1- الحاق طبس ريشه تاريخي دارد و حتي به قبل از انقلاب بر مي گردد شايد به دليل مراودات و ارتباطات زيادي كه مردم يزد با طبس و يا بالعكس داشته اند از جمله واردات پارچه به طبس و صادرات نوعي كفش محلي طبس به نام گيوه كه تعدادي از تجار يزدي در طبس ماندگار شده اند و افراد نيك نامي در طبس نامیده می شوند و يا به واسطه جاده يزد – مشهد كه از طريق طبس مي گذرد و نیز به خاطر كوير گسترده طبس و يزد که آداب ورسوم کویرنشینان را به هم نزدیک نموده است.
2- مردم كوير حتي در مراسم مذهبي از جمله نخل برداري در روز عاشورای طبس كه الهام گرفته از مراسم مذهبي استان يزد است و دلايل متعدد ديگر كه در حوصله اين تحليل نيست.
3- مجموعه مسائل بالا و هر زماني كه تقسيم استان خراسان بزرگ بر سر زبان مي افتاد اولين كسي كه با الحاق طبس به استان نوپای خراسان جنوبی مخالفت می كرد، امام جمعه محترم شهرستان بود.
4- بالاخره با پيگيريهاي ايشان و نماينده وقت آقاي شكيبي اين مهم انجام شد و الحاق طبس به استان یزد در سال 1380 انجام شد و موجب مسرت مردم شريف طبس گرديد و استقبال بي نظير از مسئولين استان در آن سال با قربانی کردن چند رأس گاو و شتر و گوسفند، گواه اين مطلب است که قطعأ در آرشيو صدا وسيماي استان يزد بايد وجود داشته باشد.
5- هنوز مدت زمان كوتاهي از الحاق به يزد نگذشته بود كه مخالفتها از طرف امام جمعه و اطرافيان ايشان شروع و موجب تعجب و انگشت به دهان ماندن مردم شد .
ريشه و علت مخالفتها
1- گروهی که نان خود را از تنور تشنج و اختلاف می خورند عادت دارند هميشه در مقابل اكثريت مردم قرار بگيرند. در قضيه الحاقي طبس به يزد هم تا ديدند مردم خوشحال شدند و مورد قبول اكثريت مردم قرار گرفت، اين اقليت وجودشان پر از عقده و كينه ورزي شده و بناي مخالفت گذاشتند كه هر روز به طرقي مخالفتهاي خود را بروز مي دادند و یقین عمومی بر اینست که هم اکنون اگر مردم بگويند "بيرجند" خوب است باز اينها مخالفت خود را شروع مي نمايند، که البته از هم اینک در خراسان جنوب هم بر طبل تفرقه می کوبند و ادعای استان شدن طبس را دارند.
2- اوايل كه علت مخالفت را جویا می شدید، مي گفتند اگر طبس به يزد الحاق نمي شد خراسان بزرگ تقسيم نمي شد، گفته شد: حالا كه شد، گفتند: فردوس در خراسان رضوي ماند، که بنا بر تصمیم دولت "شهرستان فردوس" در قبل از اولین سفر رياست محترم جمهوري به استان خراسان جنوبي پيوست و حال كه اینگونه شد بنای مخالفت با مسئولان استان یزد نهاده شد.
3- بر اساس شنيده ها از آقاي " شكيبي" نماينده وقت سوال شده است: چرا امام جمعه شهرمان ازموافقان الحاق طبس به استان یزد در صورت تقسیم خراسان بزرگ بود و حتی مکاتبات پیگیری وی دروزارت کشور موجود است، اما بلافاصله بعد از الحاق طبس به یزد نامبرده در جایگاه مخالف قرار گرفت، که "شکیبی" در پاسخ به این سوال گفته است: پس از الحاق طبس به يزد اولين مخالفتها كه از ايشان ديدم تلفن زدم و گفتم حاج آقا اين چه صيغه اي است شما كه خود پيگير اين قضايا بوده ايد، مگر خود شما نخواستيد كه براي رساندن طومار به رئيس جمهور وقت آقاي رفسنجاني وقت بگيرد و این مهم انجام شد، به اتفاق خدمت ايشان رفتيم و شما طومار با يك دسته گل نرگس به دست ايشان داديد و صدها پيگيري ديگر... که در پاسخ شکیبی، آقاي "مهاجريان" مي گويد « اين جريان نبايد به نام شما تمام شود و چون دولت اصلاحات این حرکت را کرده من برمی گردانم»
نوع مخالفتهاي اين گروه در نوع خود قابل تامل است .
الف: اين گروه كه خود را همواره وصی مردم و طلبکار دولت می دانند با اين كه خود را ولايي مي خوانند، در یکی از سالهای پس از الحاق، روز"عيد فطر" به فرمانداري كه نماد اقتدار جمهوري اسلامي ايران در هرشهرستان مي باشد حمله کرده و درب وشيشه هاي فرمانداري را شكسته و متحصن می شوند و با حركاتهاي غير قانوني سعي در به كرسي نشاندن خواسته خود داشتند و همچنين در زمان دولت نهم و اولين سفر رياست محترم جمهوري اسلامی ایران به استان يزد و طبس همین افراد با این تصور که مي توان از بي تجربگي و احساساتي بودن آقاي "دکتراحمدي نژاد" استفاده كرد و انتزاع از يزد و الحاق به خراسان را از وی گرفت، مدت ها برنامه ريزي نمودند كه با هياهو و آنهم در محل سخنراني آقاي دكتر << در مقابل تمامي دوربين ها و رسانه هاي داخلي وخارجي كه با حساسيت اخبار ايشان را پيگيري مي نمودند>> خواسته خود را مطرح کرده و لغو مصوبه سال 1380 را از رئیس جمهور محترم بگیرند.
متاسفانه نزديك به 100 نفر نيرو باحمل پلاكارد و تراکت با تصور اینکه می توان آقاي احمدي نژاد را با همين كارها وادار به عكس العمل و برآورده نمودن خواسته هايشان کنند به هیاهو پرداختند، که همان شب "رادیوفردا" خبر تشنج و شعارهای مردم طبس را بعنوان "مخالفین دولت احمدی نژاد" مطرح کرد.
رئیس جمهور محترم کشورمان با يك حركت تاكتيكي وهوشمندانه یک نظرسنجی انجام داد.( برای اطمینان از این فرضیه می توان به آرشيو صدا وسيما و سخنراني دكتر در جمع طبسيها و درمحل امامزاده حسين ابن موسي الكاظم(ع) رجوع کرد) آنجاکه با دست گذاشتن بر چشم خود در پاسخ به شعارهای موافقین الحاق، صدای چند هزار نفری مردم در تشویق و تقدیر رئیس جمهوری محترم بلند شد و زمانی که به مخافین گفت:( پیگیری می کنم) فقط همان چند صد نفر صلوات فرستادند.
ب: آقاي مرتضوي معاون سياسي وزیر كشور كه مدتي استاندار و فرماندار بيرجند بوده است، وقتي پيگيريهاي اين گروه را براي انتزاع از يزد و الحاق به خراسان رضوي مي بيند، ايشان را متقاعد مي کند كه با "ايجاد فرمانداري ويژه" و پيگيري براي "نماينده مستقل با بشرويه" طبس را به خراسان جنوبي ملحق کند، اما متاسفانه دوستان مخالف غافل بودند كه فرمانداري ويژه ساله پیش توسط استانداري يزد پيگيری شده است و حتی آقای فلاح زاده در اولین سفر خود به شهرستان طبس این وعده را داده است و طبق لایحه جدید دولت، يك حوزه انتخابیه از دو استان نبايد باشد و چون شهرستان طبس قابل تركيب شدن با هيچيك از شهرهاي استان يزد نبود می توانست به خودی خود و يا اجباراً در لايحه افزايش نمايندگان مجلس، دارای نماینده مستقل گردد.
ج: حال اين گروه كه در راس آن آقايان عابدي نماينده طبس (كه تا ماه رمضان مخالف الحاق طبس به خراسان جنوبي بوده و ناگهان بر اساس جو تغيير عقيده داد)- بهزادی فرماندار و مهاجریان امام جمعه شهرستان می باشند، بارها بر این مطلب استناد کرده اند که اگر سکوت کنیم مدیران استان یزد حق ما را می خورند و می توان گفت: این حرکت نوعی باج خواهی سیاسی است.
