هنوز اظهار نظر عجیب وزیر بهداشت که موجب تنش آفرینی در لردگان شد، رفع و رجوع نشده، بار دیگر این مقام مسئول دست به اقدامی مشابه زد و سخنان بر زبان آورد که نشان میدهد اهل هیچ گونه اشتباه سهوی نیست و عامدانه «نامطلوب» حرف میکند!
به گزارش «تابناک»، در بحبوحه ماجرای لردگان، در شرایطی که شایعه قدرتمند «ابتلای همه اهالی روستایی در این خطه به ایدز» کشور را در برگرفته بود و برخی رسانهها و مسئولان میکوشیدند که با واکنش اصولی به ماجرا، حقیقت ماجرا را کشف کرده و اطلاع رسانی کنند، وزیر بهداشت اقدام به نگارش نامهای کرد که موجب شکل گیری موج جدیدی از خشم شد.
آن گونه که وزیر بهداشت در نامه به وزیر دادگستری تاکید کرده بود، بی آنکه اشاره کند ابتلا به ایدز چه مراحلی دارد و با تست قند خون ممکن است یا حتی یادآوری نماید که ابعاد ماجرا چگونه است، بهورز دستگیر شده روستا را قهرمان کشف این رویداد معرفی کرده و تلویحا تهدید کرده بود که در صورت عدم اعاده حیثیت وی، از هیچ تلاشی در این خصوص فروگذاری نخواهد کرد.
او در فراز پایانی آن نامه از وزیر دادگستری خواسته بود که به سرعت به موضوع رسیدگی کرده و نتیجه را به وی اطلاع دهد و تاکید کرده بود که «در صورت عدم اعاده حیثیت بر باد رفته کارمند خدوم و همچنین نظام سختکوش ارائه خدمات بهداشتی و درمانی کشور، اینجانب و همکارانم جهت جلوگیری از دلسردی خادمین عرصه سلامت از هر کوششی دریغ نخواهیم کرد.»
البته این تهدید به درستی با چشم پوشی عموم مواجه شد تا بلکه فضای ملتهب لردگان از بین برود و آرامش در این منطقه حکم فرما گردد، غافل از اینکه فراز دیگری از نامه نمکی، موجی از خشم در این منطقه به وجود آورده بود که چند روز بعد بروز و ظهور یافت و به واسطه برخی کاتالیزورها، به بحرانی شدن اوضاع و تخریب برخی ساختمانهای دولتی و غیردولتی در منطقه منجر شد.
بحرانی که حالا راحتتر میشود تاثیر نامه وزیر در بروز و ظهورش را ارزیابی کرد. آنجایی که نمکی نوشته بود: «از چندی قبل با پیگیری یکی از بهورزان سخت کوش ما در یکی از روستاهای شهرستان لردگان مواردی از ابتلاء به ویروس HIV شناسائی شد... موضوع پیگیری و با آزمایشات گسترده موارد جدید ردیابی گشت که متاسفانه کانون آلودگی در معتادان تزریقی و افرادی با روابط نامطلوب شناخته شد.»
استفاده وزیر از عبارت «روابط نامطلوب»، چیزی نبود که بتوان به سادگی از کنارش عبور کرد، هرچند افراد مطلع و اهل فن و اصحاب رسانه از پرداختن به این موضوع هم برای حفظ آرامش مردم پرهیز کردند، اما برخی آن را دستمایه تهمتهایی به مردم آن روستا قرار داده و با اتکا به شایعه فراگیری بیماری در آن روستا، به آزار و اذیت ایشان پرداختند.
نمکی بار دیگر نامهای به رشته تحریر درآورده که این بار مخاطبش، علیرضا رئیسی، یکی از معاونانش (معاون بهداشت) است و در آن توضیح داده: «به کارگیری عبارت «روابط نامطلوب» در گفتمان متداول سازمانی به هرگونه حرکت و فرآیندی اطلاق میشود که با اصول، ضوابط و استاندارهای علمی منطبق نباشد. بدیهی است نامطلوب بودن هرکدام از فرآیندها میتواند در ایجاد بیماری نقشآفرینی کند که مصادیق متعددی دارد.
این تعبیر به مراتب متفاوت از این است که گروهی با غرض و شیطنت آن را «روابط نامشروع» تفسیر و تعمیم داده و موجب تشویش اذهان این عزیزان شدهاند... شما و همکارانتان [مجموعه معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی]وظیفه دارید این سوء تفاهم را از ذهن مردم عزیز و شریف بزدایید.»
ماجرا زمانی جالب میشود که بدانید آنچه نمکی در سطرهای فوق تشریح کرده و توضیح داده، نه «روابط نامطلوب»، که دست کم در میان افرادی که در حوزه بیماریهایی نظیر ایدز فعالیت میکنند، با عنوان «رفتارهای پرخطر» شناخته میشود. رفتارهایی که برای امثال معتادان تزریقی و همسرانشان، افراد مبتلا به بیماریهای مقاربتی، همسران مبتلایان به اچ آی وی و افرادی که در روابط جنسی محافظت نشده قرار دارند تعریف میشود، نه عموم جامعه.
نکته قابل تامل در این خصوص آنجاست که الزاما هر رفتار پرخطری، رابطه نامطلوب نیست؛ مثل ارتباط یک زن با شوهرش که معتاد تزریقی است که در دسته رفتارهای پرخطر قرار میگیرد، اما نامطلوب خطاب کردنش تنها از عهده وزیر بهداشت کشورمان و امثال وی بر میاید و بس! ارتباطی که اگر محافظت شده باشد، منجر به ابتلا به ویروس نخواهد شد.
با این توضیحات، مشخص میشود که وزیر بهداشت ترجیح داده به جای تصحیح اشتباهی که در نامه به وزیر دادگستری مرتکب شده و زمینه ساز بروز بحرانی وسیع شده، از معاونش بخواهد «روابط نامطلوب» را به تعریفهای رایج درباره «رفتار پرخطر» سنجاق کرده و به مردم آموزش دهد تا سوتفاهمهای شکل گرفته از اذهان زدوده گردد!
وزیر بهداشت [با اشاره به آغاز فعالیت سامانههای نظارتی در حوزه دارو]گفت: «نمیتوانیم سامانه درست احداث کرده و به دست انسان نادرست دهیم. این موضوع مانند آن میماند که چرتکه را از دزد گرفته و کامپیوتر به دست او دهیم. همواره تاکید کردهام که هوشمندسازی باعث عاری شدن از آلودگی نمیشود و ما نیاز به انسان سالم داریم. انسانی که توسعه یافته باشد، دروغ نمیگوید، مالیاتش را انکار نمیکند، HIV نمیگیرد و ...»
بله! از دید وزیر بهداشت انسان سالم کسی است که HIV یا همان ویروس نقص ایمنی نمیگیرد! تعبیری که هم اشکال ماهوی دارد و از نظر پزشکی مردود است و هم از نظر منطقی، بر زبان آوردن آن بعد از غائله لردگان و علم به این موضوع که شماری از مبتلایان به این ویروس در آن خطه، خردسال هستند و از طریق والدین این ویروس را دریافت کرده اند، دردناک و ترسناک به نظر میرسد.
اظهارنظری که ثابت کرد وزیر بهداشت اهل اشتباه سهوی نیست و عامدانه «نامطلوب» حرف میزند و ادعاهای عجیب و غریب و نگران کننده مطرح میکند، وگرنه افتتاح سامانه دارویی و اقداماتی نظیر هوشمندسازی چه ربطی دارد به انسان سالم و ویروس اچ آی وی؟!
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 24,ژانویه,2025