باقلا (Faba bean)
|
◊ تركیبات شیمیائی |
◊ خواص داروئی |
◊ مضرات |
|
|
|
|
یزدفردا "باقلا گیاهی است علفی و یكساله كه ارتفاع آن تا ۸۰ سانتیمتر میرسد. برگهای آن متناوب و مركب است كه دارای برگچههائی به شكل تخم مرغ میباشد. گلهای باقلا درشت و سفید كه دارای لكههای سیاه و یا بنفش است. میوه آن كه همان باقلا است دارای غلافی پوشیده از كرك به طول تقریباً ۱۲ سانتیمتر است. در هر غلاف تعدادی دانه قرار دارد. گل و شاخه گلدار، میوه و تخم باقلا مصارف طبی دارند. |
|
|
|
باقلا دارای مادهای بهنام فیتین Phytine میباشد كه بسیار مغذی است و تقویتكننده بدن است. این ماده كلسیم بدن را تأمین میكند باقلا غذای خوبی است برای دوران نقاهت. |
|
|
جدول مواد موجود در صد گرم دانه باقلا سبز و خام |
|
|
|
آب |
|
|
۷۲ گرم |
|
|
|
پروتئین |
|
|
۸/۴ گرم |
|
|
|
مواد چرب |
|
|
۰/۴ گرم |
|
|
|
نشاسته |
|
|
۱۵/۸ گرم |
|
|
|
كلسیم |
|
|
۲۸ میلی گرم |
|
|
|
فسفر |
|
|
۱۵۵ میلی گرم |
|
|
|
آهن |
|
|
۲/۲ میلی گرم |
|
|
|
سدیم |
|
|
۴۰ میلی گرم |
|
|
|
پتاسیم |
|
|
۴۷۰ میلی گرم |
|
|
|
ویتامین آ |
|
|
۲۲۰ میلی گرم |
|
|
|
ویتامین ب ۱ |
|
|
۰/۳ میلی گرم |
|
|
|
ویتامین ب ۲ |
|
|
۰/۱۸ میلی گرم |
|
|
|
ویتامین ب ۳ |
|
|
۱/۵ میلی گرم |
|
|
|
ویتامین ث |
|
|
۳۰ میلی گرم |
|
|
|
ارسنیك |
|
|
۰/۰۲ میلی گرم |
|
|
|
|
۱. باقلا از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است و گل آن گرم میباشد. |
|
۲. دمكرده گل باقلا ضد تشنج و ادرارآور است. |
|
۳. دمكرده گل باقلا سنگ كلیه را دفع میكند و برای قولنجهای كلیوی مفید است. |
|
۴. جوشانده باقلا برای ورم مثانه مفید است. |
|
۵. جوشانده باقلا اثر خوبی در رفع رماتیسم دارد. |
|
۶. از جوشانده باقلا برای درمان نقرس استفاده كنید. |
|
۷. باقلا را اگر با آب سركه و آب بپزید و با پوست بخورید اسهال مزمن را درمان میكند. |
|
۸. برای رفع گرفتگی صدا آرد باقلا را با روغن بادام و قند مخلوط كنید و بخورید. |
|
۹. برای رفع كوفتگی و ورم پستان، آرد باقلا را با آب جو مخلوط كرده و با سركه و نعناع بپزید و ضمادی را كه بهدست میآید روی ورم و كوفتگی قرار دهید. |
|
۱۰. ضماد در باقلا را با شنبلیله و عسل برای نرم كردن دمل و ورم بناگوش و زیر چشم مفید است. |
|
۱۱. ضماد باقلا جوش و كورك را می رساند و چرك را خارج می كند. |
|
۱۲. برای درمان تكرر ادرار از جوشانده ریشه باقلا استفاده كنید. |
|
۱۳. جوشانده سرشاخههای باقلا مستی مشروبات الكلی را برطرف میكند. |
|
۱۴. برای رفع التهاب و درد نوك انگشتان و ناخن باید یك مشت برگ باقلا را با نیم لیتر آب جوشانید و بگذارید كمی سرد شود و انگشتان خود را به مدت دو ساعت در آن قرار دهید تا برطرف شود. |
|
۱۵. نان خوشمزه به مقدار ۲% در باقلا به آن اضافه كنید. |
|
|
باقلا در بعضی از اشخاص تولید نفخ و سنگینی سر و معده میكند برای جلوگیری از این عوارض باید ابتدا باقلا را پوست كنده و بجوشانید و آب آن را دور بریزید. سپس به آن مقداری آب اضافه كرده و بعد از پختن با روغن بادام و ادویه گرم مانند دارچین و فلفل بخورید. |
|
مصرف باقلای تازه ممكن است تولید مسمومیت و حساسیت شدید بكند كه گاهی موجب مرگ میشود بنابراین باید در خوردن باقلای تازه و خام احتیاط كنید. معمولاً اشخاصی كه به باقلای تازه حساسیت دارند فاقد یك آنزیم مخصوص هستند.
منبع"ویستا
یزدفردا
|
شنبه 01,مارس,2025