د: متاسفانه در اينجا برخلاف آقاي دكتر احمدي نژاد كه فردي مردمي است و نظر مردم برايش محترم است گروه بالا علاوه بر اينكه راي و نظر مردم برايشان مهم نيست تا كنون حتي نگذاشته اند كه صداي مخالفين بيرجند ازشهرستان طبس به وزارت كشور برسد و یا ایجاد محدودیت شدید خبری سعی در پیشگیری از انعکاس نارضایتی مردم از انتزاع طبس از یزد دارند.
و: اگر به اتفاقات چند ماه اخیر رجوع کنیم به دستورفرماندار طبس، جلوي اتوبوسهايي كه براي رساندن پيام مردم طبس در مخالفت از بيرجند عازم تهران بوده را گرفتند و هيچ كس هم در این زمینه پاسخگو نبود، که بعضی از مردم به نمایندگی از همشهریان خود با وسائط نقلیه شخصی به راه خود ادامه دادند.
به نظر می رسد، دولت عدالت محور و مردمي آقاي دكتر احمدي نژاد بهترين نقش را در اين قضايا داشته و مردم از نوع عملكرد دولت در اين خصوص و نیز سکوت دولتمردان درعدم ابلاغ انتزاع طبس از یزد، راضي و خشنود به نظر مي رسند.
مطمئنأ با الحاق طبس به بيرجند شاهد تنفر مردم (مجبور به سکوت) از آقایان مسئول خواهیم بود و اگر بحث بر ابقاء طبس در حالت فعلی باشد، اذهان عمومي و خاطر روحی و روانی مردم طبس در آرامش و حمایت از دولتمردان قرار خواهد گرفت.
خشم وانزجار مردم روز به روز بيشتر مي شود و جلسه پرسش و پاسخي كه از سوی فرمانداری در محل "مسجد جامع کبیر طبس" برگزار شد، نشان از همین مطلب داشت (می توان با بازبینی فایل تصویری آن نتیجه گرفت).
در یک تحلیل ساده و عامه پسند می توان گفت: اگر چه مخالفين بيرجند كه اكثريت مردم را تشكيل مي دهند سعي نموده اند كه راههاي قانوني مخالفت خويش را دنبال نمايند (از جمله طومارهاي متعددي كه براي مسئولين وزارت كشو، مجلس، رياست جمهوري و مقام معظم رهبري (مدظله العالی) ارسال داشته اند، ولي در "جلسه پرسش و پاسخ مسجد جامع کبیرطبس" مشخص شد، که اگر دولت محترم اين خواسته مسئولين را عملي نمايد تا سالها شاهد نزاع و كشمكش در درون جامعه خواهيم بود.
نکته قابل تأمل اینجاست که: بارها مسئولان در صحبت هایشان، مخالفين انتزاع طبس از يزد را (ضد انقلاب، فتنه گر، سودجو، اخلال طلب و...) مي خوانند، ولي فراموش كرده اند که خود ايشان براي نشان دادن مخالفت هایشان به طرح انتزاع طبس از خراسان بزرگ، شيشه هاي درب ورودی فرمانداري را شكستند، اما گروه موافق ابقاء طبس در استان یزد (همین ضدانقلاب ها) براي رسيدن به خواسته شان در كمال آرامش و متانت و صبر و بردباري، خصوصاً در مقابل تناقض گویی های "محمدکریم عابدی" سکوت کرده و به دولتمردان دولت مردمی و مکتبی روی آورده اند.
گوشه ای از مصاحبه های ضد ونقیض محمدکریم عابدی- نماینده مردم شریف شهرستان طبس در خانه ملت:
1- سایت محمدكريم عابدي نماینده مردم شریف طبس: احتمال الحاق شهرستان طبس به استان خراسان رضوي بيشتر شده است. عابدي، نماینده مردم طبس: انتزاع طبس از یزد قطعی است/ يزد اين انتزاع را پذيرفته است.
2- سخنان وحدت بخش نماینده طبس: صدوقي از من خواسته بود كه شهرستان طبس را از استان يزد جدا كنم و استاندار يزد نيز براي انتزاع طبس از يزد نامه‌اي نوشته است.
3- عابدی نماینده مرد شریف طبس : مردم شهرستان طبس خواهان الحاق به استان‌های دیگر نیستند-مردم شهرستان طبس خواستار استان شدن شهر خود هستند.
4- نماينده مردم طبس: الحاق طبس به خراسان جنوبي شايعه‌اي بيش نيست.
5- نماينده مردم طبس در مجلس: الحاق طبس به خراسان جنوبي خواست مردم
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا