تازهترين اخبار از پناهندگي نرگس کلهر
بر اساس گزارش و فيلمهايي که خبرگزاري آلمان آنها را منتشر کرده است، نرگس کلهر دختر 25ساله (متولد 19 شهريور ماه سال 1363) مهدي کلهر مشاور رسانهاي احمدي نژاد که براي شرکت در جشنواره حقوق بشر فيلم به شهر نورنبرگ آلمان آمده بود، تصميم گرفت از آلمان تقاضاي پناهندگي کند.
وي پس از پناهندگي در گفتوگويي با حنا مخملباف گفته است وي در اين شرايط سکوت را جايز نميدانسته و اميدوار است پدرش نيز فيلم او را ببيند و نظر خود را عوض کند. مادر نرگس نيز يادآور ميشود نرگس با ديدن رفتارهاي غيرعادي پدر با مادر خانواده، از پدر که وي را سمبلي از حاکميت ميدانسته دلگير شده است و شايد يکي از انگيزههاي پناهندگي نرگس کلهر نيز همين باشد. در پايان يادآور ميشود نرگس کلهر با فيلمي به نام «دارخيش» در جشنواره فيلم نورنبرگ شرکت کرده بود. داستان اين فيلم اقتباسي از کتاب «گروه محکومين» کافکاست و به موضوع شکنجه ميپردازد.
مهدي کلهر در خصوص پناهندگي دخترش به کانادا به مهر و ايرنا گفته است: «اين موضوعي است که نرگس بايد پاسخ دهد نه من. چون هيچ اطلاعي از تصميم او نداشتهام و البته هرگز نيز درصدد تحميل ديدگاه خود به فرزندانم نبودهام. فقط ميدانم چند بار قرار شد فيلمي که ساخته، پخش شود که اين امر محقق نشد، بعد هم دلش خواست و رفت. من طبق اعتقادي که داشته و دارم، براي هيچ يک از فرزندان از رانت استفاده نکردهام. پس اينکه نرگس پارچه سبز به دستش بسته و با رسانههاي غربي مصاحبه کرده به خود او مربوط است.»
مهدي کلهر همچنين گفت: «نرگس 25 سال دارد و مادر او به دليل اينکه من با آقاي احمدي نژاد در همان سالها (84) همکاري ميکردم، درخواست طلاق کرد و اين امر نيز محقق شد. امروز نيز وي يکي از مخالفان آقاي احمدي نژاد است و در حال حاضر در دانشکده صدا و سيما تدريس ميکند.»
وي در خصوص انگيزه جدايي کلهر از خود (و نه طاهري از کلهر) ميگويد: «کلهر خانه را ترک کرده است و هنوز طلاقي در دفاتر رسمي ثبت نشده است.» همچنين کلهر در حالي از اغفال دخترش ميگويد که به گفته مادر نرگس، نرگس بارها براي تماس با پدرش ابراز تمايل کرده و کلهر تمايلي به تماس نداشته است. در همين خصوص همسر کلهر ميگويد؛ «ايشان (مهدي کلهر) هميشه دغدغه داشتند فرزندان مان حرفه کارگرداني را براي خودشان انتخاب کنند و از اين جهت کار نرگس مورد تاييد پدرش نيز واقع شده بود.»
معصومه طاهري موسوي همسر مهدي کلهر (مشاور محمود احمدي نژاد) و مادر نرگس کلهر است. وي داراي دکتراي جغرافياي سياسي و کارشناس ارشد آموزشي در صدا و سيما با 22 سال سابقه خدمت است و در اين سازمان به تدريس در دانشکده و شاغلين بخش خبر صدا و سيما مشغول است. وي پيش از اين به ارائه مقالاتي در روزنامههاي اعتماد، همشهري، شرق، جمهوري، اطلاعات و حتي کيهان اقدام کرده است. خانم طاهري موسوي و آقاي کلهر داراي سه فرزند دختر به نامهاي «شفق»، «سحر» و «نرگس» هستند. نرگس کلهر کوچک ترين عضو خانواده است که چند روز اخير خبر پناهنده شدن وي به آلمان در رسانهها مطرح شده است. در اين گفت وگو، خانم طاهري به شرح شرايط خاص نرگس کلهر ميپردازد. ضمن آنکه وي هرگونه جدايي از مهدي کلهر را تکذيب ميکند و يادآور ميشود ترک خانه توسط آقاي کلهر در سال گذشته، به دلايل سياسي بوده است. خانم طاهري يادآور ميشود که جدايي نرگس از پدر نه به خواست نرگس کلهر، بلکه به دليل عدم تمايل آقاي کلهر به ارتباط با خانواده بوده است.
