به گزارش یزدفردا: هفته گذشته شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطعنامهای را تصویب کرد که در آن از تهران خواسته شده بود برای حل مسائل ادعایی پادمانی، اقدامات ضروری و فوری انجام دهد.
روسیه به عنوان کشوری که به این قطعنامه رای منفی داد تاکید کرد که به نظر میرسد که چشمانداز تقویت همکاریها بین تهران و آژانس برای غربیها خوشایند نیست و با برنامههای آنها همخوانی ندارد. آنها آمادهاند هر اقدامی انجام دهند تا سیاست "فشار حداکثری" خود را در قبال ایران توجیه کنند.
در همین راستا میخائیل اولیانوف، نماینده فدراسیون روسیه نزد سازمانهای بینالمللی در وین نظرات خودش را درباره علت مخالفت روسیه با این قطعنامه سیاسی و همچنین رویکرد سه کشور اروپایی و آمریکا در قبال ایران را بیان کرد.
در ادامه متن کامل این گفتگو را میخوانید:
تسنیم: به نظر شما چرا E۳ و آمریکا قبل از بازگشت مدیرکل آژانس از ایران و بدون در نظر گرفتن توافقات ایران و آژانس تصمیم به ارائه پیش نویس قطعنامه علیه ایران گرفتند؟
اولیانوف:فکر میکنم که این امر نشان دهنده کوته بینی سیاسی تروئیکای اروپا (آلمان، فرانسه و انگلیس) و ایالات متحده است. این نشان میدهد که این کشورها برنامه سیاسی قوی علیه ایران در دستور کار خود دارند. آنها معتقدند که باید این دستورکار را حتی بدون توجه به تحولات کلیتر مانند سفر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران و تلاشهای واقعی او برای برقراری گفتگویهای سازنده با دولت جدید ایران به منظور حل مسائل باقیمانده و اطمینان از همکاری مستحکم و پایدار با تهران اجرا کنند.
مایه تأسف است که سه کشور اروپایی و ایالات متحده با وجود این که گروسی توافقات ملموسی از ایران آورده بود که در گزارشهای مربوطه او به شورای حکام آژانس منعکس شد، تصمیم گرفتند این قطعنامه را پیش ببرند.
تسنیم: با توجه به اظهارات شما در واکنش به اقدام آمریکا و E۳ برای ارائه قطعنامه، چرا روسیه با این قطعنامه مخالفت کرد؟
اولیانوف: ما (روسیه) به دو دلیل عمده با این قطعنامه مخالفیم:
اول، از نظر سیاسی این قطعنامه نابهنگام و بیربط است. این امر مملو از عواقب خطرناکی است که میتواند همکاری بین ایران و آژانس را تضعیف کند و به طور کلی باعث تشدید تنش در خصوص موضوع هستهای ایران شود.
منطقه خاورمیانه در حال حاضر غرق درگیری است و مایه تأسف است که ارائه دهندگان این قطعنامه میخواهند بنزین بیشتری در این آتش بریزند. عجیبتر این است قطعنامه زمانی مطرح شد که دولت جدید ایران به وضوح آمادگی خود را برای همکاری با آژانس و گفتگو با کشورهای مربوطه در مورد موضوع برجام نشان داد.
دوم، ما قویاً معتقدیم که این قطعنامه و به ویژه درخواستی که از مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای تهیه ارزیابی جامع و بهروز در مورد برنامه هستهای ایران دارد، به شدت برای سازوکار پادمان آژانس بینالمللی انرژی اتمی مضر است.
اساساً نشان میدهد که اکثریت کشورهای غربی در شورای حکام میتوانند تمام اصول و مقررات پادمان را دور بزنند و دستورکاری با انگیزه سیاسی خود را به مدیرکل تحمیل کنند. عملاً هر کشوری میتواند قربانی چنین رویکردی شود در حالی که قرار است سازوکار پادمان شفاف، عینی و بی طرف باشد.
تسنیم: به نظر شما این قطعنامه ضد ایرانی چقدر بر روابط و تعاملات آینده ایران و آژانس تاثیرگذار خواهد بود؟
اولیانوف: البته ایران حق دارد به این سیاسیکاری کشورهای غربی پاسخ دهد. این کار قبلاً توسط دولت ایران در زمینه برنامههای خود برای گسترش ظرفیتهای مرتبط با غنی سازی انجام شده است. با این حال، امیدواریم که ایران بر اساس تفاهمات به دست آمده در سفر اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران، لطمه نزدن به همکاری با آژانس، از جمله در مورد مسائل حلنشده را معقول بداند.
روسیه به نوبه خود آماده حمایت از گفتگویهای قوی و بیشتر بین ایران و آژانس است.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 10,ژانویه,2025