یوسف نقیایی در گفت و گو با خبرنگار وب دا، دفتر یزد، به مناسبت هفته بسیج ملی تغذیه صحیح ضمن اشاره به مصرف بی رویه غذاهای آماده و فست فود ها و تاثیر آن بر روند چاقی و اضافه وزن اظهارداشت: "فست فود(Fast Food)" یا "غذای حاضری" غذایی است كه از رستورانهای فست فود تهیه می شود. انواع ساندویچ، همبرگر، چیزبرگر و دیگر انواع برگرها، ماهی و میگوی سوخاری، هاتداگ، فیله ی استیك گوشت یا مرغ، سیبزمینی سرخ كرده، مرغ سوخاری، ناگت مرغ، تاكو (نوعی غذای مكزیكی)، انواع پیتزا و انواع سالاد در فهرست غذای رستورانهای فست فود به چشم می خورد.
وی افزود: جوانان و نوجوانانی كه در یكی از وعده های غذایی روزانه خود فست فود می خورند، نسبت به سایر همسالان خود كالری، نمك و چربی بیشتر و ویتامین و مواد معدنی كمتری دریافت می كنند.
این کارشناس تغذیه تصریح کرد: نتایج یك مطالعه 15 ساله روی جوانانی كه پا به سن گذاشته اند، نشان داد آنهایی كه در جوانی فست فودها را به عنوان یكی از وعده های غذایی خود قرار داده بودند، چاق تر از دیگران هستند.
وی ضمن اشار ه به معایب وعوارض مصرف طولانی مدت فست فو دها :خاطرنشان ساخت: بیشتر غذاهای حاضر در منوی این رستورانها از نظر محتوای كالری، چربی، قند و نمك بسیار بالاتر از حد استاندارد و بهداشتی است. به عبارت دیگر، اكثر این غذاها برای سلامت انسان مضر است، و شانس ابتلاء به چاقی، دیابت و حمله قلبی را به شدت افزایش می دهد.
نقیایی ادامه داد: بیشتر غذاهایی كه در این رستورانها عرضه می شود، به شكل سرخ شده است و بدتر از آن، اینكه برای سرخ كردن این غذاها از روغنهای نباتی جامد استفاده می كنند. اسیدهای چرب اشباع و ایزومرهای ترانس در این روغنها بالاست که به آن چربی قاتل گفته می شود چرا که در دیواره سرخرگ ها رسوب کرده و آنها را مسدود می کند که خود عاملی برای بیماری های قلب و عروق ، سکته های قلبی و مغزی می باشد .
وی با بیان این مطلب که وعدههای غذایی فست فود از نظر اندازه می تواند بسیار بزرگ تر از یك وعده ی غذای خانگی باشد افزود: به علاوه، انرژی موجود در آن، بسیار بیشتر از یك وعده غذای خانگی در همان حجم است . نوع تبلیغات و بازاریابی آنها فریبنده است و كودكان را دچار عادات غذایی ناسالم می كند.
نقیایی متذکرشد: استفاده ی زیاد از طعم دهندهها، روغنهای اشباع، مواد قندی و نمك، طعم خوشمزهای به این نوع غذاها می دهد و ذائقه ی بچهها و حتی بزرگسالان را گمراه می كند و آنها را به سمت مصرف هر چه بیشتر سوق می دهد.
وی با اشار ه به این نکته که بسته بندیهای فست فود متعدد است و می تواند، از حیث بازیافت برای محیط زیست زیانآور باشد گفت: گسترش فست فود، فراگیری و تنوع غذاهای بومی را كم می كند. به عبارت دیگر، باعث می شود افراد غذاهای سنتی خودشان را فراموش كنند چرا که نباید فراموش کرد غذاهای سنتی بخشی از فرهنگ یك ملت است.
وی همچنین افزود: مصرف گسترده ی فست فود سبب می شود، میزها و سفرههای غذا در خانوادهها به فراموشی سپرده شود و فرصت دور هم جمع شدن از خانوادهها گرفته شود.
این کارشناس اضافه نمود: در بسیاری از رستورانهای فست فود با توجه به ازدحام مشتری و تعدد سفارشها، نظافت به شكل تمام و كمال رعایت نمی شود
این کارشناس تغذیه به اشار ه به استفاده از گوشت قرمز ، سوسیس ، کالباس ، همبرگر در فست فود ها گفت: وجود سوسیس و کالباس در پیتزاها با دارا بودن ترکیبات نیتریت و نیترات و به دليل واکنش و ترکيب احتمالي نيتريت با آمينها (مواد موجود در گوشت) موادي تحت عنوان "نيتروزامينها" پديد ميآيند که سرطانزا شناخته شده اند و چنانچه میزان زیادی از این مواد اضافه گردد ، درصد خطرزا بودن آنها راافزایش می دهد .
وی با بیان اینکه در فست فود ها از سبزیجات به شکل صحیح استفاده نمی شود عنوان داشت: چنانچه سبزیجات (مانند سیب زمینی) سرخ شود نه تنها ارزش غذایی آن کاهش می یابد بلکه میزان دریافت کالری نیز افزایش می یابد .درموارد استفاده از سبزیجات خام کنار فست فودها اگر رعایت اصول سالم سازی انجام نشود خود عامل انتقال بیماری ها ی میکروبی و انگلی خواهد بود.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 17,ژانویه,2025