ماجرای ام ام اسی که غیرقانونی اعلام شد
mms چیست و متولی آن در ایران کجاست؟
فرارو
چند هفته پيش اطلاعيهاي از سوي شوراي عالي انقلاب فرهنگي صادر شد مبني بر فيلترينگ اماماسهاي غيراخلاقي. در اين اطلاعيه آمده بود كه در جلسهاي با حضور كارشناسان، مقرر شده وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات بهمنظور جلوگيری از تبادل دادهها و اطلاعات مغاير با قانون، شرع و اخلاق عمومی در سيستم اماماس دستورالعمل کنترل آنها را صادر كند.
خبر فيلترينگ اماماسها با واكنشهاي مختلفي مواجه شد. برخي اين اطلاعيه را در جهت حفظ شئونات اسلامي و اخلاق عمومي مفيد ارزيابي كردند و عدهاي فيلتر شدن اماماس را ورود دولت به حريم خصوصي افراد دانسته، اين كار را مستلزم داشتن حكم قضايي دانستند.
همچنانكه رمضانعلي صادقزاده رئيس كميته مخابرات مجلس نيز معتقد بود: «تصاوير و فيلمهاي ارسالي به وسيله تلفن همراه يا همان MMS جزو مصاديق حريم خصوصي افراد است و كنترل آن از موارد شنود و غيرقانوني است مگر اينكه با حكم دادگاه صورت بگيرد.»
در راستاي اجراي فيلترينگ مسئولان شركت مخابرات خبر از الگوبرداري از كشورهاي چين و مالزي براي اعمال فيلترينگ دادند.
وفا غفاريان رئيس هياتمديره شركت مخابرات ايران الگوبرداري از اين دو كشور البته با توجه به تفاوتهاي فرهنگي كشورمان با آنها را راهكار فيلترينگ دانست.
اما چند روز بعد راههاي ديگري براي مبارزه با اماماسهاي غيراخلاقي پيشنهاد شد.
يكي از اين راهها شكايت فرد دريافتكننده به مراجع قانوني بود و ديگري اعمال طرحهاي تشويقي. غفاريان اعلام كرد كه فرد دريافتكننده اماماسهاي غيراخلاقي، ميتواند با مراجعه به مراجع قضايي، از فرستنده اماماس شكايت كند. رئيس هيات مديره شركت مخابرات ايران همچنين در نظر گرفتن مشوقهايي براي افراد گزارشدهنده و معرفيكننده ارسالكنندگان اماماسهاي غيراخلاقي عنوان كرد.
بسياري، عقبنشيني مسئولان از طرح فيلترينگ و ارائه پيشنهادهاي جديد را نشانهاي بر عدم موفقيت طرح فيلترينگ دانستند. چنانكه پيشتر كارشناسان تنها راه شناسايي اماماسهاي غيراخلاقي را مونتورينگ آنها دانستهبودند؛ عملي كه به نظر غيرممكن به نظر ميرسد و همين باعث شده مسئولان از طرحهاي جايگزين استفاده كنند.
اماماس ويران ميشود
با گذشت مدتي از اين وقايع، چند روز پيش خبر ديگري از اين حوزه روي خروجي ايسنا قرار گرفت. علياصغر عينيپور معاون فني شركت ايرانسل خبر از قطع سرويس اماماس داد. عينيپور با اعلام اين خبر سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي را بهعنوان مسئول قطع اين سرويس معرفي كرد.
اين به آن معناست كه هيچكدام از راهكارهاي پيشنهادي به نتيجه نرسيده و مسئولان تا حصول نتيجه موردنظر در اقدامي عجيب تصميم به قطع اين سرويس گرفتهاند.
قطع سرويس اماماس خبر از بيبرنامگي مسئولان شركت مخابرات در مواجهه با اين پديده ميدهد و نشان از آن دارد كه متوليان فيلترينگ و طرحهاي تشويقي به اهداف موردنظر خود نرسيدهاند، و بر روال سابق بهترين تصميم را پاك كردن صورت مسأله يافتهاند.
هرچند خلآ قانوني موجود در اين زمينه را نبايد از نظر دور داشت. اپراتور اول كه درواقع رقيب اپراتور دوم در ارائه سرويسهاي مختلف تلفن همراه است، از ابتداي ورود اماماس مشغول اظهارنظر در اين مورد است و همواره اين حق را براي خود مفروض دانسته كه در مورد يكي از سرويسهاي منحصربهفرد ايرانسل تصميمگيري كند.
از طرف ديگر بنا بر آمارهاي ارائهشده توسط مسئولان ايرانسل استفادهكنندگان از اين سرويس تنها 10 تا 15 درصد، مشتركان دوميليونودويستهزار نفري ايرانسل هستند؛ و قطع اين سرويس ميتواند در سكوت برگزار شود اما در آينده با ارائه درخواستهاي بيشتر مسئولان به جاي پاك كردن صورت سؤال بايد به ارائه راهكار مناسب فكر كنند.
اما اماماس چيست و به چه درد ميخورد؟
ام ام اس يا Multimedia Messaging Service قابليتي است كه به كاربر اين امكان را ميدهد كه عکس و موسیقی را نیز به سایر مشترکین ایرانسل ارسال کرده یا به نشانی اینترنتی آنها ایمیل کند. دارندگان اين سرويس اجازه دارند که پیامهای چندرسانهای مانند کارتپستالهای گرافیکی، انیمیشنها، کلیپهای ویدئویی، نقشهها و کارتهای ویزیت تجاري و... را بین یکدیگر مبادله کنند.
قابليت ويژه اين سرويس آن است كه برخلاف اساماس كه تنها امکان ارسال یک متن ساده و کوتاه را داراست، اماماس ميتواند علاوه بر یک متن ساده، عکس یا موسیقی را هم برای شخص دیگری بفرستد.
از اماماس میتوان در موارد زيادي استفاده كرد. علاوه بر فرستادن عكس و صوت براي دوستان، اين سرويس كاربردهاي ديگري نيز دارد. بهعنوان مثال يک خبرنگار میتواند با استفاده از اين سرويس عکس محل وقوع حادثهای را به همراه خبر آن, برای دوستان و مدیران خود در دفتر نشریه ارسال کند.
و يا یک صاحب کارخانه میتواند سیستم دزدگیر یا زنگ خطر کارخانهاش را طوری طراحی کند که در صورت بروز هر مشکل یا وقوع دزدی، تصویر محل به گوشی او ارسال شود.
مسئول نظارت بر اماماس كيست؟
اينكه كدام نهاد متولي نظارت بر سرويساماماس است، در پرده ابهام قرار دارد. اما شركت مخابرات ايران و سازمان صداوسيما بر سر توليگري اين سرويس درگير هستند. آنچه مشخص است تاكنون پخش و ارسال صوت و فيلم در اختيار صداوسيما بودهاست و فعاليت هر نهادي در اين زمينه بايد با مجوز اين سازمان صورت بگيرد. اما از سوي ديگر اماماس يك سرويس مخابراتي محسوب ميشود كه زيرساختهاي آن از طريق بسترهاي مخابراتي امكانپذير شده و مشتركان تلفن همراه ميتوانند از اين امكان استفاده كنند. و همين باعث شده نهاد متولي مشخص نباشد.
منبع"فرارو
يزدفردا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 19,ژانویه,2025