شوك بموقع احمدي نژاد، بحراني كه 13روز به كما رفته بود را به حالت عادي بازگرداند. دستهايي كه  روزهاي آينده بر عليه اقدام ايران مي رفتند تا يكدست شوند، با يك ابتكار به كف زدن عده اي از يك سو و خاراندن پوست سر با ناباوري و بهت از سويي ديگر خاتمه يافت.

عيب من جمله بگفتيم،هنرش نيز بگوييم! صاحب اين قلم از روزهاي پيش از بدست گرفتن زمام امور دولت توسط آقاي احمدي نژاد، از ايشان و همفكرانشان انتقاد كرده و تا روزهاي گذشته نيز مي كرده است.«به گواه نوشتارهايم» اما اقدام روز گذشته ايشان مورد احترام و قابل تقدير در چشم واقعگرايان است.«بگذريم از آنكه آقاي احمدي نژاد به تنهايي گيرنده اين تصميم نبوده و  قطع يقين جمعي از مقامات مسئول در اين مهم دخيل بوده اند»

چه فرق دارد كه احمدي نژاد، دستور آزادي اين ملوانان را داده است يا خير.مهم اين نكته است كه جريان مصلحت انديش در بزنگاه هاي حساس كنترل اوضاع را بدست مي گيرد و آقاي احمدي نژاد به تصميم اتخاذ شده ايشان گردن مي نهد. و آنرا به زبان مي آورد.

غير از كارشناسان حقوقي كه با قوانين ايران آشنا هستند بسياري از عموم نيز بدين امر واقف هستند، كه آقاي احمدي نژاد نمي تواند دستور آزادي يا عفو را صادر نمايد، و اصولاً قبلا از مرحله اي كه حكم براي بزه يا گناهي صادر مي شود و به اجراي احكام سپرده، نمي توان درخواست و يا صدور عفو نمود.

فوراً هر گروهي اين اتفاق را مصادره مطلوب به نفع خود كرد و عده اي ديگر را بهت زده و حتي ناراحت كرد. گروهي نيز كه از دايره ي حاكمان خارج اند، از يكديگر پرسيدند: چرا دانشجويان در بند و زنان عفو نمي شوند؟ انگار باورشان شده اين مهم يك عفو بود.

بسياري از تصميم ها ذيل تيتر يا نامي قرار مي گيرند كه لزوماً معناي آن اسم را نمي دهند. اسامي و تيترها بيش از آنكه خاصيت اجرايي داشته باشد،عناصري تبليغاتي هستند.

اغلب آنهايي كه مدتهاست بر عليه اين دولت جبهه گرفته، اين اقدام را انكار كرده يا اتخاذ چنين تصميمي را به ديگران نسبت دادند . چه تفاوتي دارد كه آقاي احمدي نژاد تصميم اخذ شده در سطوح بالاي حكومت را  اعلام كند يا ديگران، مهم آنست كه ايشان در چنين لحظاتي همسو با ديگر مصلحت انديشان به اين اقدام دست زد.

يا نكند اگر اين خبر را از دهان شخص ديگري اعلام مي شد، ما قطعه گمشده پازل را يافته بوديم! واقعيت آنست كه دولت و حكومت ايران بسيار به يكديگر مرتبط هستند و همگي تصميمات مأخوذه را نمي توان تنها در سبد دولت و نهادهاي آن جستجو كرد!

واقعيت آنست، زماني كه اين خبر از دهان احمدي نژاد بيرون آمد، به مصلحت گرايي هم انديشان دايره حاكمان بعد از مدتها احسنت گفتم، بحراني كه مي رفت ايران را ميهمان دائمي نشستهاي شوراي امنيت كند به يك اشاره به لبخند صلح  طلبان و خشم جنگ طلبان پايان يافت. اما وقتي شاه مي بخشد و ...

قطعاً هيچ ايرادي بر جنگ طلبان خارجي وارد نيست،آنها بدنبال هر بهانه اي گشته و اگر آن مهم از دست رود بسيار سرخورده خواهند شد. اما به عناصر داخلي بايد چه گفت!

گمان نمي كنم غير از همان عده قليل كه جلوي درب سفارت انگليس به سنگ پراني يا ديوار نوردي مشغول بودند ، هيچ ايران دوست ديگري خواهان اين اتفاق باشد. كدام جامعه است كه افراد راديكال در آن نباشد، مهم آنست كه فرمان ماشين رو به جلوي كشور را در دست ايشان قرار ندهيم!

اما سايت منتسب به آقاي محسن رضايي و وبگاه هايي مانند رجا كه اخبار رئيس جمهور را حتي ساعتي زودتر از ايرنا منتشر مي كردند، اينبار ساعتي سكوت كرده و سپس گزارشهاي نقادانه دادند. و با تيترهايي از جمله چرا بوش رأفت اسلامي ندارد يا تيرتهاي استفهامي با علائمي مانند تعجب و سئوال بگونه اي تلويحي مخالفت خود را با اين ابتكار نشان دادند.

اين ايراد تاريخي ايرانيان است كه هميشه مايليم آن اتفاقي روي دهد كه ما دوست مي داريم و اگر اينچنين نشد، به نحوي آن را توجيه مي كنيم و يا عدم پيروزي فكري خود را به اين و آن نسبت مي دهيم.

آيا دليل جبهه گيري عده اي تمايل به رويارويي با غرب است؟! واقعا اين تفكر چه توجيهي دارد كه زيرساختها با هزينه هاي بسياري كه صرف آن شده  را در معرض آسيب قرار دهيم؟!

پس تنها مي ماند نگراني از آنكه پيش بيني عده اي كارشناس اشتباه از آب در آمد! اگر نگران آبرو بدليل پيش بيني اشتباه خود، دائر بر شروع جنگ در اينروزها يا بقول جناب آقاي محسن رضايي از ماه دي، هستيم؛ بايد تأكيد كرد كه نگراني بي موردي است، ذهن جامعه بسيار فراموشكار و قاطبه عموم-افكار، اين سخنان را از فرداي همآن روزي كه ايشان مي گفتند؛ به فراموشي سپردند. با تمام اين توضيحات فاكتور فراموش شده ي ديگري غير از دلايل شخصي مي ماند ؟آنهايي  كه با اين تصميم بمقوع عناد مي ورزند چه دليل روشني خواهند داشت؟!

به ياد دارم 4سال قبل، سه يا چهار روز پس از هجوم نيروي هاي غربي به عراق،آمريكا پيشرفت ميليمتري داشت و هنوز در نزديكي بصره مشغول جنگ ، از سويي ديگر نيز هوا تا حدي رو به گرما مي رفت. اين موارد پيروزي جبهه متحد را در حاله اي از ابهام قرار داده بود.

شبكه خبر يكي از نظاميان كاركشته كه بر امور نظامي و جنگي وقوف كامل داشت«به زعم خود و گوينده و البته درجه ها» را براي بحث كارشناسي دعوت كرد. وي در اظهار نظري اعلام داشت :كه آمريكا با مشكل بزرگي روبرو مي شود و نخواهد توانست عراق را فتح كند! گوينده بخش خبري از ايشان پرسيد دلايلتان چيست؟ سردار{...} در پاسخ بي بديل تأكيد كرد: همين پشه كوره ها!!! آنها مشكل بزرگي براي سربازان آمريكايي خواهند بود!

اصولا زماني كه حب و بغض ها را با تحليل خود مخلوط ميكنيم، يا شالوده نقد و بررسي خود را برآن بنا مي كنيم،نتيجه اي بهتر از آنچه كه سردار نظامي برآورد كردند، نخواهيم گرفت.

آيا كسي 14روز بعد كه عراق به دست آمريكايي -انگليسي ها فتح شد، دوباره از ايشان ياد كرد؟!  در گمانه زني كارشناسان بسياري اشتباه مي كنند و گروهي نيز درست مي گويند، به اين دليل كه فاكتورهاي مورد بررسي از سوي متخصصان عموماً مشابه نيست.

و در آخر اينكه آقاي رضايي و متخصصاني از اين دست گذر از اين گلوگاه را ابتكاري بموقع دانسته«فارغ از گوينده اين تصميم» ،يا بيشتر نگران آن هستند كه پيش بيني ايشان درست از آب در نيآمده؟! بهتر نيست همصدا با يكديگر بگوييم خدا را شكر كه تفكرات اينچنين درست از كار در نيآمد؟!

● ● ●رضا سليماني
يزد فردا
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا