در سایه‌ خورشید: گزارش  شب شعر ‌ ‌میلاد امام رضا (ع)بیت شهید محراب و یادگار سفر كرده اش

گروه فرهنگی روزنامه آفتاب یزد:: غروب شنبه شانزدهم مهرماه 1390 شب میلاد امام رضا (ع) در جای جای شهر كویری یزد جشنها و مولودی‌های زیادی برپا بود.

مردم دارالعباده هركدام به شیوه ای و بر طبق سنتی به آستان امام هشتم (ع) عرض ارادتی می نمودند و سعادتی می بردند. اما در میانه‌ شهر آنجا كه قدم به قدم كوچه هایش و خشت خشت دیوارهایش سرشار از خاطره و تاریخ است مراسمی دیگرگونه در حال برگزاری بود. محفلی كوچك اما پر ازمعنویت واحساس. در خانه ای كه سالها قلب شهر در آن می تپید و اكنون در غیاب صاحبخانه مهربان و متواضعش پذیرای میهمانانی شده بود از جنس آفتاب و آینه.

بیت شهید محراب و یادگار سفر كرده اش اینبار میزبان شاعرانی بود كه در نخستین نشست ادبی (دری به خانه خورشید) ویژه‌ شعر رضوی گردهم آمده بودند تا هم سروده های خود را در منقبت امام رضا(ع) عرضه كنند و هم یاد و خاطره یادگار سومین شهید محراب را گرامی بدارند.

نوای آسمانی قرآن كه توسط قاری جوانی از خاندان شهید محراب قرائت شد فضای سنتی و تاریخی خانه صدوقی ها را لبریز از سكوت و معنویت می كرد.

پس از آن، حجت الاسلام محمد صدوقی – كه هنوز داغدار هجران پدر است و در غیاب پدر از شاعران ولایی میزبانی می نمود– ضمن خیر مقدم به جمع حاضر در باب مقام رضا و تبیین صفات برجسته‌ امام رضا (ع) سخن گفت و از حضور گرم و صمیمانه‌ مدعوین در این محفل نورانی قدردانی كرد و بر اهمیت این نشست ادبی كه اولین دوره آن امسال برگزار می شود، تاكید كرد.

وی به نمایشگاه نسخ خطی در حاشیه این جشنواره اشاره كرد و گفت: مرحوم صدوقی در طول دوران حیاتش، علاوه بر شركت در جشنواره خوشنویسی رضوی وتشویق هنرمندان، منتخبی ازآثار هر دوره جشنواره راجمع آوری می كردند .

سپس با دعوت مجری مراسم، ساعد باقری از شاعران پیشكسوت انقلاب و دفاع مقدس تازه ترین سروده‌ خود را اینچنین زمزمه كرد:‌

داستان عشق اما داستان دیگری ‌ست ‌ ‌

گفتن این قصه محتاج زبان دیگری ‌ست

دیده را پرواز ده از سقف خاكستان كه عشق ‌ ‌

آفتاب دیگری در آسمان دیگری ست

گفتم ای دل ما كجا، درگاه سلطانی كجا

گفت عرض ناتوانی، خود توان دیگری ‌ست

نیست تنها جان ما از اشتیاقت شعله‌ور

در غمت خورشید هم آتش به جان دیگری ‌ست

درد را گفتم زبان كهنه باید یا كه نو؟

گفت بیرون از كهن یا نو، زبان دیگری ‌ست

این زبان دیگر آندم گل كند تا بنگری

نكته‌ دل باختن موقوف "آنِ" دیگری ‌ست

كامیاب طلعت آنم كه "آن"ها محو اوست

نازنینی را، زِ او حكم و نشان دیگری ‌ست

شاعر آزاده هم دریافت در آخِر‌ نفس

‌"یا علی موسی الرضا دریاب" حال دیگری ‌ست

مهر یار و قهر یار و مهر یار و قهر یار

دل دمادم میزبان میهمان دیگری ‌ست

" احمد مسجد جامعی" كه از بانیان جشنواره های رضوی است مدعو بعدی مراسم بود كه با سخنان مبسوطی به بیان سه جریان از سادات مهاجری كه در طول تاریخ اسلام از سرزمین وحی به سوی ایران روی آوردند پرداخت و با اشاره به ارادت ایرانیان با هر نوع عقیده و مذهبی به امام هشتم شیعیان از عشق و علاقه‌ بزرگان شعر فارسی همچون سنایی و خاقانی به آستان این امام همام سخن گفت.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به تلاش مرحوم حاج شیخ محمد علی صدوقی در اشاعه فرهنگ دینی به ویژه در شكل گیری جشنواره خوشنویسی رضوی اشاره كرد.

مسجد جامعی با قرائت صلوات مخصوص امام رضا(ع)، برای شهدای استان یزد، از جمله شهید محراب آیت الله صدوقی و نیز فرزند مرحومش امام جمعه فقید یزد، طلب مغفرت كرد. "افشین علا" از دیگر شاعران حاضر در نخستین نشست ادبی (دری به خانه‌ خورشید) شعری با مضمون صلوات بر محمد و آل محمد(ص) خواند كه مورد توجه حاضران قرار گرفت.

آنگاه حجت الاسلام سید جواد‌ ‌سلیمانی امام جمعه شهرستان بافق با اشاره به سابقه آشنایی خود با شهید محراب و فرزند برومندش، به ذكر خاطره ای از همسفری خود با مرحوم صدوقی در آخرین سفر زیارتی به مشهد مقدس و غبار روبی از تربت پاك امام رضا(ع) و ملاحظه‌ حالات عرفانی و معنوی مرحوم حاج شیخ محمد علی صدوقی در این سفر پرداخت.

حجت الاسلام صدر طباطبایی نیز كه علیرغم كسالت در این مراسم حضور داشت با اشاره به اهمیت صلوات مخصوص امام رضا (ع) از عشق و ارادت ایرانیان به ائمه اطهار(ع) به ویژه حضرت امام رضا(ع) سخن گفت و در پایان شعری را كه در تعزیت مرحوم صدوقی سروده بود قرائت كرد.

فاطمه راكعی و فاطمه سالاروند دو تن از بانوان دعوت شده به مراسم بودند كه اشعاری در ستایش امام رضا (ع) خواندند. مخصوصاً غزل‌سروده خانم سالاروند تشویق حاضران را به همراه داشت:‌

عشقت دوید در رگ جان، جان عزیز شد ‌ ‌

دل در غمت شكست پس از آن عزیز شد ‌ ‌

در لحظه های ناب اجابت شبیه شوق ‌ ‌

از چشم ما چكیدی و باران عزیز شد

عطر بهار آور نامت برای ما

مثل هوا برای درختان عزیز شد

از هر كجا كه رد شدی آینه ای شكفت

سنگ و گیاه و خار بیابان عزیز شد

از مشرق بلند تو برخاست صبح اگر

ای صبح تابناك بدینسان عزیز شد

در اشتیاق لطف تو حتی گناه نیز

از چشمت ای عزیز چه پنهان عزیز شد

ای عابر غریب كه مهمان ما شدی

از بركت تو بود كه مهمان عزیز شد

یك تكه آسمان به زمین اعتبار داد

تو آمدی و خاك خراسان عزیز شد

سپس " احمد دشمه " خواننده و مدیحه سرای اهل بیت (ع) با نوای گرم و عرفانی خود لحظاتی دلهای حاضران را به سرزمین متبرك خراسان و به آستان ملك پاسبان امام هشتم (ع) برد.

بعد از آن دكتر الهام بخش استاد زبان و ادبیات فارسی و از شعرای متعهد یزدی قصیده ای را برای نخستین بارخواند كه به قول خودش در روز رحلت مرحوم صدوقی سروده بود.

اسمعیل ثقفی شاعر، پژوهشگرونویسنده كه اجرای این نشست ادبی را عهده دار بود از میان اشعار خود غزلی را كه در سوگ رحلت حجت الاسلام والمسلمین صدوقی سروده بود قرائت كرد :‌

ساده مثل برگ و شبنم ساده مثل آب بود ‌ ‌

ماه گل‌ پیراهنی در كوچه مهتاب بود ‌ ‌

گرد شمع بی قراری حالت پروانه داشت

در هوای پرگشودن روز و شب بی تاب بود

ذكر یارب در دل و اندوه باران در نگاه

اینچنین در خود انیس لحظه های ناب بود ‌ ‌

در هجوم زخمها چون لاله بر لوح دلش

مشق سرخی از شهادت با خط محراب بود ‌ ‌

روزگار از نامرادی گردبادی بركشید

شیخ در طوفان چراغ محفل اصحاب بود

ای دریغ از آن نجابت ای دریغ از آن شكیب

ای دریغ از او كه در صاحبدلی كمیاب بود

محمود ملك ثابت،علیرضا احرامیان پور و افسانه نوری از دیگر شعرای یزدی بودند كه اشعارخود را در مدح امام رضا (ع) و نیز در سوگ مرحوم صدوقی قرائت كردند.

در ادامه خانم زهرا حكمی عضو انجمن خوشنویسان یزد با بیان خاطره ای از مرحوم صدوقی، توجه وحمایت امام جمعه فقید یزد را نسبت به اهالی فرهنگ و هنر مثال زدنی دانست و گفت: مرحوم صدوقی هرساله با اشتیاق فراوان از آثار خوشنویسان رضوی دیدن می نمود و آثار ارزشمند آنها را به نشانه‌ قدرشناسی خریداری می كرد.

در پایان این مراسم كه علاوه بر شعرا وادبا و خوشنویسان یزد دیگر چهره های مطرح فرهنگی و هنری یزد نیز در آن حضور داشتند حاضران از نمایشگاه آثار خوشنویسی رضوی كه به همت مرحوم حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی صدوقی (ره) گردآوری شده است بازدید كردند. ‌

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا