یزدفردا: کتاب «تذکره‌های فارسی ۱۴؛ در شرح حال ادبا و شعرای عصر قاجار بر اساس تحفه‌الالباء فی تذکره‌الاولیا و الشرفاء» منتشر شد.

به گزارش یزدفردا: در این کتاب پس از ارائه توضیحاتی درباره تذکره و تذکره‌نویسی، پیشینه تذکره‌نویسی، انواع تذکره‌ها و مهم‌ترین تذکره‌های فارسی همچنین مهم‌ترین مشاهیر تذکره‌نویسی شامل زبن‌العابدین شیروانی، رضا قلی‌خان طبرستانی، محمدکاظم تبریزی و محمدمعصوم شیرازی، آثار و تالیفات زین‌العابدین صفوی گنجوی و سبک و ساختار کتاب «تحفه‌الالباء فی تذکره الاولیا و الشرفاء» را بیان کرده است.

در ادامه وصف فوائد این اثر به قلم علی‌محمد میانی‌گرمرودی آذربایجانی آورده و به شرح احوال ادبا و شعرای عصر قاجار از کتاب پرداخته شده است.

میرزا علی حسین متخلص به منشی انبیا، الحاح میرعلی اکبر اردبیلی، مولانا شیخ ابوطالب، شیخ محمدصالح، میرزا حیدرعلی نامی،؛ ملا حیدر اردکانی، حمدالله مستوفی، شیخ بصیر، میرزا ابوالحسن یغما، ملک‌الشعرا امیرخسرو دهلوی، شیخ محمدیوسف کردستانی، حکیم سنائی و سیداحمد طبیب کشمیری از جمله ادبای نام برده شده در این اثر هستند.

«مولانا شیخ ابوطالب پدر بزرگوارش یکی از کملین مشایخ و قدوه مجتهدین بحرین بوده، شیخ محمد نام از آنجا به عزم زیارت سلطان خطه طوس علی ابن موسی الرضا- علیه آلاف التحیه و الثناء- بیرون آمده در معاودت چون به دارالخلافه آمده شاهزاده اعظم نواب عبدالله میرزا که در آن هنگام حمکران خمسه و زنجان بوده از وی خواهش می‌نماید که از برای هدایت عباد و ارشاد اهل بلاد در خطه زنجان که از بناهای اردشیر بابکان و خط فاصل مملکتین عراق و آذربایجان است توطن نماید، هم در آن ملک بود تا بدرود جهان فانی نمود.

بالجمله شیخ ابوطالب مردی بود باهنر و در نظم و نثر عربی و فارسی باخبر و بی‌نظیر و هفت قلم را بسیار خوب می‌نوشت و در صنعت نقش و رنگ‌پردازی و ساعت‌سازی و سایر علوم غریبه مسلط و مقتدر بود؛ نظم:

در جهان بحر کمال تو اگر موج زند

عقل بیرون نتواند شدن از وی به شناه

کلف مه ز رخ مه ببرد گر باشد

رای روشن‌گر تو صیقل آیینه ماه

با حقیر کمال الفت در میان بوده چندی قبل در دارالخلافه بدرود جهان فانی نموده دو پسر از وی یادگار بود؛ میرزا محمدحسین نام و میرزا محمدحسن.»

انتشارات سفیر اردهال اخیراً این کتاب را در ۵۹۱ صفحه با قیمت ۳۵۰ هزار تومان عرضه کرده است.

  • نویسنده : یزدفردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا