مديرعامل فولاد آلياژي يزد: توسعه منابع انساني؛نياز امروز فولاد آلياژي است

 
گروه خبر اقتصادي اجتماعي يزدفردا
حسين مزاريان
"صنعت فولاد آلياژي نيازمند توسعه منابع انساني است" اين را حكم الله بابايي مديرعامل فولاد آلياژي يزد گفت. وي متولد 1336 شهر يزد و داراي ليسانس متالوژي از دانشگاه IIT هندوستان و فوق ليسانس مديريت توسعه و بهبود از دانشگاه مالك اشتر اصفهان است.
9 ماه از مديريت مهندس بابايي در شركت فولاد آلياژي يزد مي گذرد و پيش از اين 15 سال در فولاد آلياژي اصفهان و از مسئول تكنولوژي تا مديرعاملي آن فعاليت داشته است، با مهندس بابايي در خصوص جايگاه صنعت فولاد آلياژي در ايران و جهان به گفت و گو نشستيم :
جايگاه فولاد آلياژي و ساختماني با توجه به نرم هاي جهاني چگونه است؟
نسبت توليد فولاد آلياژي به فولاد ساختماني، نسبتي است كه براي توسعه كشورها محك زده مي شود و جايگاه ما هنوز فاصله زيادي با كشورهاي توسعه يافته دارد بطوريكه بايد توليد و مصرف آن را رشد دهيم بطوريكه يكي از رسالت هاي مهم ما اين است كه فولاد‌ آلياژي را بين صنعتگران، چه از لحاظ علمي و چه به لحاظ عمق آن با شناخت بيشتر بشناسانيم.
شايد صنعتگران ما با تعداد انگشت شماري از انواع فولاد آشنا باشند و يكي از وظايف ما و دولت، نشر فرهنگ و مشاوره به مصرف كنندگان فولاد است كه با توجه به تنوع محصولات و كيفيت فولادهاي آلياژي، به تناسب نياز كاربري خود از قطعات اين نوع فولاد بهره مند شوند كه بايد بگويم اين حركت خوب در شهر اصفهان آغاز شده و در شهر يزد نيز برنامه بهبود جايگاه فولاد آلياژي در حال انجام است.
جايگاه فولاد آلياژي در ايران چيست؟
نسبت به كشورهاي توسعه يافته و يا در حال توسعه وضع مناسبي داريم، اما اين شرايط مطلوب فولاد آلياژي نيست.
به زبان ساده مي توانيد فرق فولاد آلياژي را با ساير فولادها را تعريف كنيد؟
بصورت اساسي تفاوت اين نوع فولاد در يك چيز خلاصه مي شود، به زبان ساده همان كاربري كه از فولاد آلياژي مي توان بدست آورد چنانچه بخواهيم از فولاد معمولي استفاده كنيم بايد فولادي با چند برابر قطر نوع آلياژي استفاده شود، فرض كنيد خواص مكانيكي كه از يك محصول فولاد ساختماني انتظار داريم با يك دهم اندازه آن، از فولاد آلياژي بدست آوريم، بنابراين حجم و وزن در فولاد آلياژي كاهش و عمر قطعه افزايش مي يابد.
در قطعات مورد نياز صنعت خودرو نيز به هيچ وجه اجازه استفاده محصولي غير از فولاد آلياژي داده نمي شود حتي در شرايطي كه سايز هم مورد نظر نباشد به دليل خواص فولادهاي آلياژي كه در برابر خستگي داراي مقاومت بالا است، اين فولادها جايگاه ويژه اي دارند.
جايگاه توليدات فولاد آلياژي ايران و مزاياي آن نسبت به ساير كشورها را چگونه مي بينيد؟
هم اكنون در صنعت فولاد آلياژي در شرايط رقابتي و سخت قرار داريم بطوريكه از لحاظ كيفي جايگاه مناسبي داريم و از نظر قيمت هم بايد رقابت كنيم.
در حال حاضر كشورهايي مانند هند و چين، با حجم انبوه توليد فولاد آلياژي به بازار آمده اند كه شايد از لحاظ كيفي هم سطح ما نباشند(البته چين و هند شركت هاي موفق و برتر در توليد فولاد آلياژي دارند)، در كل و به صورت مجموعه اي شركت هاي چيني و هندي سطح پايين تري در توليدات فولاد آلياژي دارند كه به شدت در كيفيت هم مشغول فعاليت هستند، بنابراين نمي توانيم و نبايد بنشينيم و منتظر پيشرفت آنها باشيم.
