یزد فردا: مریم پهلوان شریف کارشناس و مجری طرح «مطالعه انسانشناسی خوراک زرتشتیان استان یزد» امروز «چهارشنبه » با اعلام این خبر گفت: یکی از مهمترین عناصر فرهنگی در میان اقوام و اجتماعات مختلف، خوراک و آیینهای مرتبط به آن است. او افزود: خوراکهایی که طبخ میشود، طرز تهیه، کاربرد و چگونگی استفاده در میان اقوام مختلف شکل متفاوتی به خود میگیرد.
این پژوهشگر با بیان اینکه زرتشتیان یکی از قدیمیترین ادیان نظام یافته و اقوام ساکن در کشور ایران هستند که در گستره فرهنگ خود آیینهای بسیاری را به نمایش میگذارند، بیان داشت: زرتشتیانی که امروز ساکن شهر تهران هستند، مهاجرینی را تشکیل میدهند که اکثریت از دو شهر یزد و کرمان کوچ کردهاند.
پهلوان شریف در ادامه تصریح کرد: در این پژوهش نگارنده به مطالعه، بررسی و ثبت خوراکهای سنتی زرتشتیان در استان یزد پرداخته که شامل خوراکهایی است که در زمان و مکانهای خاص طبخ میشوند .
وی گفت: خوراکهای سنتی زرتشتیان در استان یزد، یک پژوهش مردم شناسی است که برای شناخت و بررسی موضوع، از روش مطالعات مردم شناسی چون مطالعه اسنادی، کتابخانهای، میدانی و تکنیکهای مشاهده مستقیم، مشاهده مشارکتآمیز و مصاحبه عمیق با افراد مطلع زرتشتی که ساکن استان یزد هستند و سایر زرتشتیها در این حوزه بهره برده است.
علیرضا حسن زاده رییس پژوهشکده مردم شناسی نیز در باره این طرح گفت: یکی از حوزههای مهم پژوهشهای پژوهشکده مردم شناسی فرهنگ غذا در ایران است.
وی با اشاره به برگزاری همایش خوراک و فرهنگ توسط این پژوهشکده در سال ۱۳۸۴ و انتشار چند کتاب در این حوزه همچون غذا در آیینه فرهنگ و خوراک افزود: یکی از خروجیهای مطالعات مردم شناسی غذا در ایران اطلس مردمنگاری سرزمین است.
او با مهم خواندن مساله تغدیه و الگوهای متنوع آن در سطح جهان افزود: فراموش کردن الگوهای غذاهای بومی و اصیل هر کشور یعنی نابود شدن بخش مهمی از دستاوردهای فرهنگی آن کشور که طی سالیان طولانی برای شکلگیری آن تلاش شده است.
حسنزاده یکی از مهمترین راههای حفظ این امر مهم را ثبت و ضبط اطلاعات مربوط به این حوزه دانست و یادآوری کرد: این اقدام توسط پژوهشکده مردم شناسی در حال انجام است.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 20,اکتبر,2024