یزدفردا: رئیس حفاظت محیط ‌زیست شهرستان تفت از از آغاز طرح جامع حفاظتی گونه منحصربفرد «گربه پالاس» به‌عنوان نماد حیات وحش این شهرستان خبر داد و تاکید کرد: این طرح با مشارکت مردم محلی، بخش خصوص و مسئولان در راستای جلوگیری از تهدیدات زیستگاهی عملی خواهد شد.

به گزارش یزدفردا به نقل از ایسنا: گربه پالاس یکی از هشت گونه گربه‌سان وحشی ایران است که در مناطق کوهستانی مرتفع و صعب‌العبور زندگی می‌کند. این گونه که پراکنش اصلی آن در کشورهای چین، مغولستان، قفقاز، افغانستان و برخی نواحی ایران است، در ارتفاعات بالای ۵۰۰۰ متر زندگی می‌کند و عمدتاً در کوه‌های البرز و برخی از کوه‌های مرکزی ایران یافت می‌شود.

پالاس حیوانی انفرادی، خجالتی و نادر است که در رنگ‌های مختلفی از جمله خاکستری، زرد، نارنجی و قرمز مشاهده می‌شود. این گربه اندازه‌ای مشابه گربه‌های خانگی دارد اما به دلیل پشمی ضخیم، سری پهن، گوشی کوچک و دست‌وپای کوتاه، از گربه‌های خانگی متمایز است. برخی افراد به اشتباه این گونه را به‌عنوان جد وحشی گربه پرشین می‌شناسند در حالی‌ که این مقایسه صحیح نیست.

«مهدی زارع خورمیزی» رییس محیط زیست شهرستان تفت، ضمن اشاره به این که در ارتفاعات کوه شیرکوه استان یزد، بیش از ۲۰ مشاهده مستقیم از گربه پالاس ثبت شده است، گفت: این گربه‌ها در جست‌وجوی غذا به مناطق مسکونی نزدیک می‌شوند که در برخی موارد موجب ایجاد تعارضاتی با انسان‌ها شده است.

وی به چهار مورد ثبت‌ شده از تعارض این گربه با انسان‌ها اشاره کرد که در آن‌ها گربه‌ها به دلیل سرمای شدید زمستان و کاهش طعمه به حاشیه کوه‌ها و نزدیک روستاها آمده و به مرغ‌ها یا کبوترهای خانگی حمله کرده‌اند.

وی افزود: البته خوشبختانه مردم محلی با آموطشهای دریافتی و شناخت و آگاهی از وضعیت گونه، این موضوع را به مسئولین اطلاع داده‌اند و از ورود گربه‌ها به زیستگاه‌های خود جلوگیری کرده‌اند.

زارع خورمیزی با تأکید بر این که گربه پالاس به‌ عنوان یک گونه در معرض خطر انقراض در طبقه‌بندی حفاظتی سازمان محیط‌زیست ایران قرار دارد، تصریح کرد: تهدیداتی نظیر تخریب زیستگاه، معدن‌کاوی، ساخت جاده‌ها، حضور سگ‌های ولگرد، آتش‌سوزی، چرای بیش‌ از حد دام، شکار و زنده‌گیری از عوامل اصلی کاهش جمعیت این گونه هستند.

رییس محیط زیست تفت از آغاز طرحی جامع تحت عنوان «حفاظت از گربه پالاس» خبر داد که شامل برنامه‌های حفاظتی و آموزشی برای آگاهی‌بخشی به جوامع محلی و افزایش مشارکت عمومی در حفاظت از این گونه است.

وی خاطرنشان کرد: در این طرح، همایش‌هایی برای معرفی این گونه و تدوین برنامه‌های حفاظتی برگزار شده و از متخصصین و اساتید برای طراحی استراتژی‌های حفاظتی دعوت شده است.

زارع خورمیزی در پایان افزود: همچنین اطلاعات علمی و پژوهشی در مورد گربه پالاس جمع‌آوری شده و مقالاتی در مجلات معتبر بین‌المللی در حال انتشار است تا اقدامات حفاظتی در این زمینه تقویت شود.

  • نویسنده : یزدفردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا