به بهانه روز عصای سفید
سعید فلاح
دانشجوی کارشناس ارشد دانشگاه تهران
هر یک از ما روزانه در محل کار، خیابان، محیط دانشگاه و مدرسه با افرادی مواجهیم که به واسطه معلولیت عضوی از بدن دچار مشکلاتی هستند. بخشی از معلولین را نابینایان تشکیل می دهند که در جامعه از حقوق خاصی برخوردارند تا آنجا که سازمان یونسکو روز 15 اکتبر برابر با 23 مهرماه را "روز جهانی عصای سفید" یا "روز جهانی ایمنی نابینایان" نامگذاری نمود. در ارتباطی که با برخی از افراد نابینا داشتم متوجه شدم که این عزیزان از عدم رعایت حقوقشان توسط دولت یا سایر مردم ناراضی اند و این مسئله را در کنار نابینایی عاملی برای عدم پیشرفت خود در جامعه می دانند. به عنوان مثال قانون جامع حمايت از حقوق معلولان بر الزام تخصيص سه درصد از مجوزهاي استخدام دولتي به معلولان، تاکید دارد ولی اين قانون هنوز اجرايي نشده و جامعه نابينايان نيز از بيكاري گسترده در ميان معلولان مستثنا نيست. نامناسب بودن معابر، ورودی و خروجی اماکن شهر امنيت جاني آنها را در معرض خطر قرار داده است. امکانات لازم برای ادامه تحصیل از قبیل کتابهای آموزشی مخصوص نابینایان در دانشگاهها در نظر گرفته نشده و گاه هزینه های بالای زندگی، امکان تامین بیشتر نابینایان را از سوی خانواده های سلب می نماید. از سویی دیگر عده ای از افراد نابینا در جامعه، با وجود تمام این مشکلات ناامید نشده و نابینایی را به عنوان نقطه ضعف خود محسوب نکرده اند. نمونه های زیادی از نابینایان موفق در طول تاریخ وجود داشته اند که می توان به رودکی شاعر نامور ایرانی، هومر داستان سرای یونان باستان، دکتر طه حسین نویسنده و سخنور مصری، ابوبصیر شاگرد امام صادق (ع) که بشارت بهشت را از آن امام همام در یافت کرد، اشاره نمود. در سالیان اخیر نیز تعداد زیادی از افراد نابینا توفیق کسب مدارج عالی علمی و فرهنگی را داشته اند. به عنوان نمونه خانم هنگامه صابري بانوی نابینای ایرانی است که تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته حقوق دانشگاه تهران آغاز نموده و مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای خود را در دو دانشگاه معتبر دنیا یعنی مک گیل کانادا و هاروارد آمریکا گذرانده است. وی هم اکنون مشغول گذراندن دوره فوق دکترای خود در دانشگاه هاروارد و تدریس دروس حقوق معلولین و حقوق بین الملل در دانشگاه بوستون می باشد. نمونه دیگر از نابینایان موفق حجت الاسلام حسینی می باشد که تاکنون توانسته علاوه بر تهیه یک دوره کامل قرآن به خط بریل، نرم افزارها و کتابهای متعددی را برای نابینایان تهیه نماید.
در استان یزد نیز به گفته کبیری رئيس هيئت مديره جامعه نابينايان استان، قريب به 5 هزار نفر داراي اختلالات بينايي هستند و از اين تعداد، حدود 2 هزار و 500 نفر در نابينايي مطلق بسر ميبرند و نيازمند خدمات ويژه هستند. از بین نابینایان استان نیز افراد موفق در زمینه های علمی و ورزشی حضور داشته اند که می توان به ورزشکار موفق استان، محمود دهقان طزرجاني که با فتح قله آرارات تركيه، قهرمان جهان شد، اشاره نمود. همچنین اقای مسعود حسن آبادی حافظ 10 جز از قرآن مجید، در سال 89 با کسب رتبه 24 در کنکور سراسری به عنوان دانشجوی رشته حقوق وارد دانشگاه تهران شد و اراده و پشتکار وی مورد تقدیر امام جمعه فقید استان حجت الاسلام والمسلمین صدوقی (ره) نیز قرار گرفت و هدیه سفر عمره را از ایشان دریافت نمود.
نمونه های موفق دیگری در بین نابینایان استان وجود دارند که ممکن است هنوز شناسایی نشده باشند و به نظر می رسد با فراهم نمودن بسترهای لازم جهت شکوفایی استعدادهای این عزیزان و همچنین اجرای قانون معلولین، شاهد رشد، پیشرفت و افتخارآفرینی های این عزیزان در سطح استان وکشور خواهیم بود.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
سهشنبه 05,نوامبر,2024