در دولت تدبير و اميد و اعضاي محترم شوراي شهر قرار گيرد.
وي با بيان اين مشكل كه محل كنوني سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان در بدترين نقطه شهر از نظر نگهداري اسناد، دسترسي مراجعين و ارائه خدمات به مخاطبين قرار دارد از كميسيون فرهنگي شوراي شهر درخواست كرد تا يكي از اولويت هاي خود در دوره جديد را به پيگيري موضوع گنجينه اسناد ملي استان اختصاص دهند.
مدير اسناد و كتابخانه ملي استان در ادامه افزود:
نگهداري اسناد به عنوان هويت تاريخي اين ديار نيازمند وجود شرايط مطلوب و استاندارد است كه متاسفانه هم اكنون مكان نگهداري مناسب براي اين اسناد وجود ندارد.
وي به خدمات جديد سازمان اسناد و كتابخانه ملي از جمله خدمات آنلاين در حوزه پژوهش هاي اسنادي و كتاب و نيز ارائه فيپا و صدورشماره استاندارد بين المللي كتابخانه ها(شابكا) براي بيش از 90درصد از كتابخانه هاي استان اشاره كرد و از ساختمان هاي سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران و استان فارس به عنوان نمونه هاي ساختمان استاندارد براي نگهداري اسناد ملي ياد نمود كه ميتواند مورد بازديد و استفاده اعضاي شوراي شهر قرار گيرد.
ملك ثابت اظهار اميدواري كرد كه مديريت ارشد استان با حمايت اعضاي محترم شوراي شهر و شهردار يزد مشكلات موجود بر سر راه تكميل ساختمان كتابخانه مركزي يزد را برطرف كنند و آن را در اختيار سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان قرار دهند.
وي افزود: چنانچه ساختمان مناسب به اين سازمان اختصاص يابد آمادگي كامل براي تجهيز ساختمان با پيشرفته ترين امكانات كتابداري، آرشيوي و خدمات پژوهشي آن گونه كه در شان استان دارالعلم و مردم فرهنگ دوست يزد باشد و مجوز جذب نيروهاي جوان يزدي فراهم شده است.
مدير اسناد و كتابخانه ملي استان از برگزاري نمايشگاه هاي اسنادي در مناسبت هاي مختلف در سطح استان براي آشنايي مردم با تاريخ و فرهنگ گذشتگان و ارائه آن در گنجينه اسناد ملي استان را به عنوان يكي از كارهاي ابتكاري اين سازمان ياد كرد و افزود:
پيشنهاد ما به كميسيون فرهنگي شوراي شهر اين است كه مكان هايي را در اختيار اين سازمان قرار دهد تا نمايشگاه هاي دائمي از اسناد تاريخي استان و اسناد مهم و جالب ادارات از جمله شهرداري و شوراي شهر براي بازديد شهروندان بر پا شود.
وي افزود: در صورتي كه مكان مناسب براي ساختمان اداري اين سازمان اختصاص داده شود خانه لاريها را نيز ميتوان به موزه دائمي اسناد ملي استان تبديل مي كنيم كه مطمئنا مورد استقبال اهالي شريف يزد و گردشگران داخلي و خارجي قرار خواهد گرفت.
وي تعامل و ترغيب صاحبان اسناد براي اهداء اسناد و انجام مصاحبه در واحد آرشيو شفاهي سازمان را از بركات همايش هاي يزد شناسي دانست و افزود:
ان شاالله 14امين همايش يزد شناسي در دهه مبارك فجر با موضوع ورزش و بازيهاي يزدي و همايش پانزدهم در كتابخانه ملي ايران با حضور فرهيختگان يزدي مقيم تهران برگزار خواهد شد.
وي در ادامه به نمونه هايي از ترغيب همشهريان به اهدا اسناد شخصي خود به اين سازمان اشاره كرد و گفت: با وجود مشكلات موجود توانسته ايم از ميان خانواده هاي اصيل و قديمي يزد اهداگران اسناد و كتاب را شناسايي كنيم.
