یزد ، قطب اول پرورش بلدرچین در کشور
یزدفردا:15 سال پیش ، زمانی که بلدرچین از ژاپن وارد کشور شد آن زمان کسی گمان نمی کرد که روزی این پرندگان کوچک ، بانی صنعتی بزرگ در استان یزد باشند
به گزارش واحد مرکزی خبر ، استان های یزد ، تهران و اصفهان به عنوان مراکز عمده تولید بلدرچین در کشور هستند که استان یزد با تولید سالانه یک میلیون و 500 هزار قطعه بلدرچین ، 80 درصد بلدرچین کشور را تولید می کند و در جایگاه نخست ایستاده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد می گوید: هم اکنون 16 واحد فعال پرورش بلدرچین در استان فعالیت می کنند که سالانه 2 هزار تن گوشت و 60 تن تخم بلدرچین در استان تولید می شود.
ابرقویی می گوید: پنج واحد جدید هم در حال راه اندازی است که با تکمیل آن ، دو هزار و 600 تن گوشت و 65 تن تخم بلدرچین در استان تولید خواهد شد.
کارشناس امور دام جهاد کشاورزی یزد می گوید: استـان یزد به علت شرایط اقلیمی خاص ، یکی از مناطق مناسب برای پرورش بلدرچین است.
دهقان پور می گوید: سن بلوغ پایین ، سن مناسب کشتار ، تولید تخم بالا ، کوتاهی فاصله بین نسل ها ، کیفیت مطلوب گوشت ، هزینه های ثابت و جاری مناسب ، همه و همه عواملی است که سبب شده سرمایه گذاری در صنعت پرورش بلدرچین روز به روز در استان یزد توسعه یابد.
دهقان پور می گوید: میزان تخم گذاری در بلدرچین ها بالا و در حدود 250 عدد در سال است و بلدرچین های ماده در سن 50 تا 60 روزگی به اوج تولید تخم می رسند.
دهقان پور همچنین می گوید: سرعت بالای رشد در این پرنده بسیار قابل توجه و در حدود 2 و نیم تا سه و نیم برابر سایر طیور است به نحوی که بلدرچین ها عموما در 45 تا 50 روز از زندگی خود به وزن 180 تا 220 گرم رسیده و آماده کشتار می شوند ضمن اینکه سن بلوغ آنها نیز در حدود 7 تا 8 هفتگی است.
همه این عوامل سبب شده تا صنعت پرورش بلدرچین در این استان به سرعت رشد کند و هر سال بر شمار سرمایه گذاران این صنعت افزوده شود.
دهقان پور می گوید: گوشت و تخم بلدرچین دارای انواع پروتئین ، ویتامینها و عناصر معدنی کمیاب بدن است که 85 درصد از پروتئین آن جذب بدن میشود و چربی خون را کاهش میدهد و تخم بلدرچین نیز در کودکان موجب رشد سریع و در بزرگسالان موجب تنظیم دستگاه عصبی ، قلب و گوارش و دفع مواد رادیو اکتیو ، فلزات سنگین و مواد زائد بدن میشود.
باید شهرستان میبد را به عنوان خاستگاه اصلی پرورش بلدرچین در کشور دانست.
رئیس جهاد کشاورزی میبد هم می گوید: هم اکنون 11 واحد پرورش بلدرچین در شهرستان میبد فعال است و 80 درصد گوشت و تخم بلدرچین استان یزد در میبد تولید می شود.
عظیمی دخت می گوید: سالانه یک میلیون و 200 هزار تن گوشت و 40 تن تخم بلدرچین در این شهرستان تولید می شود.
معاون امور دام و طیور جهاد کشاورزی استان یزد هم می گوید: هم اکنون بیش از 80 درصد از بلدرچین تولیدی استان به استان های کرمان ، اصفهان ، تهران ، فارس و کشورهای همسایه از جمله کشورهای حاشیه خلیج فارس ، آسیای میانه و ترکیه صادر می شود.
ثقفی می گوید: حدود 220 نفر در زمینه پرورش بلدرچین در استان فعالیت می کنند و این صنعت سالانه 150 میلیارد ریال عاید استان می کند.
رئیس جهاد کشاورزی میبد یکی از مشکلات صنعت بلدرچین استان را نبود کشتارگاه صنعتی بلدرچین در استان یزد می داند و می گوید: با راه اندازی نخستین کشتارگاه و واحد بسته بندی بلدرچین کشور در میبد این مشکل برطرف شد.
عظیمی دخت می گوید: این کشتارگاه ظرفیت کشتار 2 هزار در ساعت را دارد که با هزینه ای بالغ بر 2 هزار و 500 میلیارد ریال در میبد راه اندازی شد.
عظیمی دخت همچنین می گوید: تا پایان سال ، بزرگترین مرکز تحقیقات طیور خاص خاورمیانه در میبد راه اندازی می شود.
وی معتقد است با راه اندازی این واحد تحقیقاتی ، گام موثری در توسعه و پیشبرد صنعت پرورش بلدرچین در استان و کشور برداشته شود.
با این اوصاف این صنعت هم بدون مشکل نبوده و پرورش دهندگان بلدرچین در استان یزد با مشکلاتی دست و پنجه نرم می کنند.
عظیمی دخت نبود نیروی متخصص را از عمده ترین مشکلات صنعت پرورش بلدرچین در استان می داند.
سمیع زاده از پرورش دهندگان بلدرچین در تفت که هفته ای دو تن گوشت و 100 کیلوگرم تخم بلدرچین تولید می کند، می گوید در استان یزد واحدهایی بدون پروانه به پرورش بلدرچین مشغولند و این ، کار را برای واحدهایی که در استان فعالیت می کنند، مشکل کرده است.
هنزایی دیگر پرورش دهنده بلدرچین در میبد هم نبود بازاریابی مناسب ، بالا بودن هزینه های سوخت و برق و گرانی بیش از حـد دان را از مشکلاتی می داند که واحدهای پرورش بلدرچین با آن روبرو هستند.
هنزایی معتقد است مشارکت دولت می تواند درپیشرفت و توسعه این صنعت نوپا مهم باشد.
دهقان پور کارشناس امور دام جهاد کشاورزی میبد هم می گوید با این که گوشت و تخم بلدرچین دارای خواص زیادی است متاسفانه سرانه مصرف آن در استان یزد و کشور بسیار پایین است.
با توجه به مطالب بالا می توان استان یزد را به عنوان قطب اصلی پرورش بلدرچین در کشور دانست که همراهی و همکاری مسئولان را برای برطرف کردن مشکلات این صنعت می طلبد.
با تمام آنچه درباره خواص گوشت و تخم بلدرچین گفته شد فرهنگ سازی برای مصرف بلدرچین در جامعه لازم و ضروری به نظر می رسد.
علاوه بر ادارات و نهادهایی که باید درباره هموار کردن توسعه این صنعت در استان و کشور تلاش کنند ، همراهی ارگان ها و نهادهایی که توجه به سلامت جامعه وظیفه آنهاست ، ضروری به نظر می رسد.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 22,ژانویه,2025