صادق زیباکلام در نامه‌ای به رئیس جمهور درباره نامه احمدی نژاد به وزیر علوم درباره تغییر روسای دانشگاه تهران و دانشگاه تربیت مدرس نوشت: از نامه شما به دو دلیل شگفت زده شدم , برایم جالب بود که جناب‌عالی پس از 8 سال متوجه فضایی که در دانشگاه‌های کشور طی این مدت حاکم بوده افتاده‌اید.

بخش‌هایی از متن نامه زیباکلام به رئیس جمهور به نقل از خبر و نسیم آنلاین در زیر آمده است:

  • در آخرین روزهای سال گذشته در نامه‌ای خطاب به وزیر علوم خواهان برکناری روسای دانشگاه تهران و تربیت مدرس شدید. دلیل این اقدام را از جمله" فضای امنیتی و سیاسی" که آنان در این دانشگاه‌ها برقرار نموده‌اند اعلام داشتید. حقیر علم و اطلاع چندانی از وضعیت دانشگاه تربیت مدر س ندارم و پیرامون آن نمی‌توانم اظهار نظری داشته باشم اما در خصوص دانشگاه تهران بایستی بگویم که این اظهار نظر حضرتعالی شگفت زده‌ام نمود.
  • شگفتی‌ام از دو بابت بود. نخست آنکه برایم جالب بود که جنابعالی پس از گذشت نزدیک به 8 سال از ریاست جمهوری‌تان و درست در ماه‌های پایانی آن متوجه فضایی که در دانشگاه‌های کشور در طی این مدت حاکم بوده افتاده‌اید.
  • آقای رئیس جمهور، اگر جنابعالی در طی این دو دوره ریاست جمهوری‌تان، بالاخص در سال‌های دور آن دوم ریاست‌تان بعد از 22 خرداد 88 سری به دانشگاه‌های کشور می زدید و فضای سیاسی آنها را با سال‌های قبل از ریاست جمهوری تان مقایسه می‌کردید باورتان نمی‌شد که این همان دانشگاه قبل از به قدرت رسیدن اصولگرایان در سال 84 می‌باشد.
  • آنقدر فضای دانشگاه‌ها بعد از 22 خرداد 88 محدود، سنگین و بسته شد که بوصف نمی‌آید. آنوقت جنابعالی بعد از طی این سال‌ها  و آن هم بعد از آنکه هزاران دانشجو در طی این سال‌ها دچار مشکل شدند و بسیاری مع الاسف از ادامه تحصیل باز ماندند، بصرافت افتاده‌اید که در دانشگاه‌ها چه می‌گذرد.
  • من حمل بر صحت می‌کنم و فرضم بر این است که دغدغه شما در این فقره نه از باب خرده حسابهای سیاسی با روسای این دو دانشگاه است و نه از باب تبلیغات انتخاباتی بلکه اصالتا به آنچه عنوان کرده‌اید باور دارید. در آن صورت مواجهه می‌شوم با شگفتی دومم. اینکه چرا دکتر فرهاد رهبر رئیس دانشگاه تهران بعنوان "مقصر" برگزیده شده؟ کارنامه ایشان بعد از 22 خرداد 88 در مقایسه با کارنامه بسیاری از روسای دانشگاه‌های دیگر به مراتب "سفید"تر و قابل قبول‌تر است. کافیست جنابعالی کارنامه مدیریت دانشگاه تهران را با فی المثل کارنامه جناب حجت الاسلام دکتر شریعتی ریاست دانشگاه علامه مقایسه نمایید. آیا مستحضر هستید از 22 خرداد 88 به این سو جناب شریعتی چه تعداد اساتید این دانشگاه را به دلایل سیاسی بازنشسته، اخراج و ممنوع التدریس کرده‌اند؟ ایضا بسیاری از دانشگاه‌های شهرستان‌ها. یقیننا اگر هدف جنابعالی کنار زدن حجاب ترس و سلطه ارعاب فکری حاکم بر دانشگاه‌ها و باز گردانیدن فضای آزاد اندیشی در محیط‌های علمی باشد، برکناری ریاست دانشگاه تهران انصافا می‌بایستی در انتهای لیست‌تان باشد.
  • اگر هدف جنابعالی بواقع بوجود آوردن یک فضای علمی باز در دانشگاه‌های کشور است به نحوی که اساتید و دانشحویان از یک حداقل امنیت شغلی و حرفه‌ای بر خوردار بشوند در آن صورت و با عرض پوزش می‌بایستی با ستحضار شریفتان برسانم که کارنامه و عملکرد وزارت علوم که وزیر متبوعه آن زیر نظر شخص شخیص خودتان خدمت می‌نمایند بمراتب سیاه‌تر از بسیاری از دانشگاه‌ها است.
  • نمی‌دانم جنابعالی چه میزان اشراف بر سیاست‌های وزارت علوم از 22 خرداد 88 به این سو داشته‌اید؟ آیا مستحضر هستید که مدت‌هاست که دیگر دانشگاه‌ها حق استخدام استاد ندارند و وزارت علوم خود راسا این کار را انجام می‌دهد؟ به بیان دیگر، دانشگاهی مثل تهران با نزدیک به 70 سال سابقه و وجود اساتیدی با تجربه و باسواد حق ندارد یک استاد جدید برای خودش استخدام نماید و یک هسته‌ای در وزارت علوم به صورت مخفی گزینش اساتید را برای تمامی دانشگاه‌های کشور انجام می‌دهند. تصور نمی‌کنم خیلی پیچیده باشد که بتوان حدس زد که ملاک و معیار اعضاء آن کمیته مخفی کدامین می‌باشند. تصور نمی‌کنم نتوان حدس زد که که برای وزارت علوم از 22 خرداد 88 به این سو، چه میزان ملاک و معیارهایی همچون استعداد، توان و کارنامه علمی و تحقیقاتی یک داوطلب استخدام در دانشگاه ملاک و معیار بوده و چه میزان گرایشات ایدئولوژیک و تمایلات سیاسی وی.
  • آیا مستحضر هستید چه میزان متقاضی استخدام در دانشگاه‌ها، یا اساتیدی که قراردادی هستند برای تبدیل وضعیت‌شان چگونه سال‌هاست در بلاتکلفی بسر می‌برند؟ آیا مستحضر هستید همان مختصر استقلالی را که دانشگاه‌های کشور از آن برخوردار بودند بعد از 22 خرداد 88 پایمال گردید و تمامی امور دانشگاه‌ها زیر نظر وزارت علوم قرار گرفت؟ آیا مستحضر هستید ظرف قریب به چهار سال گذشته صدها دانشجو بواسطه دلایل سیاسی یا محروم از تحصیل شدند یا با سپردن انواع و اقسام تعهد با ادامه تحصیل‌شان بصورت "مشروط" موافقت شده است؟ آیا مستحضر هستید که کسر قابل توجه‌ای از این "تنبیهات و متنبه‌سازی" ها توسط خود وزارت علوم صورت گرفته؟ آیا مستحضر هستید گزینش وزارت علوم چگونه مانع از ورود بسیاری از متقاضیان ورود به تحصیلات عالیه در مقاطع فوق لیسانس و دکترا شده است؟
  • آیا بنظر جنابعالی با عنایت به کارنامه وزارت علوم و با عنایت به عملکرد امثال مدیریت دانشگاه علامه ظرف 4 سال گذشته، می‌بایستی همچنان بسروقت دکتر فرهاد رهبر بروید که یکصدم قلع و قمع‌های دانشگاه علامه و یکهزارم قلع و قمع‌های وزارت علوم را بعد از 22 خرداد 88 نداشته است؟ اما اگر قرار است که ریاست دانشگاه تهران بنا بر دلایل دیگری برکنار شوند، پس در آن صورت پای مسائل دیگر همچون وجود فضای سیاسی نامطلوب در دانشگاه‌ها و امثالهم را به میان نکشید چون از این بابت با بودن وزارت علوم، دانشگاه علامه و بسیاری داشگاه‌های دیگر و عملکردی که آنان بعد از 22 خرداد 88 داشته‌اند، تصور نمی‌کنم به این زودی‌ها نوبت به دانشگاه تهران و دکتر فرهاد رهبر برسد.
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا