مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد در مورد پیشرفت طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب استان در سال 1395 و وضعیت روان آبهای استان و علل کاهش آن گزارشی ارائه نمود.
وی ابراز داشت: در جمع بندی وضعیت بارش در استان یزد بر اساس آمار 29 ساله متوسط بارش استان 100 میلیمتر بوده و متوسط بارش استان بر اساس آمار 20 ساله اخیر به 89 میلیمتر کاهش یافته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد افزود: بر اساس آمار بارش 20 ساله قبل از سال آبی 86-85 متوسط بارش استان 112 میلیمتر و توزیع زمانی و مکانی و نوع بارش ها حاکی از تغییر الگوهای فشار و بارش در ایران مرکزی می باشد.
محمدمهدی جوادیان زاده عوامل کاهش حجم رواناب ها در استان را کاهش بارندگی و پراکندگی بارش ها، دخل و تصرف در بستر رودخانه ها و تغییر مسیر جریان آب رودخانه به خارج از بستر و انتقال آن به گوراب ها و استخرهای ذخیره ای، حفر بی رویه چاههای غیرمجاز خانگی به دلیل تغییر کاربری اراضی کشاورزی و منابع طبیعی و توسعه مسکونی روستاها عنوان کرد.
این مقام مسئول عدم رعایت حریم کیفی چاه ها و منابع آب شرب، تخليه فاضلاب صنعتي بالادست چاههاي آب چرخاب، تخلیه زباله در قسمت بالادست چاه های آب شرب چرخاب، دفع غیربهداشتی فاضلاب در قسمت بالادست چاههای آب شرب، پیشروی و احداث گلخانه ها در قسمت بالا دست محدوده های تامین آب شرب از جمله منطقه یزدگرد، انباشت کود در مجاورت گلخانه، دفع غیربهداشتی فاضلاب واحدهای صنعتی و خدماتی خارج از شهرکهای صنعتی، معضل مربوط به حمل فاضلاب توسط تانکر و تخلیه فاضلاب در مکانهای غیرمجاز از جمله اطراف چاههای آب شرب را به عنوان تهدیدات کیفی منابع آب شرب در استان یزد دانست.
محمدمهدی جوادیان زاده اقدامات کیفی انجام شده در سال 95 شرکت آب منطقه ای یزد را فريز نمودن محدوده چاههاي شرب منطقه يزدگرد و چرخاب، فريز نمودن محدوده چاههاي آب شرب تفت، اطلاع رسانی و هشدار،
نمونه برداري از منابع آب شرب، تعيين حريم كيفي چاهها و منابع آب شرب، شناسايي واحدهاي آلاينده منابع آب، جلوگيري از استقرار واحدهاي آلاينده در قسمت بالادست منابع آب شرب و مناطقي كه سطح آب سفره بالا
مي باشد نام برد.
درادامه استاندار یزد مطرح کرد:تقویت نگاه فنی و تخصصی در مسائل آب ضروری است و حرفها زمانی قابلقبول است که تخصصی بیان شود.در برخی از موارد کاملاً حرفها غیر کارشناسی است و نمیتوان با این روند برنامهریزی صحیح داشت
استاندار یزد گفت: لازم است تجارب نادرست در حوزه آب را آسیبشناسی تا از تکرار آنها جلوگیری کنیم.
«سید محمد میرمحمدی» در این جلسه ابراز داشت : قابلقبول نیست که گفته می شود برخی واحدهای صنعتی در سیستم فاضلاب مشکلدارند؛ چراکه یک واحد صنعتی باید در زمان احداث، سیستم فاضلاب خود را پیشبینی کند.
وی افزود: جلساتی که برگزار میشود صرفاً جای طرح مشکلات نیست و میبایست قبلاً برای رفع مشکلات تلاش شده باشد و ضمن اعلام نتیجه راهکارهای بعدی بررسی شود.
میرمحمدی تصریح کرد: برای برنامهریزی رفع مشکل فاضلاب صنعتی باید بهطور تخصصی شناسنامهای تهیه شود که کدام فاضلاب صنعتی منابع آب را آلوده میکند و شرایط زمینشناسی و دلیل احتمال نفوذ آب آلوده مشخص شود.
عالیترین مقام اجرایی استان در خصوص نصب کنتورهای هوشمند اظهار داشت: نصب کنتورهای هوشمند در یک سال گذشته مطلوب بوده و اگر نیاز است ادامه داشته باشد ولی نصب کنتور نباید مانع و محدودیتی برای استفاده مردم از آب باشد و فقط برای رصد و برنامهریزی به کار گرفته شود.
استانداریزد گفت: درصورتیکه ساخت استخر باهدف تنظیم مصرف و تعادل سفرههای آب زیرزمینی باشد خوب است ولی درصورتیکه استخر ذخیره آب و اسباب توسعه کشت باشد نباید انجام شود چراکه در استان توسعه سطح زیر کشت ممنوع است.
وی در خصوص آلودگی آب توسط کود شیمیایی گفت: درصورتیکه چنین موردی از سوی مسئولان دیده شد باید جهاد کشاورزی موضوع را پیگیری کند.
شایان ذکراست جلسه شورای حفاظت از منابع آب استان یزد با موضوع بررسی پیشرفت طرح احیاء وتعادل بخشی و بررسی وضعیت روان آب های استان وعلل کاهش آن با حضور استاندار یزد ، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد و سایر اعضاء در استانداری یزد برگزارشد.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 23,فوریه,2025