با فوت یکی دیگر از مجروحین، آمار کشته شدگان، حادثه انفجار کوره فولاد غدیر یزد به هیجده تن رسید، با گذشت یک هفته از حادثه و به رغم تلاش مدیران و مسوولین امر، هنوز علل حادثه و مسببین اصلی انفجار به صورت رسمی منتشر نشده است.
گرچه با تلاش شبانه روزی، خبرنگاران استان یزد، اخبار رسمی این حادثه دلخراش مخابره شد و بدین ترتیب افکار عمومی داغدیده و شوک زده از حادثه انفجار کارخانه غدیر، اخبار موثق، واقعی و قابل اتکایی را دریافت کردند و بدین گونه از بروز شایعات تهییج کننده جلوگیری شد اما متاسفانه هنوز ابعاد اصلی از جمله دلایل بروز انفجار کوره ذوب فلزات، مقصراصلی حادثه و مسببین آن و حتی مرجع رسمی رسیدگی به این موضوع در ابهام است.
دلایل حادثه، عاملین بروز انفجار و مرجع رسمی رسیدگی
در حالی که رییس دادگستری استان یزد در جلسه شورای قضایی تاکید کرده است، بیگانگان قصد سوء استفاده از این موضوع را دارند، ضرورت دارد از اظهارنظرهای غیرکارشناسانه در مجامع عمومی و رسانه ها خودداری شود اما گمانه زنی ها در مورد حادثه علاوه بر رسانه های خبری، در محافل عمومی به اوج خود رسیده است
انفجار به دلیل وجود مهمات عمل نشده در میان فلزات قراضه از عاملی است که بیشتر بدان اشاره میشود اما وجود آب در میان آهن قراضه ها، انفجار کپسول گاز از دیگر عوامل احتمالی است که منابع خبری گزارش داده اند اما با اینهمه هنوز عناوین هم بر روی میز خبر خبرنگاران گذارده شده اما هرگز منتشر نشد.
در روزهای گذشته، فراتر از گمانه زنی ها، چند مرجع رسیدگی از جمله کارگروه ویژه استانی،نماینده وزیرتعاون،کار و رفاه اجتماعی و همچنین شورای قضایی استان، به طور جداگانه خود را تنها مرجع رسیدگی به پرونده انفجار دانسته اند.
آخرین وضعیت قربانیان حادثه
مدیركل پزشكی قانونی استان یزد گفت:روز یكشنبه بیست و هفتم آذزماه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا آخرین آمار كشته كنندگان حادثه انفجار غدیر كه یكشنبه شب 21 آذرماه رخ داده بود تا دیروز 17 نفر اعلام کرده و گفته است كه این آمار تا آخرین ساعات مخابره خبر(دو بعداز ظهر یکشنبه بیست و هفتم آذرماه) به 18 نفر رسیده است.
علی سلیمانپور اظهار داشت : احسان صالحی نژاد پس از گذشت شش روز از این حادثه در بیمارستان سوانح و سوختگی یزد فوت نمود كه جسد وی امروز به این اداره كل ارجاع داده شد.
مدیركل پزشكی قانونی استان یزد اضافه كرد: تعداد كشته شدگان در ساعات اولیه پس از وقوع این حادثه پنج نفر و تعداد مجروحان هم 21 نفر اعلام شده بود كه طی چند روز اخیر 18 از آنها به دلیل شدت سوختگی جان خود را از دست داده اند .
سلیمانپور گفت: از میان مصدومین این حادثه هم اكنون یك مجروح در بیمارستان بستری و دو نفر نیز در همان روزهای اول مداوا و از بیمارستان ترخیص شدند ، البته منابع خبری پیش از این احتمال مرگ، تمام نوزده تن از زخمی های بستری شده در بیمارستان را داده اند.
تابعیت حادثه دیدگان
با وجود سرعت عمل قابل تقدیر سازمان پزشکی قانونی استان یزد در اعلام اخبار لحظه ای از مصدومان وکشته شدگان، اما تاکنون تابعیت حادثه دیدگان به جز دو تن شهروند یزد و یک تبعه هندی اعلام نشده است. این موضوع شایعاتی در استان به وجود آورده است که به نظر میرسد، در روزهای آینده، پزشک قانونی به عنوان تنها مرجع اعلام اسامی و تابعیت افراد نسبت به اعلام گزارش رسمی در این خصوص اقدام کند.
اسامی گشته شدگان روزهای گذشته
پزشک قانونی یزد در گزارشی اسامی کشته شدگان در روزهای گذشته را اعلام کرد، رضا خالق پور فرزند چراغ ، رضا خالق پور فرزند علی داد و پویا عزیزی، عدنان عزیزی ، عبدالحمید صادقی، مصیب كریمی راد، مرداد خالق پور، ایرج مهاجری، ولی محمدی، رحمالدین نورزهی ،خدارحم اولیازهی ،محمد ایزدی، هاشم عابدینی، جاسیر سینگ،بهروز علی چشم برزمین و سیدمسعود هاشمی كشته شدگان این حادثه هستند كه جسد آنها به پزشكی قانونی ارجاع شده اند.
دیدار از مصدومان حادثه
در هفته گذشته هم مقامات استان از جمله محمدرضا فلاح زاده ،استاندار یزد، عزیزالله سیفی فرماندار و دیگر مسوولین با مصدومان حادثه دیدار و با خانواده بازماندگان کشته شدگان انفجار غدیر هم گفتگو داشتند.
به گزارش خبرگزاری کار ایران - ایلنا، مهندس علی اکبر اولیاء نماینده مردم یزد وصدوق در مجلس شورای اسلامی،هم ضمن بازدید از بیمارستان سوانح سوختگی شهید صدوقی با مصدومان حادثه و مسئولین و کادر پرستاری بیمارستان گفتگو کرد و همچنین مشکلات مصدومان حادثه را از خانواده های آنان که در بیمارستان حضور داشتند جویا شد.
حادثه ای که تکرار شد
ماه گذشته پزشکی قانونی کشور در گزارش شش ماهه اول خود اعلام کرد سال گذشته به طور میانگین هر روز چهار کارگر در حوادث مربوط به محیط کارگری و صنعتی جان میدهند.
بر اساس این گزارش در نیمه نخست اول امسال، استان یزد، از لحاظ آمار کشته شدگان در رده هشتم بود به گونه ای که بیش از بیست و پنج کارگر، در حوادث کارگری کشته شده اند.
با این حال به نظر می رسد که کمتر به این مهم توجه می شود که با رعایت استاندارهای لازم، اصول ایمنی و رعایت مقررات و آیین نامه ها، این حوادث را به حداقل برسانیم، فراموش نکینم چنین حادثه ای حتی در کارخانه غدیر هم برای اولین بار اتفاق نیافتاده ، پیش از این خبرگزاری مهر در گزارشی به نقل ار کارگران کارخانه غدیر یزد ر اعلام کرد: «از سال 86 که این کارخانه کار خود را آغاز کرد، پنج حادثه دیگر در آن به وقوع پیوسته که مسئولان کارخانه هرگز اجازه انتشار اخبار آن را نداند.»
همه مسوول و مقصریم
بیاید کمی با خود صادق باشیم، مسوولین و مدیران درگیر که درباره علل حادثه و مقصرین انفجار سخن می گویند، خود آگاهند که به عنوان مسوول، در بروز چنین حادثه ای مقصر هستند، اگر کمی منصفانه بنگریم این موضوع که مدیرعامل کارخانه، سرکارگر و کارگران، متهمین احتمالی حادثه هستند بحثی بدیهی است که به طور حتم با قاطعیت توسط دستگاه قضایی دنبال می شود اما آنچه نادیده گرفته میشود عاملین اصلی چنین حادثه ها هستند که تا کنون بدان پرداخته نشده و برای همین همچنان چنین حوادثی قربانی می گیرد.
مقامات ارشد استان به عنوان نماینده دولت در استان وظیفه برنامه ریزی، ساماندهی و نظارت ارشادی بر صنعت و معدن دارند اما متاسفانه گاهی دچار گزارشهای تبلیغاتی، اخبار، آمارهای محیرالعقول و مسایل حاشیه شده و از واقعیتها غافل می شوند ، در حالی که پیش از توسعه صنعت و معدن، کاهش آمار بیکاری و تمام آمارها و رقمها، جان انسانها مهمتر از هر موضوعی است اما در نیم سال اول امسال بیش از بیست و پنج نفر در حادثه کارگری در یزد جان داده اند.
در این بین، مدیران ارگانهای ذیربط از جمله اداره کار و تامین اجتماعی، سازمان صنعت و معدن و تجارت و دیگر ارگانها به عنوان متولیان بخش صنعت و معدن در استان هم باید خود را در این حوادث دخیل بدانند، نظارت کامل بر محیط های کارگری، رعایت قوانین و مقررات مربوط به صنعت و معدن به صورت سخت گیرانه و نظارت و برخورد شدید با متخلفین مواردی است که به نظر می رسد که اگر از سوی مدیران ارگانهای دولتی اهمیت داده میشد حادثه های کارگری مانند غدیر هر روز اتفاق نمی افتاد اما با کم کاری و گاهی مماشات به بهانه همکاری با بخش خصوصی، باعث میشویم که بخش خصوصی به نابودی کشیده شود و جان ده ها نفر به خطر افتد.
شاید سخن بیهوده ای نیست که تمام دست اندرکاران صنعت و معدن در چنین حادثه هایی مقصر و مسوول هستند، اگر دوباره به جای قبول مسوولیت و تقصیر ، این مهم به دیگران نسبت دهیم، بازهم اخبار مرگ و میر ناشی از حوادث کارگری تیتر اول اخبار روز می شود.//
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 20,ژانویه,2025