پنجاه ودومین مجمع سالانه بانک مرکزی (مربوط به سال مالی 1390) با حضور ریاستجمهوری، اعضای مجمع عمومی و جمعی از مقامات و مدیران بانک مرکزی در نهاد ریاستجمهوری برگزار شد.
به گزارش ایسنا، در این نشست، رئیسکل بانک مرکزی گزارشی از روند تحولات مهمترین متغیرهای کلان اقتصادی کشور با تاکید برمتغیرهای حوزه وظایف و عملیات نظام بانکی طی دو سال اخیر ارائه کرد.
وی در ابتدای گزارش خود ضمن حساس و پیچیده خواندن محیط اقتصادی کشور، تاکید کرد: شرایط بیرونی و درونی اقتصاد و دشواریهایی که ورود به مرحله جدید جنگ اقتصادی به مدیریت اقتصاد کلان کشورتحمیل کرده، اهمیت کنترل تحولات اقتصادی را دو چندان کرده است.
وی با تشریح وضعیت متغیرهای پولی و بانکی، تحولات بخش خارجی اقتصاد، روند شاخصهای قیمت و وضعیت بخش تولید تصریح کرد: با توجه به اینکه مجموعه تحولات اقتصادی کشور طی سال 1390 متاثر از فضای اجرای قانون هدفمندی یارانهها و تشدید تحریمهای بخش خارجی و بانک مرکزی بود، اقدامات مهمی برای هدایت تحولات بازارها صورت گرفت و بدیهی است بخش عمدهای از اهتمام بانک مرکزی در این سال صرف مدیریت تحولات بازارهای دارایی و مسائل ناشی شده از تنگناهای تحریم شد.
بهمنی با اشاره به این نکته که متناسب با این مقتضیات، رویکرد کلی بانک مرکزی در اتخاذ سیاستهای اقتصادی طی سال 1390، ادامه مساعدت به تامین منابع مالی بنگاههای اقتصادی، کنترل تبعات تحریمهای خارجی، حفظ ثبات و آرامش در بازارها، کاستن از اقبال عمومی به بازارهای طلا و ارز و حفظ و نگهداشت پساندازها در قالب سپردههای بانکی بود اضافه کرد: در این راستا، تلاش شد مجموعه سیاستهای پولی اتخاذی بر توان تجهیز منابع بانکها بیافزاید،سیاستهای اعتباری به صورت هدفمند و قابل کنترلی به تامین مالی بخشهای حائز اولویت کمک کند، همچنین سیاستهای ارزی در راستای غلبه بر مشکل دسترسی محدود به ارز و صدمات ناشی از تحریم تنظیم شد و البته اقدامات خاصی نیز برای اصلاح چرخش منابع بانکها بهعملآمد.
وی با اشاره به اینکه در حوزه مدیریت تحولات بازار ارز که به دلیل قرار گرفتن در صف نخست تحریمها و مضایق خارجی در سال گذشته دچار نگرانی بود، اقدامات گسترده بانک مرکزی را مورد اشاره قرارداده و خاطرنشان کرد:از جمله این اقدامات میتوان از افزایش عرضه ارز، مدیریت تقاضای اسکناس،بهبود سازوکارهای پایش نحوه چرخش ارز در اقتصاد و تامین مالی نیازهای ارزی، کاهش موانع ارسال حوالههای ارزی، تنوعبخشی به اسعار مورد مبادله و افزایش حجم خطوط ریفاینانس دارای منشا بانک مرکزی نام برد.
گفتنی است؛ گزارش رییسکل بانک مرکزی از تحولات بخش پولی اقتصاد حاوی تاکید بر مدیریت مناسب رشد نقدینگی و در عین حال بهبود نسبی کیفیت آن در نتیجه افزایش رشد ضریب فزاینده نقدینگی علاوه بر تداوم تلاش بانکها در تامین مالی نیازهای اقتصاد فراتر از توان تجهیز منابعآنها بود.
در ادامه، تصویری از عملکرد مهمترین سرفصلهای ترازپرداختهای خارجی ارائه و بر دستاوردهای مثبت اقتصاد در این حوزه؛ نظیر مازاد قابل توجه 59 میلیارد دلاری در حساب جاری و مازاد 21.4 میلیارد دلاری حساب ترازپرداختهای خارجی تاکید شد.
بر اساس این گزارش یکی دیگر از زمینههای فعالیت عمده بانک مرکزی در سال 1390، تلاش برای بهبود کارکرد و ارتقای ساماندهی بازار پول بود. رویکرد افزایش پوشش نظارت بانکی و جلوگیری از تخلفات برخی موسسات اعتباری کوچک، کماکان در دستور کار بود و بانک مرکزی تلاش کرد از طریق افزایش درجه فراگیری عملیات الکترونیک و استفاده عمومی از ابزارهای نوین پرداخت، در راستای نوسازی فرآیندهای بانکی گامهای محکمی بردارد. رشد تعداد کارتهای بانکی در جریان، تعداد دستگاههای خودپرداز، پایانههای شعب و پایانههای فروش نیز موید عملکرد مناسب این نهاد در راستای گسترش بیشتر پرداختهای الکترونیکی بود.
در این نشست گزارش تحولات اقتصادی سال 1390 بانک مرکزی با ارائه تصویری از رشد ارزش افزوده بخشهای مختلف اقتصاد و کنترل تورم به پایان رسید. همچنین تاکید شد بر اساس تحلیلهای ارائه شده، بررسی شاخصهای قیمت نیز موید موفقیت نسبی بانک مرکزی در کنترل فضای انتظارات تورمی و التهابات ناشی از تشدید تحریمهاست. اگرچه اعداد مطلق شاخص و سنجههای تورم نسبت به عملکرد دوره مشابه قبل قدری افزایش نشان میدهند، لیکن با توجه به فضای موجود، تخلیه تدریجی آثار قیمتی اجرای طرح هدفمندی یارانهها، کسری منابع اقتصاد به دلیل تحریمهای بینالمللی و عدم امکان استفاده از ذخایر خارجی، در قیاس با پیشبینیهای اولیه پائینتر و عملکرد اقتصاد در این زمینه موفقیتآمیز قلمداد شد.
رییس کل بانک مرکزی با تاکید بر این نکته که در نتیجه تلاشهای به عمل آمده، سال 1390 که در آن قانون هدفمندی یارانهها در حال اجرا بود، با تورمی بسیار کمتر از آنچه که پیشبینیهای مختلف قبل از اجرای قانون برآورد میکرد، به پایان رسید خاطرنشان کرد: عملکرد مذکور به رغم تمامی کاستیها و امکان بهبود، مرهون تلاش شبانهروزی همکاران در بانک مرکزی و نظام بانکی کشور است. نیازی به توضیح نیست که تیغه تیز تحریمها پیش از هر حوزهای، عملیات بانکی بینالمللی و بخش ارزی بانک مرکزی را درگیر کرده و با سرایت آثار آن به دیگر بخشها، کلیه همکاران نظام بانکی را به شدت به خود مشغول داشته است.
در این مراسم ریاست جمهوری با قدردانی از ریاست کل بانک مرکزی، اعضای هیات عامل و مدیران بانک از خداوند متعال آرزوی موفقیت هرچه بیشتر دست اندرکاران نظام بانکی در انجام وظایف خویش را مسئلت کردند.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 22,دسامبر,2024