در كل بايد بگويم شرايط نسبتا خوبي در صنعت فولاد آلياژي ايران حاكم است.
آيا رده بندي خاصي در فولاد آلياژي جهان وجود دارد،و جايگاه ايران در آن رده بندي چگونه است؟
مهمترين عامل موجود در رده بندي فولاد آلياژي، مسئله زمان تحويل كالا است كه بايد بگويم به دليل مشكلات خط توليد كه از نبود قطعات يدكي رنج مي برد تضمين زمان قطعي تحويل سخت است و فرجه زماني در تحويل توليدات ما بازتر است،‌ اما در مسئله كيفيت چنانچه كالاي توليدي، مورد نظر مشتري نباشد آن را نمي خرد.
همچنين در فولاد آلياژي رده بندي به صورت عرف نداريم اما از نظر حفظ مشتري و زمان تحويل بايد بگويم كه در جايگاه دوم يا سوم قرار داريم.
رضايت خريداران از قيمت و توليدات فولاد آلياژي يزد چگونه است؟
براي رضايت مندي مشتري شاخص هاي علمي داريم و ماهانه اين شاخص ها پايش مي شود بطوريكه پس از بررسي وضع سطح رضايت مندي مشتري با شاخص هدف، هر جا مشكلي وجود داشته باشد پروژه بهبود؛ تعريف، و آن مسائل و مشكلات برطرف خواهد شد.
قيمت فولادهاي آلياژي چقدر است؟
قيمت فولادهاي آلياژي به دليل كثرت توليدات فوق العاده متنوع است بطوريكه از فولاد كيلويي800 تا شش هزار تومان محصول توليدي وجود دارد، در فولاد ساختماني فقط تنوع سايز وجود دارد و تنوع جنس نداريم، اما با توجه به وجود هزاران آلياژ و استفاده آن در توليد فولادهاي آلياژي، قيمت گذاري ها تعيين مي شود.
يعني اينكه قيمت فولاد آلياژي به عناصر و ميزان درصد آن بستگي دارد بطوريكه طي يكسال گذشته بسياري از عناصر بكار رفته در فولادهاي آلياژي مانند نيكل، موليبدن، كبالت يا واناديوم با افزايش قيمت هاي جهاني همراه بوده است.
چند نوع فولاد ‌آلياژي در دنيا توليد شده است؟
شايد بالاي يك هزار نوع تنوع فولاد آلياژي داشته باشيم.
آيا توليدات چين و هند تهديدي براي ايران نخواهد بود؟
چيني ها و هندي ها همين الان هم تهديد هستند نه تنها براي ايران بلكه تمام جهان، چرا كه هم داراي بازاريابي هاي خوب و هم تسهيلات اعطايي مناسب از سوي دولت هاي مطبوع خود به منظور صادرات كالا هستند.
ميزان مصرف سالانه فولاد آلياژي در كشور چقدر است؟
به دليل اينكه بخش اعظمي از فولادهاي آلياژي بصورت قطعه وارد كشور مي شود، عدد مشخص و دقيقي از ميزان مصرف فولاد آلياژي در ايران نداريم،‌ البته برخي از اين فولاد ها نيز به نام فولاد ساختماني وارد كشور مي شود.
شما با چه مشكلاتي در توليد فولاد آلياژي مواجه هستيد؟
قدمت فولاد آلياژي در كشور به بيش از 10 سال نمي رسد، در عين حالي كه اين نوع فولادها از سطح بالاي تكنولوژي برخوردار است كه نياز به رشد و توسعه كارشناسانه و تخصصي در اين زمينه داريم.
صنعت فولاد در كلان خود داراي فعاليت فراواني در مورد تجهيزات و نگهداري است اما در بعد تكنولوژي "فولاد آلياژي" داراي تكنولوژي خاص و منحصر به فردي است.
شايد مهمترين نياز و مشكل امروز صنعت فولاد آلياژي كشور كمبود نيروي انساني تخصصي و كافي در اين صنعت مي باشد كه وظيفه ما و دولت توسعه منابع انساني تخصصي در فولاد آلياژي است.
