پایان مطالعه طرح مرمت و احياء خانه بلالي ميبد
یزدفردا:معاون ميراثفرهنگي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان يزد از تهيه طرح مرمت و احياء بناي تاريخي خانه بلالي شهرستان ميبد خبر داد.
به گزارش روابط عمومي اين اداره کل به نقل از "نيکزاد" حاکي است: خدمات و شرح وظائف طرح مرمت و احياء اين بناي تاريخي شامل: معرفي اجمالي بنا، شناخت تفصيلي بنا، بررسي آسيبهاي وارده به بنا و مباني نظري و طراحي در مرمت و احياء ميباشد.
به گفته وي مطالعات شهرستان ميبد،کاربريهاي پيرامون خانه بلالي، مطالعات تاريخي، فني و کالبدي بنا، مطالعه و بررسي تاسيسات الکترونيکي، مطالعه و بررسي تواناييهاي اقليمي بنا، ارائه راهکارهاي مرمتي و مباحث نظري مربوط به اثر در راستاي انتخاب شيوه بهينه براي مرمت، تهيه نقشههاي مرمتي، طرح احياء و توسعه، طراحي تاسيسات الکتريکي از ديگر خدمات طرح مرمت و احياء خانه بلالي ميبد ميباشد.
"نيکزاد" اعتبار هزينه شده جهت تهيه اين طرح را 150 ميليون ريال ذکر کرد.
بر اساس شواهد موجود، در قوسها، شکل پلان و ابعاد و تناسبات، اين خانه را ميتوان به دوره متاخر اسلامي (صفوي) منسوب دانست. بنا به گفتهي مالكان، اين بنا توسط دو نسل قبل از حاجيزينلي از خاندان بلالي بنا گرديد. حاجيزينلي پدر حاجي نصرالله بلالي بود كه حدود شصت سال در اين بنا ساكن بود. به گفته آقاي احمدبلالي پسر حاجينصرالله حدود 85 سال پيش بخش جديد به جبهه جنوبي الحاق گرديده است كه اين نكته را ثابت ميكند قسمت جديد قبل از زمان حيات حاجيزينلي بنا گرديده است. جبهه شمالي كه ويژگيهاي معماري پهلوي را دارا ميباشد بنا به گفته مالکان توسط حاجينصرالله حدود 30 سال پيش به بنا افزوده شد. حاجينصرالله معلم بود و به علت شهرت پدرش اين خانه به خانه حاجيزينلي نيز معروف ميباشد.
اين بنا از نوع بناهاي حياط مركزي با ساختار گودال باغچه كه در دو جبهه شمالي و جنوبي خود ساخت و ساز دارد. جبهه شمالي بنا كه داراي ويژگيهاي معماري دوره پهلوي ميباشد. از سه اتاق زمستاننشين تشكيل شده كه يك اتاق سه دري در مركز و دو اتاق دو دري با قاببنديهاي كاهگلي در نماي رو به گودال باغچه عناصر تشكيلدهنده اين جبهه ميباشد.
قديميترين بخش بنا صفه ميباشد كه با تكنيك طاق و تويزه معمول در دوره صفويه پوشش يافته است.
جدارههاي داخلي صفه داراي طاق نماهايي با دمگيري گچي است و در زيرصفه زيرزميني وجود دارد كه راه ورودي آن نيز از طريق پلههايي است كه از سمت حياط و كنار صفه ميباشد.
كليه ديوارهاي زيرزمين از دل خاك بوكني شده است و سقف آن نيز تيشهاي است. دريچه مشبک در سقف زيرزمين متصل کننده زير زمين به اتاق بادگير مي باشد. قسمت الحاقي به جبهه جنوبي كه ويژگيهاي معماري اواخر دوره قاجار يا اوايل پهلوي را دارا ميباشد در طبقه همكف بنا گرديده است از نظر پلان شباهت زيادي با بخش قديم دارد ولي تزيينات زيادي ندارد.
گفتني است اين بناي تاريخي از نظر ويژگيهاي تاريخي، هنري، فرهنگي و معماري به شماره 24421 مورخ 16/10/87 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 08,فوریه,2025