فارس: عضو هيات مديره انجمن ايران گفت: در حالي كه حداكثر نياز به برنج خارجي 400 هزار تن در سال است، سال گذشته بيش از 3 برابر از اين مقدار يعني 1.3 ميليون تن برنج وارد كشور شد.
غلامعلي قرباني با بيان اين كه سالانه 2.2 ميليون تن برنج در كشور توليد ميشود، گفت: حداكثر نياز واردات برنج سالي 400 هزار تن است، در حالي كه طبق آمار گمرك سال گذشته يك ميليون و 383 هزار تن برنچ سفيد خارجي، يعني بيش از 3 برابر نياز وارد كشور شده است.
عضو هيات مديره انجمن برنج ايران افزود: در حالي كه دين اسلام و همه بزرگان ما را از اسراف و تبذير بر حذر داشتهاند، اما هر سال در مراسم عيدها، مناسبتها و ميهمانيها برنج طبخ شده (پلو) به مقدار قابل توجهي اسراف ميشود، در شرايطي كه براي توليد برنج زحمت فراوان كشيده شده است.
قرباني گفت: در حالي كه ابتداي كار وزير جهاد كشاورزي در دولت نهم شعار خودكفايي در توليد برنج داده شد، اما هنوز اين محقق نشده است گر چه از ديد ما نياز واقعي براي واردات سالانه 400 تا 450 هزار تن برنج است، اما هر سال در عمل 3 برابر اين مقدار واردات انجام ميشود، با اين حال قيمت برنج هم كاهش پيدا نميكند.
رئيس انجمن برنج استان گيلان گفت: براي رسيدن به خودكفايي در توليد برنج بايد از خرد شدن بيشتر زمينهاي كشاورزي جلوگيري شود، همان گونه كه اگر يك خودرو 50 ميليون توماني از پدري به ارث برسد، آن را سه تكه نميكنند، بلكه يك نفر آن را خريداري و سهم بقيه را ميپردازد، در مورد زمين شاليزار هم بايد اين گونه عمل شود و هر روز زمين شاليزار به عنوان كارخانه توليد غذاي مردم كوچكتر نشود.
قرباني گفت: تنها در برخي روزهاي محرم در هرشهر 2 تا 3 تن برنج پخته شده دور ريخته ميشود، در حالي كه در تعاليم همه بزرگان دين از اسراف و تبذير منع شده و بايد علما راهكاري براي جلوگيري از اسراف و تبذير برنج در مراسم مذهبي و اعياد ارائه كنند.
وي گفت: هر روز در رستورانها چندين پرس غذاي آماده به علت عدم رعايت الگوي مصرف دور ريخته ميشود، در حالي كه كشورهاي لاييك دستور شرع مبني بر منع اسراف و تبذير رعايت ميشود ما كه مسلمانيم به درستي اين دستوران را رعايت نميكنيم.
عضو هيات مديره انجمن برنج ايران با انتقاد از واردات بي رويه برنج خارجي گفت: همان گونه كه واردات بيرويه چاي خارجي اسانسدار و رنگدار، ذائقه مردم را عوض كرد و مردم ديگر چاي ايراني نميخورند، كمكم ذائقه مردم در برنج هم عوض ميشود و برنج توليد داخل كمكم از سبد مصرف مردم غايب ميشود.
قرباني با اشاره به هزينه بالاي توليد برنج در كشور گفت: مسئولان وزارت بازرگاني براي كاهش هزينه توليد و افزايش صرفه اقتصادي شاليكاري بايد فكري كنند و گرنه از يك طرف واردات برنج ارزان دامپينگ شده خارجي باعث تغيير ذائقه مردم ميشود و از طرف ديگر عدم صرفه اقتصادي شاليكاري كم كم كشت برنج بيرونق ميشود.
رئيس انجمن برنج گيلان گفت: براي جلوگيري از مهاجرات كشاورزان شمالي به حاشيه شهرها و ماندن در روستا و توليد برنج، بايد صرفه اقتصادي و درآمد كشاورزان ارتقاء يابد.
قرباني با اشاره به صحبت معاون وزير بازرگاني مبني بر عدم صدور و حواله واردات برنج گفت:نياز كشور به واردات برنج 400هزار تن است كه از طريق تعاونيهاي مرزنشينان انجام ميشود، از طرفي واردات قاچاق هم صورت ميگيرد اما با اين حال گمرك آمار رسمي واردات 1.3 ميليون تن را تاييد كرده است.
قرباني گفت: اگر وزارت بازرگاني فكري به حال تنظيم بازار و واردات برنج نكند، در استانهاي شمالي شامل گيلان، مازندران، و گلستان فاجعه رخ ميدهد و كشاورزان شاليكار بيكار شده و روانه شهرها ميشود.
عضو هيات مديره انجمن برنج ايران با اشاره به اين كه از سال گذشته حدود 400 هزار تن برنج توليدي در انبار كارخانههاي شاليكوبي موجود است، گفت: از 10 روز آينده برنج داخلي هم وارد بازار ميشود و اگر انبار كارخانهها خالي نشود، توان پذيرايي شلتوك جديد را نخواهند داشت.
قرباني در مورد ميزان برنج موجود در انبارها گفت: بين 15 تا 20 درصد برنج داخلي در انبارها مانده و به جاي آن برنج هندي، پاكستاني و تايلندي حتي در روستاهاي گيلان هم رسوخ كرده است.
وي گفت: خود كشاورزان هم تا 8 تا 10 درصد برنج توليدي را در خانههاي خود نگه داشتهاند و برنج در انبار كارخانهها به دليل نبود شرايط بهداشتي قابل نگهداري در دراز مدت نيست.
قرباني توليد برنج در استان گيلان را 750 هزار تن و در كل كشور 2.2 ميليون تن در سال ذكر كرد و گفت: همواره 10 تا 15 درصد برنج مصرفي كشور در انبار تجارتخانهها موجود است.
عضو هيات مديره انجمن برنج ايران خاطرنشان كرد: با احتساب برنج موجود در منازل كشاورزان، انبار تجار و انبار كارخانهها حدود 40 درصد برنج توليدي كشور در انبارها موجود است و برنج خارجي در شهر و روستاها به وفور يافت ميشود.
قرباني گفت: در سه ماه اول سال گذشته 250 هزار تن برنج، به ارزش 90 ميليون دلار وارد كشور شد، در حالي كه در سه ماه اول امسال 368 هزار تن برنج به ارزش 310 ميليون دلار وارد شده است.
رئيس انجمن برنج استان گيلان تصريح كرد: كشت برنج در 21 استان كشور به مساحت 615 تا 620 هزار هكتار انجام ميشود كه عمده برنج توليدي در سه استان گيلان، مازندران و گلستان انجام ميشود.
قرباني با اشاره به وجود 70 ميليون نفر در كشور گفت: بر اساس آمار واردات بهداشت و درمان سرانه مصرف هر فرد روزانه 100 گرم و سالانه 36.5 كيلوگرم برنج است كه در مجموع 2 ميليون و 550 هزار تن كل مصرف برنج كشور برآورد شود و با احتساب توليد 2.2 ميليون تن برنج سفيد حداكثر نياز 400 تا 450 هزار تن برنج در سال خواهد بود.
قرباني خاطرنشان كرد: البته وزارت بازرگاني نياز كشور را سرانه 40 كيلوگرم در سال اعلام كرد كه بر اساس اين آمار كل نياز سالانه برنج 2 ميليون و 800 هزار تن خواهد بود كه و نياز به واردات 600 هزار تن است، اما واردات، يك ميليون و 383 هزار تن بيش از نياز واقعي است.
رئيس انجمن برنج استان گيلان در مورد درآمد شاليكار از يك هكتار شاليزار گفت: اگر كشاورزي بتواند درآمد كافي برداشت كند، زمين شالي را همچون كوجودي ارزشمند محترم نگه ميدارد، اين كه مشاهده ميشود، زمين پدري را به بهاي ناچيز ميفرودش به خاطر اين است كه درآمد كافي برداشت نميكند.
قرباني گفت: سود اصلي از درآمد برنج را دلالي ميبرد كه موقع برداشت با بهاي اندك برنج خريداري و انبار ميكند و در مقوع نبود محصول به بهاي دو چندان ميفروشد.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 05,فوریه,2025