• با توجه به روزنامههايي که شما در آنها فعاليت ميکرديد، به نظر ميرسد شما اصلاح طلب باشيد.
من گرايش خاصي ندارم. تحصيلات دانشگاهي دارم و مقالاتم هم علمي بوده است و بر اساس تحصيلاتم.
• به نظر شما چرا خانم نرگس کلهر به آلمان پناهنده شدهاند؟
نرگس از سوم دبيرستان به دانشگاه علمي کاربردي رفت. در آن زمان تنها جايي بود که ميشد ادامه بدهد. بعدش وارد کارداني به کارشناسي شد. بالاجبار در رشته گرافيک تصويري قبول ميشود. از دوم دبيرستان رياضي خوانده بود. سال آخر را هنرستان ميخواند و همان سال هم علمي کاربردي قبول شد. ابتدا به هنرپيشگي علاقه داشت. اما پدرش به او گفت اگر ميخواهي هنرپيشه شوي بايد مثل يک خمير در دست کارگردان باشي و نرگس هم به توصيه پدرش گوش داد و يک کار ساخت؛ توهمات يک گربه ايراني بود. جشنواره دانشجويي جزء 10 فيلم برتر شد. کارهاي ديگر کوتاهي هم داشت. سه دقيقه بيشتر نبود. فيلمهاي ديگري هم ساخته بود، مثل زلزله بم و... هفت، هشت فيلم کوتاه ساخته بود. فيلم اخير را هم ديده بوديم که حدود دو سال پيش ساخته بود.
• يعني پدرشان خودشان علاقهمند بودند ايشان کارگردان شوند و در زمينه فيلمسازي فعاليت کنند؟ آيا آقاي کلهر مشوق ايشان بودند؟
حقيقتاً پدرشان تا چهار پنج سال پيش دغدغه داشت که چرا دو دختر ديگرش رشته هنري نخواندهاند. البته دختر بزرگم استاد پيانو است اما دغدغه داشتند (مهدي کلهر) که چرا آنها حرفه کارگرداني را انتخاب نکردند. زماني که نرگس اعلام کرد ميخواهد کارگردان شود، پدرش سعي ميکرد مسائلي را به او تعليم و آموزش بدهد. او هم اتفاقاً بچه صبوري بود و هميشه گوش ميکرد. اگر جاهايي هم با پدرش اختلاف عقيده داشت سکوت ميکرد.
• شما کي از هم جدا شديد؟
ما جدا نشديم،
• آقاي کلهر که گفتهاند شما جدا شديد.
من اين را طي يک جوابيه مستند و مفصل براي خبرگزاريهاي مهر و ايرنا که منشاء انتشار اخبار ديروز بودند ارسال کرده ام. چند وقت پيش آقاي کلهر خانه را ترک کردند و از پيش ما رفتند. شايد اسمش را بتوان متارکه گذاشت، اما از لحاظ قانوني من همسر ايشان هستم. من هر چقدر فکر ميکنم، نام ايشان هنوز در شناسنامه من است. نميدانم بر چه اساس ايشان از من جدا شدند.
• گفتند شما درخواست طلاق داديد و از ايشان جدا شديد.
من سال 1385 به دليل مشکلاتي که براي همه خانوادهها پيش ميآيد مثل فشارهاي عصبي، متقاضي جدايي از ايشان شدم. اما حقيقتش چون در قوانين ما زماني که زن تقاضاي طلاق ميکند بايد از همه چيز بگذرد، بعد منصرف شدم. وقتي که منطقي تر فکر کردم و با بچهها در ميان گذاشتم، قرار شد صرف نظر کنيم. برگه عدم سازشي که من سال 85 امضا کردم بعد از سه ماه که من و آقاي کلهر ديگر پيگير ماجرا نشديم قانوناً از درجه اعتبار ساقط شد. من هم پشيمان شدم.
• ايشان يعني الان با شما زندگي ميکنند؟
ما تا سال 87 با هم زندگي ميکرديم، يعني آن ماجراي سال 85 مسکوت ماند و تا همين سال گذشته ما با هم زندگي ميکرديم. مصالحه کرديم. در اين مدت دو دختر من ازدواج کردند. ايشان بيماري قلبي داشت، حدود سه ماه ايشان در منزل بستري بودند و خود من از ايشان پرستاري ميکردم. ايشان در اين فاصله حتي در اواخر سال 86 براي من پاسپورت گرفتند و... .
• ايشان عنوان کردند به خاطر همکاري شان با آقاي احمدي نژاد از ايشان جدا شديد؟
مشکل ما در سال 85 (و نه 84 و انتخابات) به خاطر مشکلات ديگري بود. به هيچ وجه مشکل ما سياسي نبود، فکر کنم اين يک بهانه است. من حتي دور اول خودم به آقاي احمدي نژاد در سال 84 راي دادم و هيچ مشکلي با ايشان نداشتم، چون اصولاً من نگاه کلي به آدمها ندارم و خاکستري نگاه ميکنم. اصولاً ما در منزل در مورد مسائل سياسي زياد صحبت نميکرديم. با مشي سياسي ايشان هم کار خاصي نداشتيم. اما بعد از عمل قلب ايشان و پس از آن سه ماهي که در منزل بستري بودند، از خانه رفتند و حدود يک ماه از ايشان بي خبر بوديم.
• اين اساس صرف نظر از سياسي و غير سياسي بودن موضوع، يعني شما اصولاً از آقاي کلهر جدا نشديد؟
خير، بنده از ايشان طلاق نگرفتم و هيچ درخواستي هم نداده ام. آن هم با شرايطي که ايشان ميگويند که بدون هيچ ادعايي بروم.
• ايشان گفتند شما از ايشان جدا شديد و ايشان نفقه دختر شما را هم ميدادند.
در قوانين ما نفقه دختر بايد پرداخت شود اما به من نفقهاي ندادند. ايشان به نسبت حقوقي که دارند، اگر من بگويم ماهي چقدر به نرگس ميدادند، شما خنده تان ميگيرد. ايشان ماهي 100 هزار تومان به نرگس ميدادند. که من 300 هزار تومان خودم به نرگس ميدادم که با توجه به روحياتش نرگس کمبودي نداشته باشد. آقاي کلهر نفقه خود من را با توجه به اينکه من همسر قانوني ايشان هستم، يک سال تمام است که قطع کردهاند. که من بابت همين ندادن نفقه از ايشان شکايت کردم که الان هم اين شکايت در مرحله اجرا است. ماهانه دادگاه براي من حدود 400 هزار تومان نفقه تشخيص داده است. و حکم صادر کردهاند.
• شما با اين اتفاق موافق بوديد، يعني پناهندگي دخترتان؟
به هر حال پدر و مادر مالک بچه نيستند. نرگس بسيار اکتيو بود. من هم مثل شما خبر پناهنده شدنش را از تلويزيون شنيدم. نرگس دو سال قبل چون در گوته فعاليت ميکرد براي مدت کوتاهي به آلمان رفت براي دوره زبان. يک ماه رفت و برگشت. من خيلي متاسف شدم از اين مساله. نرگس هميشه معتقد بود آلمان از نظر تکنولوژي سينمايي بسيار پيشرفته است. بعد از اينکه پدرش به او کمک نکرد تا در سازمان (صدا و سيما) فعاليت کند، نرگس رفت و در کلاس آلماني ثبت نام کرد و حالا هم که متاسفانه پناهنده شده است... .
• ايشان گفتند نرگس همراه شما زندگي ميکرده و...
آقاي کلهر خيلي غير منصفانه اين مصاحبهها را انجام دادهاند. تمام مدارکي که من دارم، زوجيت من را ثابت ميکند و اميدوارم خبرگزاريهاي مهر و ايرنا اين مدارک من را چاپ کنند. من فکر ميکنم خواستند يک مقداري کوتاهيهايي که شده در مورد نرگس را توجيه کنند.
• اين قطع رابطه از طرف آقاي کلهر بود يا شما و دخترتان؟
خير، از طرف خود آقاي کلهر بود. حتي زماني که نرگس زنگ ميزد به آقاي کلهر، جواب نميدادند. حتي وقتي ميخواست اين بار آخر به آلمان برود براي شرکت در اين جشنواره، سه روز قبلش من خودم زنگ زدم به آقاي کلهر که ايشان با نرگس صحبت کنند. که حتي ايشان جواب تلفن ما را ندادند.
جدا شدن کلهر از خانواده سياسي نبود .
یزدفردا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
پنجشنبه 06,فوریه,2025