به گزارش یزدفردا به نقل از روابط عمومی اتاق بازرگانی یزد در این دیدار دبیرکل اتاق بازرگانی یزد با اشاره به اینکه استان یزد یک استان صنعتی و معدنی است گفت: استان یزد دومین استان معدنی و جایگاه اول به لحاظ تنوع مواد معدنی در کشور را به خود اختصاص داده است.
محمد سپهر ادامه داد: طی سالهای اخیر در استان مجموعههای تولید فولادی ایجاد شده و خوراک موردنیاز برای آنها در حال کاهش است؛ باتوجهبه غنای معادن در افغانستان مایل به همکاری با افغانستان و سرمایهگذاری مشترک در این حوزه هستیم.
سپهر تأکید کرد: این دیدارها منشأ خیر و سرآغاز ایجاد زمینه ارتباط برادرانه بیشتر دو ملت بوده و منافع مادی و معنوی در پی داشته باشد.
محمدعلی فیض پور پژوهشگر و عضو هیئتعلمی دانشگاه یزد نیز در این جلسه گفت: تجربه من از سفر به افغانستان نشان داد آنچه درباره این کشور میشنویم و واقعیات آن بسیار با هم تفاوت دارد. در مقوله معدن و بهخصوص سنگهای قیمتی افغانستان یکی از بهشتهای روی زمین است و زمینههای ارتباط بیشتر و سرمایهگذاری مشترک وجود دارد. کمااینکه در حال حاضر هم برخی شرکتهای ایرانی در افغانستان و در حوزه معدن مشغول به فعالیت هستند.
زمانی مشاور وزیر معادن و پترولیوم افغانستان نیز با اظهار خوشحالی از ایجاد زمینه مساعد برای ارتباط بین دو کشور گفت: واقعیت افغانستان با آنچه در رسانهها میبینیم بسیار متفاوت است در حال حاضر امنیت کامل در این کشور برقرار و زمینه فعالیت سرمایهگذاران خارجی فراهم است. این کشور معادن بکر سرب، روی، لیتیوم و… دارد. همچنین این کشور بهشتی از معادن طلا و سنگهای قیمتی از جمله زمرد و یاقوت است. ۱۵۰۰ قرارداد معدنی در افغانستان منعقد شده که چینیها بیشترین فعالیت را در این حوزه دارند و بزرگترین معادن افغانستان در اختیار چینیهاست. ازاینبین ۴۰ قرارداد در معادن بزرگ در دوره اکتشاف است. شرایط برای سرمایهگذاری دوستان ایرانی بهخصوص در معدن طلا بسیار مساعد است.
زمانی با تأکید بر اینکه افغانستان از جمله کشورهایی است که در منابع طبیعی غنی است گفت: چالش فعالیت در حوزه معدنی در افغانستان کمبود نیروی انسانی خبره و تجهیزات مدرن ژئوفیزیک است. قیمتگذاری نامناسب سنگهای قیمتی افغانستان از دیگر مشکلات این صنعت است.
مشاور وزیر معادن و پترولیوم افغانستان همچنین تصریح کرد: افغانستان در حال حاضر مراوده گستردهای با دنیا ندارد و در نتیجه به ایران و چین برای گسترش همکاریها چشم دوخته است.
محمدحسین نجفی یزدی، مشاور هیئتمدیره و رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی خانه معدن استان یزد به برخی مشکلات موجود اشاره و تأکید کرد: علیرغم پتانسیل بالای افغانستان در حوزه معدن برخی مشکلات زیر ساختی از جمله نبود آب و برق و جاده مانع توسعه این صنعت شده است. اما باید این موضوع را در نظر داشت که ایران و افغانستان مرز و زبان مشترک داشته و در سایه غنای فرهنگی هر دو کشور میتوان همکاریهای مشترکی در زمینه علمی، تحقیقاتی و اکتشاف و استخراج بهخصوص در حوزه فراوری و زنجیره تکمیل داشته باشیم؛ این مهم نیازمند ارتباطات گسترده میان دو کشور است.
سید محمد ابریشمی از فعالان و پیشکسوتان صنعت معدن در یزد نیز با اشاره به فعالیت چینیها در افغانستان گفت: در مورد فعالیت چینیها این نکته حائز اهمیت است که باتوجهبه اینکه بانک مرکزی افغانستان سرمایه سرمایهگذار خارجی را تضمین نمیکند و این یک چالش بزرگ است، خود دولت چین این کار را انجام داده و سرمایه سرمایهگذار چینی در افغانستان را تضمین میکند و این ریسک سرمایهگذاری را تا حد زیادی کاهش میدهد. میتوان به دولت افغانستان پیشنهاد تضمین سرمایه، سرمایهگذار خارجی را مطرح کرد.
ابریشمی همچنین به آزمایشگاه سنگهای گوهری یزد اشاره کرد و تصریح کرد: این آزمایشگاه به تجهیزات اروپایی مجهز است و میتواند به معدن داران افغانستان در حوزه سنگهای قیمتی کمک کند تا با شناخت درست سنگهای قیمتی آن را به قیمت مناسب در بازارهای جهانی به فروش برساند.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
پنجشنبه 16,ژانویه,2025