با توجه به جمعیت روبهرشد جهان و کمبود منابع غذایی و نیاز به تأمین غذا برای ساکنان گرسنه زمین، حفاظت از تولیدات کشاورزی در برابر نابودی در اثر خسارات خشکسالی و همینطور آفات و بیماریها بیش از پیش ضروری بهنظر میرسد.
يك كارشناس تغذيه با بيان اين كه این افزایش تولید برای ما هزینههای بسیاری سوای هزینههای اقتصادی داشتهاست ادامه داد: زارعین در همه جای دنیا برای مبارزه با عوامل زنده کاهش تولید (آفات و بیماریها)، ناچارند به انواع مواد شیمیایی آفتزدا روی آورند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی یزد، ناهيد برخورداري با اشاره به اينكه آفتکش شامل حشرهکشها، قارچکشها، علفکشها میشود مي افزايد: امروزه آفتکشها با حجم وسیعی در مراحل تولید مواد غذایی با منشأ گیاهی بهکار میروند و محصولات تیمار شده با این مواد مقادیری پسمانده دارند.
اين كارشناس تغذيه معتقد است؛ این سموم نه تنها روی سطح محصولات میماند، بلکه به داخل بافت میوهها، سبزیها و حتی دانههای غلات نفوذکرده و در آن باقی میمانند. هر چندگرفتن پوست آنها میتواند در کاهش آلودگیهای سطحی موثر باشد اما زدودن آفتکشهایی که به بافت میوه نفوذ کردهاند تقریبا غیرممکن است.
برخورداري يادآورشد: در حال حاضر به علت وجود سموم مختلف توصیه می شود میوه ها با پوست استفاده نشوند چرا که ممکن است سلامت بدن را به خطر بیندازد و اثرات آن در درازمدت عوارضی را در معده به خصوص کبد ایجاد می کند.
وي اضافه كرد: بسیاری میوه ها را قبل از پایان دوره کارنس (زمانی که پس از سمپاشی باید سپری شود تا باقیمانده سم در محصول به حداقل برسد) به بازار می آورند در نتیجه سم باقی مانده بر روی بافت میوه ها به تدریج در معده و کبد که وظیفه دفع سموم را برعهده دارد جمع و موجب بیماری های مختلف می شود و می تواند باعث برهم خوردن تعادل بعضی عناصر مورد نیاز برای سوخت و ساز طبیعی بدن شود.
برخورداري ادامه داد: سمومی که برای دفع آفات گیاهی مصرف می شود باید مدت معینی روی میوه و محصولات کشاورزی باقی بماند تا تجزیه شود. اما چون در بسیاری از موارد میوه و محصولات کشاورزی زودتر از وقت معین شده برای عرضه به بازار مصرف، برداشت می شود مقادیری از سموم در بافت میوه به صورت تجزیه نشده باقی می ماند.
وي مي افزايد: این مواد شیمیایی، حتی در محصولات فراوری شده مانند آبسیب یا رب گوجهفرنگی نیز کشف شدهاند. اکثر آفتکشها ثبات زیادی دارند و با داشتن ترکیبات شیمیایی پیچیده، به آسانی در طبیعت تجزیه نمیشوند. بنابراین ضمن تاثیر روی آفات گیاهی، آلودگی محیطزیست و تولیدات کشاورزی را نیز در پی دارند.
برخورداري با اشاره به اين كه باقیمانده سموم در میوهها، سبزیها، گوشت، شیر، آب آلوده و غيره در مدت طولانی موجب مسمومیت مزمن انسان و حیوانات میشوند گفت: این مسمومیت در اثر مصرف مقادیر جزئی، اما متوالی پس ماندههای آفتکشها در مواد غذایی است، اکثر مواد شیمیایی آفتزدا سرطانزا بوده و وجود انواع سرطانها در جوامع امروز زنگ خطر را برای کاهش پسماندههای سموم در مواد غذایی به صدا در آورده است.
وي مي گويد: شاید تعجب کنید اما در اروپا میوههای سمپاشی نشده حتی باوجود داشتن آثار آفتزدگی، گرانتر هستند.
برخورداري مي گويد: آلودگی ها در یک زنجیره پیوسته در حرکت است و از طریق آب آلوده و خاک نامناسب، کودها، سموم، آفت کش ها، به زنجیره غذایی انسان و حیوان وارد می شود و اگر از حد معینی که استانداردهای جهانی و ملی تعیین کرده، بیشتر شوند، سلامت را تهدید خواهد کرد .برای مثال، تغذیه مرغ با روغن جامد برای سرعت بخشیدن به وزن گیری و تغذیه دام با نان کپک زده هر کدام به نحوی سلامت مصرف کننده را به خطر می اندازد.
اين كارشناس تغذيه توصیه كرد: مصرف سموم کشاورزی کاملا تحت نظر گیاه پزشکان و کلینیک های تخصصی گیاه پزشکی صورت گیرد و از طرف ديگر هیچ فروشگاه یا فروشنده سموم کشاورزی بدون نسخه مجاز به ارائه مستقیم سموم به کشاورزان نیست.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 11,ژوئیه,2025