دررسانه ها:

با گردهم آوردن افراطی های جهان؛

مقابله گوگل با رادیکالیسم اسلامی

گوگل در کنفرانسی افراطی های جهان اعم از اسلامگرا، نئونازی و گروه های تندرو را برای مقابله با رادیکالیسم دور هم جمع کرده است.

  به گزارش خبرنگار مشرق؛ شرکت گوگل از طریق اتاق فکر خود با نام گوگل ایده (Google Ideas) 80 عضو سابق گروههای افراطی اسلامگرا، نئونازیها، اعضای باندهای گانگستری آمریکا و دیگر اعضای سابق گروههای تندرو را در دوبلین دور هم جمع کرده تا در مورد اینکه تکنولوژی چگونه می تواند در تلاشهای افراط زدایی در سطح جهان نقش ایفا کند، به گفتگو بپردازند.

بر اساس گزارش واشنگتن پست، این کنفرانس که عنوان آن "نشست علیه افراط گرایی خشونت آمیز" یا "سیو" (SAVE) است از یک شنبه تا سه شنبه این هفته ادامه دارد. قابل ذكر است كه در روز نخست اين كنفرانس، فرشاد ابراهيمي در خصوص مسايل ايران و افراطي گري به گفتگو پرداخته است.

علاوه بر این افراد که گوگل آنها را "سابقون" (formers) خطاب می کند، 120 اندیشمند، فعالین اجتماعی، بشر دوستان و مدیران و رهبران تجاری نیز در کنار آنها حضور خواهند داشت. هدف از این گردهمایی موشکافی این پرسش است که چگونه بعضی از مردم خصوصا جوانان به سمت جنبش های افراطی کشیده شده و چرا بعضی از آنها این گروهها را ترک می کنند.

"جرد کوهن" (Jared Cohen) ، یک مقام سابق وزارت خارجه آمریکا که برای رهبری "گوگل ایده" برگزیده شده و میزبانی کنفرانس است، می گوید: "ما در تلاشیم تا مسائل را همچون افراطی گرایی ساختاربندی کرده و تکنولوژی را در آن به کار ببریم. تکنولوژی درعین حالی که بخشی از مشکلات در دنیا است، همچنین بخشی از راه حل است."

گوگل ایده با شش کارمند تمام وقت در دفتر نیویورک قرار دارد.

در سال 2009 کوهن زمانی که از دوست خود و پایه گذار توئیتر "جک دورسی" خواست تا تغییرات زمانبندی شده در توئیتر را به تاخیر انداخته تا معترضین در ایران بتوانند در طول آشوبها با یکدیگر هماهنگ شده و به رسانه های بین المللی دسترسی یابند، توجهات را به سوی خود جلب کرد.

مقامات شرکت گوگل درباره تشکیل گوگل ایده می گویند که آنها خیلی مایل هستند تا فراتر از مدلهای اتاق فکرهای متداول که کارشان انجام مطالعات و انتشار کتاب است عمل کرده و معتقدند که "اتاق فکر/عمل" (think/do tank)، اقدام عملی را هسته اصلی ماموریت خود می داند.

در اولین اقدام، این تصمیم گوگل برای ورود به فضایی بین فکر و عمل انتقاداتی را برانگیخت مبنی بر اینکه این قبیل امور سنتا برعهده دولتها بوده است.

"کریستوفر بوسک" از بنیاد کارنگی برای صلح جهانی می گوید که گوگل ایده اهداف خود را بلندپروازانه در نظر گرفته است، و می افزاید؛ ترغیب نمودن تروریستها برای صرفنظر از خشونت، یک هدف قابل دسترس تر است نسبت به ترغیب آنها به تغییر فکرشان.

وی می گوید: "شما هرگز یک جهادی افراطی و سرسخت را نمی توانید تبدیل به یک دموکرات کنید. این اتفاق هرگز رخ نمی دهد." وی همچنین یادآور شد درحالی که ممکن است سرنخ های مشابهی برای علت پیوستن افراد به گروههای افراطی وجود داشته باشد، اما علاج این مشکل بیشتر "یک موضوع فرهنگی و مختص هر کشور" می باشد.

جوزف نای، استاد دانشگاه هاروارد و متخصص در تئوریهای قدرت، اذعان کرد که اینگونه تلاشها "می تواند مشکل آفرین باشند – به ویژه اگر با سیاست خارجی ایالات متحده تداخل نماید."

اریک اشمیت مدیر شرکت گوگل می گوید که این شرکت با هدف مقابله با بعضی از سرسختانه ترین مشکلات پیش روی بشر با گردهمایی نسل جدید رهبران به همراه تکنولوژی وارد دنیای اتاق فکرها شده است و ادامه داد که ما به دنبال گلوله های نقره ای نبوده بلکه به دنبال شیوه های جدید هستیم."

تا حالا تلاشها برای اصلاح افراط گرایان بیشتر دولتی بوده است. بسیاری از برنامه ها در کشورها اسلامی به اجرا در آمده است و حامیان آنها در تلاش بوده اند تا این افراد را از جنبشهای افراطی جدا نموده یا ترغیبشان نمایند تا افراط گرایی را ترد نموده و از ارزشهای غالب استقبال نمایند.

کوهن می گوید که راهکار به کارگرفته شده در این کنفرانس برای درمان افراط گرایی به عنوان یک مشکل جهانی است که از مرزها و محدودیتهای فرهنگی، ایدئولوژیکی، سیاسی و مذهبی عبور می نماید. وی اینگونه استدلال می کند که گردآوردن افراط گرایان سابق می تواند فاکتورهای مشترکی که باعث کشش مردمان به خشونت می شود را تبیین کند.

اگرچه وی مایل نبود تا راه حلی را ارائه نماید ولی گفت که این قبیل تلاشها در ماههای آتی می تواند قدرت یوتیوب را مهار کرده و با به کارگیری تکنیکهای پیشرفته نقشه برداری یا ایجاد فضاهای مجازی بدیل با صداهای افراط گرایانه رقابت نماید.

کوهن دستیار قبلی کاندولیزا رایس و هیلاری کلینتون، وزرای خارجه آمریکا بود که در وزارت خارجه روی موضوع ضد تروریسم و رادیکالیسم تمرکز کرده بود. وی به گوگل پیوست تا از بعضی از محدودیتها در سازمانهای دولتی فرار کرده و بتواند به موضوع افراط گرایی بپردازد.

کوهن پیش بینی نمود که در آینده، این اتاق فکر روی چالشهایی نظیر دولتهای ورشکسته، ایجاد دموکراسی و مسائلی درباره اینترنت و جامعه تمرکز خواهد نمود.

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا