این موزه شخصی که با همت والا وپشتکار عظیم آقای استاد حسین حیدرزاده که یکی از استادان مسلم ومتخصصین علم سکه شناسی با صرف سال ها وقت وخرج ثروتی بسیار از سال 1383 با کمک وتسهیلات دولت در خانه زیبای عرب زاده در قدیم ترین محله یزد یعنی فهادان نزدیک زندان اسکندر به معرض دید و تماشای عموم قرار گرفته است.

این موزه که بزرگترین موزه تخصصی سکه ها و اسکناس های ایران می باشد " در کنار خود اشیا و وسایلی که در قرون متمادی که اکثر آن کار هنرمندان یزدی می باشد به معرض دید گذاشته شده است. ....کلکسیون سکه آقای حیدرزاده که شامل 42 دوره تاریخی یا سلسله ای میباشد که به عنوان نمونه تعدادی ازان را در اینجا بر می شماریم .

 هخامنشی {اولین سکه که در زمان داریوش اول ضرب گردید} "

سلوکیان{سکه های اسکندر مقدونی} "

 اشکانیان{پارت ها} "

 الیمائی " خاراسن ها "

پارس ها " سا سانی ها "

عرب ساسانی "

عرب بیزانسی " امویان "

عباسیان " سامانیان "

گاوبارگان " عرب طبرستانی "

 سلجوقیان " غزنویان "

 آل بویه " مغول ها "تیموریان "

ایل خانان مغول " سربداران "

آل جلایر " صفویان " افشاریان "

محمود افغان " زندیان "

قاجاریان "

و..... که این سکه ها بالغ 4500 سکه دستچین شده از صد ها هزار سکه می باشد که این ها نفیس ترین زنده ترین و کمیاب ترین سکه های ایران را شامل می شوند . 

در صورت جفت داشتن به صورت پشت و رو کنار هم چیده شده اند.از این سکه ها که تعدادی منحصر به فرد می باشد که تا به حال در جا ئی دیگر معرفی نشده است.

سکه های موزه از دوره های مختلف و جنس های گوناگون چون طلا " نقره " مس " آلیاج برنز و برنج " و ضرب شهر های مختلف میباشد .

کلکسیون اسکناس ایشان شامل اولین اسکناس های ایران از دوره قاجاردرزمان ناصر الدین شاه قاجار که به دور اول مشهور ودور دوم که شامل زمان مظفر الدین" محمد علی و احمد شاه قاجار میباشد که تماما با عکس ناصر الدین شاه مزین میباشد.

که در این میان اسکناس 25 تومانی آن منحصر به فرد است .

اسکناس های دوره پهلوی شامل رضا شاه و محمد رضا شاه و ماه های اخر انقراض پهلوی .

اسکناس های جمهوری اسلامی

و اسکناسی آلمانی که در زمان جنگ جهانی اول که برابر با پنج تومان نموده و ان طرف اسکناس 20نوشته شده است.

اشیا کلکسیونی حیدرزاده

شامل

 1- مهر های اسم از سنگای نیمه گران بهائ از قبیل عقیق{آگات} عقیق سفید{انیکس} در {کوارتز} یشم و.... میباشد. که در میان انها مهره های حکاری شده چند هزار ساله به چشم می خورد{ما قبل تاریخ} .اکثر مهر های اسم بوسیله استادان در قرون مختلف به شکلی بسیار زیبا خطاطی و حکاکی شده اند. مهرهای برنجی "که بر روی الیاج برنج به فارسی و بعضا فارسی .انگلیسی حکاکی شده.

2- کلکسیون قفل که شامل ده ها قفل در اندازه ها و اشکال مختلف میباشد.

 3- تسبیح ها که بالغ 10 نوع و بیش از 200عدد میباشد که عقیق عقیق سفید " آمبر " شاه مقصود " گل عبد ا.. "صندروس " یثر " و... میباشد.

 4-زیور و آلات نقره از قبیل دستبند " گردن بند " خلخال یا ساق بند پا " بازو بند و... بالغ بر 100عدد .

 5-کلکسیون لوازم حمام شامل طشت ها " دولچه ها " آیینه ها" زیر پائی" ظرف حناو رناس ورنگهای طبیعی دیگر ومیز مرمری حنا گذاری و.....

