یزدفردا_گردشگری: باغ فین از معروفترین و مهمترین جاذبههای گردشگری کاشان است که نهتنها بهعنوان آثار ملی به ثبت رسیده است؛ بلکه جزو ۹ باغ ایرانی در فهرست میراث جهانی به حساب میآید.
این باغ به حدی زیبا است که از آن بهعنوان نمونه کامل باغسازی ایرانی یاد میکنند.
باغ فین بهلطف وجود فوارههای متعدد، صدای دلنشین آب و درختان سربهفلککشیده، مکانی رویایی برای گشتوگذار به شمار میرود؛ بهخصوص که چایخانه آن نیز این فرصت را برای شما فراهم میکند تا نهایت لذت را از این لحظههای ناب ببرید.
علاوه بر این، بناهای تاریخی متعددی نظیر خلوت کریمخانی، حوض جوشان، شترگلوی قاجاری، تقسیمگاه آب و موزه ملی کاشان در این باغ وجود دارد که بازدید از آنها خالی از لطف نیست.
با این همه، شاید بتوان یکی از دلایل اصلی شهرت باغ فین را قتل امیر کبیر، صدر اعظم مشهور ایران دانست که از مهمترین وقایع تاریخی در این باغ به شمار میرود.
باغ فین کاشان تاریخچه
دوران صفویه
در اواخر دوران شاه طهماسب در سال ۹۵۱ شمسی، باغ فین در اثر زلزلهای مهیب بهشدت آسیب دید و آنچه که امروزه به باغ کهنه معروف است، در واقع بقایای همان زلزله است که در چند صد متری باغ فین به چشم میخورد.
در زمان شاه عباس یکم، اقداماتی در جهت آبادانی کاشان صورت گرفت و در همین دوران، باغ فین امروزی موسوم به «باغ فین نو» ساخته شد.
برای این باغ نو، برجهای گرد و مرتفعی ساختند و فاصله بین باغ قدیم و جدید را خیابان و میدان پهناوری احداث کردند که برای چوگان و انواع مسابقه و بازیها کاربرد داشت.
شاه عباس همچنین بهمنظور جلوگیری از خطر وقوع سیل، دستور ساخت سدی از سنگ و ساروج را در یک کیلومتری جنوب باغ داد که هنوز هم وجود دارد.
ضمن اینکه در کتاب آثار تاریخی شهرستانهای کاشان و نطنز از حسن نراقی به ساخت کاخ و برجهای مرتفع در اطراف باغ فین اشاره شده است.
کار ساخت و توسعه باغ نو پس از شاه عباس و در عصر شاه صفی و شاه عباس دوم نیز ادامه یافت؛ بهطوری که در زمان شاه صفی، طبقه فوقانی بنای شترگلوی صفوی با چوب و آهن ساخته شد تا بتواند مناظر اطراف را از بلندترین نقطه به تماشا بنشیند.
علاوه بر سردر ورودی، بناهایی همچون یکی از حمامهای باغ و کوشک صفوی نیز در این دوره احداث شدند.
شاه سلیمان صفوی هم از این قافله عقب نماند و دستور ساخت صفهای در اطراف چشمه فین را داد که شاید به همین دلیل به «چشمه سلیمانیه» معروف شد.
سنگفرشهای باغ فین که طرح شمسه دارند، متعلق به زمان صفویه هستند.
دوران زندیه
باغ فین کاشان از اواخر دوره صفویه تا دوره زندیه از دوران اوج خود فاصله گرفت؛ تا اینکه کریمخان زند به حاکم کاشان دستور احیا و مرمت باغ و بناهای موجود در آن را صادر کرد.
همزمان با این مرمتها، بنای جدیدی موسوم به «خلوت کریمخانی» نیز به باغ اضافه شد.
دوران قاجار
اکثر بناهای امروزی باغ حاصل دوران فتحعلی شاه قاجار هستند که علاقه زیادی به باغ و چشمه فین داشت.
طبق دستور او، حکمران کاشان موظف شد با انجام یک سری مرمت و بازسازی، ظاهری شاهانه به باغ فین بدهد.
از همین رو علاوه بر حمام کوچکی در مجاورت حمام صفوی، عمارت شترگلویی در کنار خلوت کریمخانی بنا شد.
شترگلوی فتحعلی شاهی را میتوانید در سمت جنوب شرقی باغ فین پیدا کنید.
از دیگر تغییرات این دوره میتوان بهاضافهشدن نقاشیهایی با تصاویری از شکار و دربار رسمی فتحعلی شاه به بنای شترگلوی صفوی، ساخت حمام سلطنتی و خلوت نظام الدوله اشاره کرد.
محمد شاه در سال ۱۲۵۶ هجری قمری دستور داد تا باغ مرمت شود. مضاف بر اینکه عمارت شاه نشین و حوض جوشان در زمان سلطنت او ساخته شدند.
ساخت عمارت بادگیر (کتابخانه فعلی)، مرمت حمام بزرگ و کوچک باغ و افزودن کاشیهای هفت رنگ و فیروزهای به آن از دیگر دستاوردهای دوران قاجار به حساب میآید.
دوران پهلوی
در دوره پهلوی در سال ۱۳۱۴ باغ فین به ثبت ملی رسید و همین موضوع باعث توجه بیش از پیش به این اثر حیرتانگیز شد.
در همین زمان مرمت استخر مرکزی باغ در دستور کار قرار گرفت. در سال ۱۳۳۶ هم سنگ بنای موزه ملی کاشان روی بقایای خلوت نظامالدوله نهاده شد.
علاوه بر بنایی که در نزدیکی حمامها و کتابخانه احداث شد، بخشهای زیادی از باغ فین نظیر کوشکها در سال ۱۳۵۷ مرمت شدند.
پس از انقلاب اسلامی
باغ فین پس از انقلاب اسلامی ایران چندان مورد توجه قرار نگرفت؛ با این حال، در سال ۱۳۸۷ یک سری اقدامات نظیر ساماندهی کف باغ و جویهای داخل باغ و آب خروجی حوضها، مرمت عمارت سردر، بامسازی کوشک صفوی و نصب دوربینهای مداربسته انجام شد.
پس از آنکه پرونده ثبت جهانی باغ فین در سال ۱۳۸۹ تشکیل شد، بهدنبال درخواست یونسکو تغییراتی در پیادهروها و سنگفرشهای باغ صورت گرفت.
باغ فین در کجاست
زمان بازدید: همه روزه به جز تاسوعا و عاشورای حسینی، ۲۱ رمضان شهادت امام علی، ۲۸ صفر رحلت پیامبر، ۱۴ خرداد رحلت امام خمینی، ۲۵ شوال شهادت امام جعفر صادق
ساعت بازدید: ۰۹:۰۰ تا ۱۸:۳۰ در شش ماه اول سال و ۰۹:۰۰ تا ۱۶:۰۰ در شش ماه دوم سال
آدرس: استان اصفهان، بخش مرکزی شهر کاشان، قصبه فین کوچک از روستای فین، خیابان امیرکبیر
همزمان با ورودتان به باغ فین کاشان جلوه های بی نظیر این باغ شما را افسون خواهد کرد به طوری زمان از دستتان خارج می شود. این باغ یکی از برترین نمونه های باغ های ایرانی است و همین خود دلیلی بوده تا در فهرست آثار تاریخی یونسکو به ثبت برسد.
درون این درختان سر به فلک کشیده، فواره های کوتاه و بلند و همچنین صدای عبور آب در دل سنگ فرش های باغ همگی در کنار هم بازدیدکنندگان را محسور خواهد کرد.
مساحت باغ فین کاشان برابر با ۳۳۷۰۰ مترمربع بوده و دیوار، بارو و برج های استوانه ای شکل، حیاط مرکزی این باغ شگفت انگیز را در بر گرفته اند تا آن را از تبار باغ قلعه های ایرانی جلوه دهند.
با استفاده از همین دیوارها ساکنان می توانند در پناه برج و بارو باغ بستری امن پیدا کنند و به خاصر حجم، شکل و ارتفاع آن جلال و شکوهی شاهانه را به نمایش بگذارند.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 22,ژانویه,2025