محمد رضا ملك ثابت خاطر نشان كرد:
اگر ما اسناد هويتي پيشينيان خود را حفاظت و نگهداري كنيم ميتوانيم فرهنگ و تمدن اسلامي-ايراني يزد را در سطح كشور و بلكه به همه ي جهانيان معرفي نمائيم.
محقق و مصحح كتاب دستور الوزاره خواجه نظام الملك، نسخ خطي كهن يزد مانند تلخيص اقليدس، من لايحضره الفقيه و وقف نامه جامع الخيرات و كتيبه هاي نصب شده در مسجد جامع را به عنوان نمونه هاي اصالت فرهنگ و تمدن يزد ياد نمود و ضرورت حفظ و نگهداري امثال اين اسناد را گوشزد كرد و گفت:
استان يزد به دلايل گوناگون از جمله وضعيت اقليمي، علاقه مندي مردم، قرار گرفتن در مركزيت كشور و تدابير حاكمان گذشته همواره شرايط خوبي را براي حفظ ميراث مكتوب پيشينيان داشته است.
مسئول انجمن علم اطلاعات و دانش شناسي استان گفت:
درخواست من از مسئولين استان و شوراي شهر اين است كه با هم افزايي اجازه ندهيم اين اسناد با ارزش زينت بخش موزه هاي خارج از كشور شود، چرا كه هويت و ارزشهاي علمي و فرهنگي يزد همواره در اسناد و آثار با ارزش فرهنگي آن نهفته است كه بايد به بهترين نحو حفظ شود.
ملك ثابت در ادامه اين جلسه به ارائه تصاويري از وضعيت كنوني سازمان از جمله وضعيت مخازن، كتابخانه و ساير قسمت ها پرداخت .
وي به عنوان نمونه اي از كاركردهاي موثر سازمان متبوع خود، به تعيين تكليف بيش از 56 ميليون برگ از اسناد دادگستري استان متعلق به هشتاد سال پيش تا كنون در سال هاي گذشته اشاره كرد كه بر اثر آن بيش از 400 مترمربع از فضاي فيزيكي دادگستري استان تخليه شده است.
وي گفت: در صورت اختصاص مكاني براي گنجينه اسناد ملي استان مي توان اسناد همه ادارات را به اين گنجينه منتقل و ضمن آزاد سازي فضاهاي متعدد، امكان حفاظت، پردازش و بهره برداري از اسناد يزد را فراهم كرد و زمينه دسترسي مردم يا كارشناسان را به اسناد مورد نياز تسهيل نمود.
ملك ثابت در ادامه افزود:
يكي از منابع مهم تحقيق و مطالعات اوليه كه ميتواند در تصميم گيري هاي استان و در اجراي بهتر پروژه هاي عمراني، فرهنگي و ...موثر باشد اسناد مربوط به پروژه ها و سوابق موضوعات در سال هاي گذشته است كه چنانچه در محل مطمئن نگهداري و در مواقع نياز فراخوان شود ضمن جلوگيري از هزينه هاي اضافي، كارها با استحكام و اطمينان بيشتر انجام مي شود.
وي با ادعاي اين مطلب كه تاريخ محلي يزد نسبتاً ضعيف است، علت آن را در قوت فرهنگ شفاهي مردم نسبت به فرهنگ مكتوب دانست و گفت:
براي جبران اين خلاء از مدتي پيش در سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان با افراد مطلع و آگاه مصاحبه هايي انجام مي شود و آرشيو شفاهي ميتواند به عنوان مكمل آرشيو مكتوب در حفظ و احياي تاريخ و تمدن يزد موثر باشد.
وي به طرح هاي جديد سازمان براي مصاحبه با پيشكسوتان ادارات استان به منظور تدوين تاريخچه هر اداره و نيز مصاحبه با پيشكسوتان محلات از جمله مديحه سرايان و مرثيه خوان ها و ريش سفيدان شهر يزد اشاره كرد و گفت:
قريب به 200 0مورد مصاحبه با پزشكان، معلمان، هنرمندان، مبارزين انقلاب و رزمندگان دفاع مقدس انجام شده كه در صورت تامين بودجه استاني و با همت خيرين مي توان نسبت به پياده سازي و بهره برداري از آنها اقدام كرد، هر چند هم اكنون نيز فايل صوتي-تصويري آنها براي استفاده پژوهشگران، برنامه ريزان و ساير علاقمندان آماده شده است.
ايشان خاطرنشان كردند:
از نمونه هاي ديگر عملكرد اين سازمان در زمينه اسناد، جمع آوري قريب به 2000عنوان از اسناد انقلاب، مردم يزد و شهيد صدوقي و يزد در دفاع مقدس، 3000سند از مرحوم دبيران(اولين استاندار بعد از انقلاب)، مرحوم آيت الله خاتمي، و مرحوم آيت الله اعرافي است.
مدرس تاريخ دانشگاه به عنوان نمونه هاي قابل بهره برداري پژوهشي به اسناد مقاومت مردم يزد در برابر كشف حجاب اشاره كرد كه در اين اسناد عمق پايبندي يزديها به عفت و نجابت زنان و رعايت حجاب توسط آنها بدون هرگونه تحميل يا فشار نشان داده مي شود.
وي در ادامه با ارائه گزارشي از محتواي همايش هاي يزد شناسي از عموم فرهيختگان استان كه براي اعتلاي فرهنگ اين ديار كوشش مي كنند دعوت كرد در سلسله نشست هاي يزد شناسي مشاركت فعال علمي داشته باشند.
در ادامه دكتر مهدي كاشفي زاده از اعضاي شوراي شهر ضمن استقبال از سخنان مدير اسناد و كتابخانه ملي استان خصوصاً در زمينه تاريخ و مولفه هاي فرهنگي يزد، پيشنهاد كرد با هماهنگي صدا و سيما اين سخنان از سيماي مركز استان پخش شود.
وي با اشاره به علاقمندي مردم به اين مباحث اظهار اميدواري كرد، با تبيين هر چه بيشتر تاريخ و فرهنگ يزد و اهميت حفظ اسناد زمينه انتقال اسناد و كتابهاي باارزش به سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان فراهم شود و با همكاري مردم و مسئولين مشكلات سازمان حل شود.
خانم عزت يادگار نايب رئيس كميسيون فرهنگي شوراي اسلامي شهر يزد نيز ضمن تشكر از سخنراني مدير اسناد و كتابخانه ملي استان در اين جلسه و توجه دادن به اهميت كار سازمان در مصاحبه با پيشكسوتان از بعضي افراد قديمي و مطلع يزد براي مصاحبه در واحد آرشيو شفاهي اين سازمان نام برد.
حجت الاسلام و المسلمين مطهريان رئيس كميسيون فرهنگي شوراي اسلامي شهر يزد كار سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان را به خاطر تلاش هاي علمي و عملي براي انتقال فرهنگ مطلوب گذشته به آينده و تلاش براي حفظ اسناد استان را قابل تقدير دانست.
امير حسين رادمنش از اعضاي ديگر شوراي اسلامي شهر يزد عدم شناخت كامل مردم استان از اين سازمان را يكي از خلاء هاي موجود دانست و افزود:
ضمن طرح مسائل جلسه ي امروز در صدا و سيما بايد جلساتي با ارگانهاي مرتبط در زمينه تامين ساختمان از جمله فرمانداري، ميراث فرهنگي، استانداري و شهرداري برگزار شود.
وي در عين حال قول داد كه شوراي شهر با استفاده از ظرفيت هاي موجود تمام سعي و تلاش خود را براي پيگيري موضوع ساختمان اين سازمان انجام خواهد داد.
در پايان مدير اسناد و كتابخانه ملي استان ضمن تشكر از همت و دغدغه فرهنگي اعضاي شوراي شهر اظهار اميدواري كرد:
به زودي با نظر بلند مقامات دولت تدبير و اميد در استان و پيگيري مصوبات اين شورا جلسه اي با حضور مسئولين مرتبط در محل خانه لاريها برگزار شود.
نيز به پيشنهاد اعضاي كميسيون مقرر شد يكي از جلسات شورا در محل سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان برگزار و ضمن بازديد از ساختمان و نحوه كار به مسائل و مشكلات اين سازمان پرداخته شود.
مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 15,ژانویه,2025