به گزارش یزد فردا به نقل از میبد آدینه ، امام جمعه ميبد گفت : خداوند براي سعادت دنيا و آخرت ما يك سلسله ارزشها و اخلاق هاي اجتماعي را مقدر كرده است و در ميان اين فهرست بلند بالاي اخلاق و ارزشهاي اجتماعي اسلام ؛ امانتداري جايگاه مهمي دارد .
خطيب جمعه ميبد با بيان اينكه اسلام تاكيد ويژه ايي برحفظ امانت و سپرده هاي ديگران در رعايت و بازگرداندن آن به صاحب اصلي اش دارد افزود : وقتي يك نظام اجتماعي و جامعه ايي سالم و كامل خواهد بود كه ارزش امانت داري در آن جامعه رعايت شود .
وي با اشاره به اقسام امانت گفت : يك قسم از امانت ، امانت هاي مالي هستند مانند اينكه كسي پول ، كتاب ، وسيله كار و يا اموالي را در نزد او به امانت گذاشته باشد .
قسم دوم از امانت ، امانت هاي غيرمالي هستند مانند اينكه كسي فرزند خود را به دست آموزش و پرورش سپرده باشد و يا همه عالم به يك معنا امانت خداست كه در نزد انسان به امانت گذاشته است كه دايره وسيعي دارد .
آيت الله اعرافي در ادامه گفت : قسم ديگر امانت ، امانت بشري و انساني است يا امانت هاي الهي است . گاهي شخص يا گروهي يا جامعه ايي چيزي را پيش فردي به امانت مي گذارد اما گاهي امانت الهي است و همه اين عالم و آنچه كه در آن است امانت الهي است و خداوند بر آن آيين نامه معين كرده است و يا پيامبر اسلام حضرت محمدمصطفي (ص) كه دو امانت يعني قرآن كتاب خدا و اهل بيتش را نزد اصحاب خود به امانت گذاشته است .
امام جمعه ميبد همچنين افزود : گاهي امانت فردي و عمومي هستند : امانت فردي يعني شخصی پولي را پيش فردي به امانت مي گذارد و يا هنگام سفر خانه خود را براي حفظ به او مي سپارد. اما امانت گاهي هم عمومي است مانند اموال بيت المال مسلمين ، مسئوليت هاي اجتماعي ، كه مسئوليتش هم سنگين است .
خطيب جمعه ميبد در خصوص قسم چهارم امانت هم گفت : امانت هاي مالي دو قسم اند . امانت مالكي و امانت شرعي . امانت مالكي يعني اينكه شخصي امال خود را به دست كسي بسپارد تا آن را حفظ كند اما امانت شرعي نظير چيزي است كه شخصي چیزی را پيدا كند و آن را بردارد بايد در حفظ آن و برگرداندن آن به صاحب اصلي اش تلاش كند يا خانه ايي در اجاره كسي باشد بايد درحد معين از اين خانه استفاده كند و در حفظ آن بكوشد .
پس اقسام امانت بدين ترتيب است : 1- امانت هاي مالي و غيرمالي 2- امانت هاي بشري و الهي 3- امانت هاي فردي يا عمومي 4- امنت هاي مالكي يا شرعي .
اهميت اداي امانت و شدت زشتي خيانت در امانت:
آيت الله اعرافي با بيان اينكه اسلام روي اداي امانت بعنوان يك پيمان عمومي و ارزش اجتماعي بسيار تاكيد دارد به چند نكات مهم اشاره كرد .
امانتداري حكم عقل بشر است و شرع هم آن را تاييد كرده است . هرعقل سالم و فطرت پاك برحفظ مال ديگري و امانت سپرده شده چه شخصي و چه عمومي تاكيد دارد .
خداوند هيچ پيامبري را از آغاز تا فرجام مبعوث نكرده است مگربه وفاي به عهد و اداي امانت . همه پيامبران الهي موظف بودند ارزش امانتداري را درجامعه ترغيب كنند و فرهنگ امانتداري را درجامعه گسترش دهند .
3 – روايتي از پيامبر بزرگ اسلام حضرت محمدمصطفي (ص) است كه امانت ها در روز قيامت شافي انسانها خواهند بود و در قيامت 5 گروه شعفاي انسانها مي شود .
1- قرآن . در روز قيامت شفيع قاريان و حافظان خودش خواهد بود . كساني كه امروز در انس با قرآن و عمل به قرآن كوشا هستند در كنف حمايت كتاب آسماني هستند و در روز قيامت دست همراهان خود را خواهد گرفت و از پل صراط عبور خواهد داد .
2 – رحم و خويشان . كسي كه حقوق خويشان خود را ادا كرده باشد از سوي خويشان خود در روز قيامت كمك خواهد شد .
3- امانت ها . امانت هايي كه ديگران به شما سپرده اند مانند خانه ، اموال ، زن و فرزند خود اگر حقوق آنها را رعايت كرده باشي اين امانت ها در قيامت شفيع شما خواهند بود .
4- پيامبرخدا . وجود نازنين پيامبرخدا حضرت محمد مصطفي (ص) بالاترين شفيع در قيامت است و شخصي كه عشق به پيامبر و به ياد پيامبر باشد و بر او و خاندان او صلوات بفرستد عنايات پيامبر خدا شامل حال او خواهد شد .
5- اهل بيت پيامبر، ائمه طاهرين و حضرت زهرا (س) . پس امانت درميان اين نكات يكي از موارد شفاعت انسان است و اهميت فوق العاده اي دارد . كسي كه در كارخانه اي كار مي كند اين امانت را بايد حفظ كند ، سرمايه اي كه به ديگران سپرده مي شود ، بيت المالي كه در اختيار اداره و مسئولين است ، ساختمان عمومي و مسئوليت همه امانت هايي است كه در روز قيامت در صورت رعايت آن شفيع انسان خواهد بود .
آيت الله اعرافي در تشريح چهارمين نكته مهم در اهميت امانت داري گفت : شهادت در راه خدا و قتل في سبيل الله كفاره گناهان مي شود رزمنده اي كه با خدا معامله كند و براي حيات اسلام و بقاء دين و ارزشهاي الهي جان خود را تقديم كند شهادت او كفاره همه گناهان است بجز در امانت . شهادت در راه خدا نمي تواند خيانت در امانت را جبران كند .
در حقوق بيت المال سر سوزن هم نبايد كم يا زياد شود و در فرهنگ جامعه ما از كوچك و بزرگ بايد حفظ مال ديگران سرلوحه كار همه باشد .
امام جمعه ميبد با اشاره به يكي ديگر از روايات از پيامبر خدا گفت : پيامبرخدا فرموده است : كسي كه بر دين من و دين انبياء پيشين است بايد ازدواج كند و اگرنمي تواند به جنگ و جهاد در راه خدا بپردازد و اگر در جنگ با دشمن خدا به شهادت رسيد نعيم الهي ارزاني اوست مگر دو كس . كسي كه برعليه پدر و مادر خود به ناحق قد علم كند و دوم : كسي كه امانت مردم در گردن اوست . بنابراين خانه ، اداره و جامعه ايي كه فرهنگ امانتداري در آن باشد و جامعه اي كه فرهنگ امانتداري در آن نباشد هم از لحاظ دنيوي و هم اخروي و هم فردي و اجتماعي بسيار متفاوت خواهد بود .
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 22,دسامبر,2024