6-کلکسیون لوازم اشپز خانه قدیم چیده شده در همان اشپزخانه قدیمی موزه که قدمت ان بالغ بر 250 سال می باشد که لوازم شامل دیگ های سنگی با تاریخ بیش از 500 سال تا 100 سال اخیر"قرابه ها یا شیشه های مخصوص نگهداری مایعات همچون سرکه وآبغوره و..."خمره ها که بر 3 نوع می باشد 1-بی لعاب پخته جهت نگهداری آب و خنک کردن آن.2-داخل لعاب جهت انداختن سرکه و...3- پشت و رو لعاب جهت نگهداری سرکه و ..." کماجدان و تابه و دیگ های مسی"منقلها در اندازه های مختلف"تنور و لوازم پخت نان در قدیم"هاون ها و آسیاب دستی"چرخ و چاه و دلو جهت کشیدن آب از قنات خانه"منبع مرکزی آب اشامیدنی خانه با 2 شیر یکی اصلی و دیگری ذخیره" حمام خزینه خصوصی خانه"اجاق پخت غذا با دود کش کاملا مهندسی برای جذب و خروج دود و گاز کربنبک و5 اجاق کوچک وبزرگ"انبار جهت نگهداری سوخت طبیعی آشپز خانه" طشت رختشوئی" ظروف حمل آب" طبق وسینی جهت جابجا کردن غذا واشربه از مطبخ{آشپز خانه}به اطاق صرف غذا"دولابی یا کابینت های آشپز خانه" و....

7-کلکسیون سلاح گرم و سرد شامل شمشیر ها خنجر ها پیشدو ها سپر ها چاقوها زنجیرهای یزدی که سلاحی سرد که دفاعی و تهاجمی بوده و دارای علم وفنونی جهت استفاده بوده که توسط استادانی مجرب به جانشین های خود آموزش داده میشد. این زنجیر ها بدون لحیم جوش بوده که خود هنر وصنعتی نمونه بوده و هست.

8-کلکسیون حیوانی همچون از جنس شاخ و استخوان حیوانات.

9-چاقو و کارد در انواع مختلف و ایرانی و خارجی در اشکال و مصارف مختلف که همگی ساخت وهنر دستی می باشد..هنر دست صنعت گران ایرانی "انگلیسی"آلمانی"روسی"و...

10- کلکسیون وسائل توزین که شامل ظریف ثرین و دقیق ترین ترازوهاکه برای وزن کردن جواهرات وطلا آلات وهر چیز گران بها که تمامی توسط استادان هنر مند و صنعتگر یزدی ساخته شده با اسم و رسم . وترازوهای قوی کش وقپان های کم وزن کش تا قپان های پر وزن کش {باسکولی}که کم وزن کش ها یزدی ساز وزیاد کش ها ساخت دست از کشور روسیه و ... می باشد .

11-کلکسیون قیچی ها وانبر ها {پنس ها} در انواع مختلف و استفاده های گوناگون از قبیل آرایشگری خیاطی کاغذ بری جراحی و....

12-کلکسیون جلد ها و جعبه های تزئینی مقوائی {پاپیه ماشه} و چوبی مانند قلمدان های پاپیه ماشه "جعبه های نگهداری جواهرات و زیور آلات ایرانی و روسی "جعبه ترازو های ظریف و دقیق که همگی کار هنر مندان معروف یزدی می باشد. قلمدان ها ی حکاکی شده فلزی واز جنس های


13-کلکسیون وسائل روشنائی از پیه سوزهای هزار ساله تا روغن سوزها ونفت سوزها"شمع سوزها"گاز کردن نفت یا بنزین {چراغ های زنبوری} که شامل گرد سوز و ته سوز و سر سوز میباشند"چراغ موشی که با نفت و فتیله پنبه ای یا طناب پنبه ای روشن میشود"چراغ دستی که راحت قابل حمل بوده است و نفت سوز بوده"لاله که نفت سوز ولی تزئینی واشرافی بوده" که در مجموع حدود 100 عدد می باشد

منبع

http://fahadanyazd.blogfa.com

 موزه سکه و مردم شناسی حیدرزاده تنها موزه تخصصی سکه کشور
تاریخ : دوشنبه 28 خرداد 1386 - قبل‏ازظهر 12:38

 موزه سكه و مردم شناسي حيدر زاده HEYDAR ZADEH Coin and anthropology Museum
تاریخ : چهارشنبه 12 ارديبهشت 1386 - قبل‏ازظهر 01:57

/يزدفردا

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا