معاون پیشین بانک مرکزی با اشاره به مباحث مطرح شده توسط کاندیداها در مناظره تلویزیونی گفت: قول دادن برای بهبود معیشت مردم در تبلیغات انتخاباتی با اقداماتی که پس از آن باید انجام شود، مقداری تناقض دارد.
سید کمال سیدعلی در گفتوگو با خبرگزاری فارس با اشاره به مناظره اقتصادی کاندیداهای یازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری، اظهار كرد: به طور طبیعی در تمام دنیا برای برون رفت از مشکلات اقتصادی، اگر کاندیداها بخواهند حقیقت را بیان کنند، قدری از مردم فاصله میگیرند.وی افزود: وقتی صحبت از یارانهها میشود، برای ایجاد جاذبه هیچ فردی نمیگوید من یارانه را قطع میکنم یا مقداری آن را کاهش داده یا تنها به قشر خاصی یارانه میپردازم. به هر حال باید اقدامات کنترلی و انقباضی برای بهبود وضعیت اقتصادی باید انجام شود تا نقدینگی کنترل شود.این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه باید مالیات به سمت اقشار پردرآمد تسری یافته و از اقشار کمدرآمد مالیات کمتری اخذ کنیم، ادامه داد: طرح این مسائل آثاری در میزان آرا دارد؛ کسی که میخواهد اقتصاد کشور را از تورم نجات دهد یا به تولید رونق دهد، باید رشد هزینههای جاری را کاهش دهد تا روند بهبود اقتصادی در کشور به وجود بیاید که به این اقدام در غرب ریاضت اقتصادی میگویند.
مباحثی که کاندیداها درباره آن صحبت نمیکنند
وی تصریح کرد: اگر فردی بخواهد با شجاعت همه این مسائل را مطرح کند، میزان آرای او نسبت به سایر کاندیدها پراکنده خواهد شد. مالیات و یارانه موضوع مهمی است که کاندیداها نمیتوانند چندان درباره آن صحبت کنند؛ در گفتههای برخی کاندیدها از به حداقل رساندن تورم صحبت میشود، اما چگونه میتوان هم تورم را کنترل کرد و هم یارانه نقدی یا غیرنقدی را با اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه افزایش داد؟سیدعلی در مورد افزایش قیمت بنزین نیز گفت: این یک واقعیتی است که باید انجام شود، اما هیچ یک از کاندیداها در این باره صحبت نمیکنند؛ همه اقشار جامعه به تمام مسائل اقتصادی کشور آگاه نیستند، بنابراین قول دادن برای بهبود معیشت مردم در روزهای تبلیغات انتخابات با اقداماتی که پس از آن باید انجام شود مقداری تناقض دارد.
تک رقمی کردن تورم حداقل
به 3 سال زمان نیاز است
وی با بیان اینکه شرایط فعلی به گونهای است که اصلاح آن حداقل به 3 سال زمان نیاز است و در مدت دو سال نمیتوان تورم و بیکاری را مرتفع کرد، افزود: تورم فعلی به 31 درصد رسیده و برای تک رقمی کردن آن یا کاهش قابل توجه آن باید دولت آینده یک برنامه مدون داشته باشد؛ اظهار نظر کردن قبل از انتخابات کار سختی نیست، اما عمل به این وعدهها و محورهای مطرح شده کار سختی است؛ زیرا برخی برنامههای مطرح شده با هم تناقض دارند. وی با اشاره به وعده برخی کاندیداها مبنی بر مهار تورم و ایجاد اشتغال، اظهار كرد: برای کنترل تورم و کاهش بیکاری حداقل 3 سال زمان نیاز است و نمیتوان مدتی کمتر از این را در نظر گرفت.
یکسانسازی نرخ ارز نیازمند افزایش منابع ارزی است
معاون پیشین ارزی بانک مرکزی ادامه داد: همه کاندیداها درباره یکسانسازی نرخ ارز صحبت کردهاند اما این اقدام در صورتی امکانپذیر است که منابع ارزی کشور افزایش یابد، خصوصیسازی و آزادسازی انجام شود؛ تک نرخی کردن ارز در مدت چند ماه عملی نیست و باید متناسب با واقعیتهای اقتصادی کشور اظهارنظر کرد.
مهار تورم و ایجاد اشتغال
معاون پیشین ارزی بانک مرکزی در پاسخ به این سوال که آیا امکان دارد تورم و بیکاری به طور همزمان کاهش یابد، گفت: شرایط اعتباری کشور برای کاهش نرخ تورم باید به سمت انقباض حرکت کند و در این شرایط بیکاری و تورم را نمیتوان همزمان کاهش داد، مگر اینکه برای افزایش سرمایهگذاری و ایجاد اشتغال از سرمایهگذاری خارجی و سرمایه جدید بخش خصوصی استفاده شود.سیدعلی تصریح کرد: اگر نرخ رشد سرمایهگذاری بخش غیر دولتی افزایش نیابد، تحقق این دو هدف به طور همزمان دور از ذهن است؛ برای کاهش توامان بیکاری و تورم باید نرخ رشد سرمایه به شدت افزایش یابد. در غیر این صورت امکان کاهش تورم و بیکاری نیست.این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: شکل طراحی شده برای مناظره روز گذشته مناسب نبود و کاندیداها نتوانستند به درستی به برنامهها و اهداف مدنظر خود بپردازند.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 01,ژانویه,2025