آينده فولاد آلياژي در ايران را چگونه مي بينيد؟
فولاد آلياژي داراي آينده رو به رشدي در ايران است به علاوه اينكه چنانچه رشد صنعتي شدن كشور تشديد شود شاهد ميزان مصرف بيشتر آلياژ خواهيم بود كه بايد بگويم در شرايط فعلي نيز روند مصرف فولاد آلياژي و توليد‌ آن نسبت به گذشته فزاينده بوده است و به نظر، اين ميزان مصرف سير صعودي دارد.
دولت چه كمكي مي تواند براي رشد فولاد آلياژي انجام دهد؟
چنانچه دولت در راستاي شاخص هاي كلاني كه در توسعه اقتصادي پيش بيني كرده است حركت كند، خواه ناخواه نيازهاي صنايع كشور برطرف مي شود.
در يكي دو سال اخير با توجه به رشد فزآينده صنعت خودروسازي در كشور آيا خودروسازان و قطعه سازان داخلي خواستار توليد محصولات خاص شده اند؟
بله، بايد بگويم كه خواسته هاي خودروسازان فوق العاده تغيير كرده است البته پابه پاي مصرف كنندگان فولاد آلياژي كه قطعه سازان خودرو هستند هم استانداردها و هم كيفيت توليدات فولاد آلياژي بهبود يافته است.
همچنين از يكي دو سال گذشته فولادهاي ميكرو آلياژي جايگزين فولادهاي آلياژي قبل شده است كه خود اين محصولات و استفاده از آن يك تحول عظيم در صنعت خودرو است بطوريكه ما نيز براساس فعاليت هاي تحقيقاتي، براي توليد اعلام آمادگي كرده ايم.
مصرف كنندگان براي استفاده از فولادهاي ميكرو آلياژي بسيار راغب هستند و توليدات ما نيز مورد تاييد بازارهاي جهاني است، با استفاده از اين محصولات هم قيمت توليد مواد براي ما كاهش مي يابد و هم يكسري از فرآورده هاي اضافي در توليد قطعه كاهش مي يابد كه قطعه سازان مي توانند رقابت موثرتري در بازار داشته باشند.
فرق فولاد آلياژي با ميكرو آلياژي چگونه است؟
در توليد فولادهاي ميكروآلياژي يكسري عناصر مخصوص و ناياب و در سطح خيلي كم اضافه مي شود كه محصول توليدي جبران بسياري از عناصر ديگر را مي كند، همچنين دستيابي به بخشي از فرآيند سخت باري و رسيدن به خواص خاص در فولاد ميكرو آلياژي ميسر است.
چه پيشنهادي براي پيشرفت فولاد آلياژي داريد؟
براساس تصور ما، بازار جهاني، بازار بسيار مناسبي براي فولاد آلياژي است و صادرات 10 درصدي ما پاسخگوي خواسته مشتريان نيست و با توجه به سطح دانشي كه در اين زمينه بومي شده است ما هر چقدر توليد را افزايش دهيم براي صادرات محصول مشكلي نداريم.
گردش مالي سالانه شركت فولاد آلياژي يزد چقدر است؟
گردش سالانه شركت فولاد آلياژي يزد بالاي دو هزار ميليارد ريال است.
سختي فولاد در نظر شما چگونه است؟ آيا آزاردهنده نيست؟
دستيابي به خواص فولاد و كيفيت بالا، ما را ارضاء مي كند، بهتر بگويم وقتي مشتري، يك محصول را با خاصه مضاعف مي خواهد ما نيز بايد از فرآيند توليد قراضه تا پايان، هم پروسه را خوب تعريف كنيم و هم مراقبت هاي ويژه را براي رسيدن به خاصه هاي كيفي انجام دهيم تا محصول توليدي رضايت مشتري داخلي و خارجي را تامين كند.
در خصوص آزار و سختي فولاد بايد بگويم كه به نظر بنده برعكس است، چرا كه هر چقدر انسان ها با طبيعت بيشتر دست و پنجه نرم و آن را تسليم خود كنند، شاهد تسليم پذيري طبيعت سخت هستند و راحت تر با طبيعت كنار خواهند آمد. علاقمندي فعالان عرصه صنعت فولاد، رضايت بخشي آنها را در پي دارد.

منبع:خبرگزاري موج

يزدفردا

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا