به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد؛ "رسول مشتاقیان" ضمن اعلام این خبر گفت: جنگ جهانی دوم و اتفاقات سالهای 1318 تا 1324 و تحولات سیاسی و تاریخی در سطح دنیا و نيز هرج و مرج و پیامدهای اقتصادی ایران در این دوره، باعث شد تا شاهد حضور نظامیان متفقین در ایران باشیم و به دلیل استفاده ایران به عنوان کریدور ارتباطی شمال و جنوب شاهد ساخت پایگاه هایی برای استقرار نظامیان در آن سالها بوديم.
وی افزود: هر چند مستنداتی در این خصوص به صورت مکتوب تاکنون به دست نیامده است اما با دیدن تصاویر مربوط به حضور نظامیان خارجی در ایران، درمی يابیم که آنان در این دوره، حضوری چشمگیر در ایران داشتهاند.
این مسئول با اشاره به مقوله دفاع به عنوان یکی از مهمترین مولفههای کلیدی امنیت ملی و حفظ تمامیت ارضی کشور، گفت: این مقوله جهت تهدیدات روز افزون از طرف دشمنان و عوامل آنها، در اجرای جنگهای نیابتی از اهمیت راهبردی برخوردار است.
مشتاقیان با اشاره به مراکز نظامی شامل تمام ساختمان های نظامی، سنگرهای انفرادی، پادگانها، انبارها و دیگر موارد، تصریح کرد: روشهای طراحی مناسب برای یک مرکز نظامی از دیدگاه معماری با در نظر گرفتن قواعد پدافند غیرعامل، موضوعي حائز اهمیت است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان میبد با اشاره به معماری خاص نظامی ایران در دوره جنگ جهانی دوم، از اجراي طرح مرمت و ساماندهی مجموعه نظامی پایگاه متفقین(انگلیسیها) در میبد خبر داد و گفت: پایگاه ميراث فرهنگي شهر تاريخي ميبد در اين مقوله به نقطهای از ایران که دارای سابقه طولانی در شهرنشینی و معماری بوده، پرداخته و میراث معماری نظامی معاصر را در شهر میبد بازشناسی کرده تا بتواند راهکاری در خصوص حفاظت و احیای این مجموعه ارائه دهد.
این مقام مسئول يكي از اقدامات میراث فرهنگی و پایگاه پژوهشی کهن شهر میبد را مستندنگاری سه بعدی نارین قلعه كه در فاز نخست با استفاده از لیزر اسکن انجام شد، ذكر و در اين مورد اظهار کرد: اسكنرهاي ليزري سه بعدي به عنوان فناوري هايی نسبتاً جديد در زمينه نقشه برداری، روز بروز در حال توسعه و پيشرفت هستند و با نيازهاي روز نقشه برداری ارتباطی نزديك دارند.
وي به نقش محسوس اين تكنولوژي در طرحهای نقشه برداری به ويژه طرحهای سازمان ميراث فرهنگی، افزود: ليزر اسكنرها اساساً براي جمعآوری اطلاعات زمينی بكار میروند و يكی از محاسن اين سيستمها، اخذ اطلاعات به صورت آنی در مقياس واقعی است .
مشتاقیان در مورد کاربرد این روش در برداشت تمام جزئيات سايت نيز تصریح کرد: این دستگاه نقاط زیادی از محل را برداشت میکند که به دلیل زیاد بودن آنها، تبدیل به حجم و در نهایت نقشه میشوند و یکی از اهداف انجام این عملیات در نارین قلعه میبد نیز همین بوده تا بتوان مدلهای سه بعدی، بدون بافت و ترکیب بافت طبيعی و نقشههای معماری شامل پلان، نما، مقطع طولی و عرضی اين بنا تهیه شود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان میبد از دیگر اهداف استفاده از این فناوری را جمعآوری اطلاعات با مقیاس طبیعی برای مدلسازی قلعه تاریخی با ساختاری پیچیده عنوان کرد و گفت: در اين روش میتوان تمام جزئیات قلعه را با بهترین حالت و مقیاس واقعي در کوتاهترین زمان ممکن برداشت كرد كه این نکته بسیار حائز اهمیت است .
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 18,ژانویه,2025