غار نباتي ندوشن
یزدفردا :کریمی:اين غار يكي از غارهاي زيبا و جاذبههاي استان يزد به شمار ميرود كه در فاصله حدود 30 كيلومتري جنوب غرب ندوشن در استان يزد واقع شده است. پس از گذشت سالها از شناسايي اين غار، هنوز صداي چك چك آب گوش طبيعت گردان و هر بينندهاي را نوازش ميدهد و اين نشان از فعاليت غار زايي است. به گفته كارشناسان هنوز غار نباتي ندوشن فعال است و آثار «غارزايي» در آن وجود دارد. وجود رطوبت داخل غار، چكيدن آب از قنديلها، ترميم قنديلهاي شكسته شده و وجود مواد آهكي داخل غار از نشانههاي فعاليت آن است.
غار ياد شده داراي قنديلها، بلورها و ستونهاي بسيار زيبا است كه فضاي زيبايي را در داخل آن ايجاد كرده است به صورتي كه هر بينندهاي را مجذوب خود ميكند. غار نباتي در دهانه كوهي در اطراف منطقه ندوشن واقع شده و داراي دهانه ورودي اصلي به ابعاد 5/1 در 5/1 متر است كه به صورت حفره در داخل زمين تشكيل شده است. اين حفره حدود چهار متر عمق دارد و بعد از آن محوطه غار قرار دارد كه به طور كامل تاريك است.
غار داراي سه قسمت يا سه مسير مجزا است كه مسير اصلي آن حدود 25 متر طول دارد و در وسط مسير اصلي، فضاي باز كه به آن «تالار» گفته ميشود قرار دارد. حوضچههاي كوچك آب در قسمتهاي مختلف غار تشكيل شده است كه با توجه به ميزان بارندگي و ميزان چكيدن آب از قنديلها و ساير عوامل طبيعي، تعداد آن در طول سال كم و زياد ميشود.اين غار داراي دو دهانه است بدين نحو که در کنار دهانه اصلي آن که نيازمند يک فرود سه متري است دهانه ديگري به صورت مصنوعي ايجاد شده است که ديگر نيازي به فرود ندارد. بعد از ورود به درون غار و پشت سر گذاشتن سراشيبي پيش رو به يک سه راهي ميرسيم. مسير سمت چپ با شيبي تند به چشمه آب قابل شربي در عمق 19 متري غار منتهي ميشود. مسير سمت راست نيز با شيبي به سمت پايين به يک تالار منتهي ميشود. مسير روبرو مسير اصلي غار است که با دور زدن يک استلاگميت به تالار اول غار ميرسد. در اين تالار دو راه وجود دارد راه سمت راست حفرههايي است که به دهليزي که در بالاي تالار دوم قرار گرفته منتهي ميشود و مسير سمت راست سوراخ کوچکي است که بايد به صورت نشسته از آن وارد تالار دوم شد. در اين تالار نيز دو راه پيش روي داريم، مسير سمت راست دهليزي است که در دو طرف خود به دو اتاقک زيبا ختم ميشود و مسير سمت چپ با شيبي تند وارد تالار سوم که آخرين تالار غار است و با قطعه سنگي بزرگ به دو قسمت تقسيم شده است ميشود.بخشهايي از قنديلهاي غار توسط بازديدكنندگان تخريب شده است، ريختن زباله به ويژه باطريهاي فرسوده از مشكلات زيست محيطي اين غار به شمار ميرود.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 03,نوامبر,2024