به گزارش خبرنگار یزدفردا به نقل از مرکز خبر و اطلاعرسانی جامعهالمصطفی، آیتالله اعرافی با اشاره به آیات و روایات متعددی که بر تحت کنترل بودن تمام اعمال آشکار و نهان انسان در دستگاه الهی دلالت دارند، خاطرنشان کرد: «از آیات و روایات اینگونه استفاده میشود که ده عامل کنترل بر اعمال وجود دارد. این عوامل: 1. علم واسع خداوند بر اعمال؛ 2. نظارت ملائکه؛ 3. شهادت پیامبر(ص)؛ 4. شهادت ائمه هدی(علیهمالسلام)؛ 5.شهادت نفس بر اعمال در روز قیامت؛ 6. شهادت اعضاء و جوارح انسان؛ 7. شهادت زمین و مکانی که در آن عبادت و یا عصیان واقع شده است؛8. شهادت قطعههای زمانی مانند ماه مبارک رمضان؛ 9. ظهور حقیقت ملکوتی اعمال در قیامت؛ 10. شهادت دوستان و نزدیکان و دیگر عوامل را شامل میگردد».
رئیس جامعهالمصطفی در بررسی دومین عامل، به نظارت و ثبت و ضبط اعمال توسط ملائکه الهی اشاره نمود و اظهار داشت: «بر اساس روایات فراوانی که مورد قبول علمای شیعه و سنی است، به غیر از خداوند، ملائکه ویژهای، از زمان تولد تا هنگام مرگ، مسئول ثبت ریز و درشت اعمال هر فرد در نامه اعمال او هستند و بیشتر انسانها، برای نخستین مرتبه در هنگام احتضار و مرگ با این نامه مواجه میشوند».
وی افزود: «در روایات آمده است هنگامی که انسان با مرگ روبه رو شد، اعمال او در برابرش ظاهر میشوند. در آیات متعددی نیز به این حقیقت اشاره شده است که ملائکه از سوی خدا گماشته شدهاند تا اعمال انسان را در کتابهایی از جنس ملکوت ثبت نمایند».
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، بحث درباره ملائکه را حائز اهمیت دانست و گفت: «ایمان به ملائکه از مقدمات ایمان به خداست. شانزده وظیفه مهم به ملائکه محول شده است و آنان در اداره عالم هستی، از نقش بسزائی برخوردار هستند».
آیتالله اعرافی، در ادامه، با برشمردن وظایف ملائکه در اداره و تدبیر عالم غیب، عالم مادی، برزخ، قیامت، بهشت و جهنم، انتقال انسان به عالم مرگ، به هم ریختن عالم برای برپایی قیامت، عبادت خداوند، انزال وحی، ارتباط با برخی انسانها، لعن و نفرین کفار، تنفر از اعمال بد، عنایت به اعمال خوب و...، اظهار داشت: «یکی از وظایف مهم ملائکه، زیارت عتبات مبارکه است. بر اساس روایات، هر روز، هفتاد هزار ملک جدید به زیارت امام حسین(ع) مشرف میشوند».
رئیس جامعهالمصطفی، با اشاره به نقش ملائکه در جنگ بدر، اهمیت این جنگ را نسبت به سایر جنگهای تاریخ اسلام، موقعیت حسّاس و سرنوشتساز آن خواند و افزود: «ارزش اعمال به دو عامل میزان اخلاص و شرایط انجام آن عمل بستگی دارد. رمز ارزش ضربه امام علی(ع) در جنگ خندق نیز در همین دو مسئله است».
وی ادامه داد: «اگر سپاه اسلام در جنگ بدر که اولین جنگ رسمی جبهه اسلام و کفر بود، شکست میخورد، مسلمانان قتل عام شده، طومار اسلام درهم پیچیده میشد. این جنگ از نظر تعداد و تجهیزات نیز نابرابر و به سود مشرکان بود. در این شرایط حساس، اوج اخلاص و ایمان سپاه اندک اسلام در برابر سپاه کفر تجلی یافت و امداد ویژة الهی از طریق ملائکه به سپاه اسلام رسید».
آیتالله اعرافی، امداد ملائکه در جنگ بدر را از راه استوار ساختن ایمان سپاه اسلام و کوچک جلوه دادن مشرکان در نظر آنان خواند و ادامه داد: «یکی از توجهات خاص ملائکه به روزهداران است، به ویژه کسانی که روزه مستحبی پنهانی میگیرند یا به عیادت مریضان و بازدید برادران ایمانی میروند».
رئیس جامعهالمصطفی با اشاره به چند آیه از قرآن کریم، یادآور شد: «در قرآن از ملائکه با نام حافظ یاد شده است. حافظ بودن به دو معنی ثبت اعمال و محافظت از انسان اطلاق میگردد».
وی افزود: «در آیهای از سوره انفال آمده است، خداوند از وسوسههای قلب انسان با خبر و از رگ گردن به او نزدیکتر است. در ادامه این آیه خداوند میفرماید با وجود این، دو ملک همواره با شما هستند و سخنی از شما صادر نمیگردد، مگر آنکه توسط آنان ثبت و ضبط گردد».
آیتالله اعرافی، در پایان، به تفاوت ثبت اعمال خیر و شر انسان توسط ملائکه اشاره نمود و ابراز داشت: «بر اساس روایات، ملکی که مسئول نوشتن اعمال نیک است، اعمال را فوری و ده برابر به ثبت میرساند، اما ملکی که اعمال بد را ضبط میکند، عمل را به همان اندازه و با تأخیر ثبت مینماید. تأخیر در ثبت گناه به این خاطر است تا انسان عاصی فرصت توبه و بازگشت را قبل از ثبت آن در نامه اعمال داشته باشد. این مسئله نشاندهنده میزان اهمیت توبه و مقدار لطف و عفو خداوند است».
شایان ذکر است، این جلسات تا پایان ماه مبارک رمضان ادامه خواهد داشت.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 23,دسامبر,2024