اولین واکنش اوباما به تبریک احمدی نژاد: بعداً پاسخ می دهم / ایران از تروریسم حمایت می کند و نامه توکلی به احمدی نژاد
یزدفردا :سپس اوباما با اشاره به اینکه از ارسال پیام تبریک احمدی نژاد آگاه است طوری وانمود کرد که گویی هنوز این پیام را مطالعه نکرده است و از طریق مشاوران و نزدیکانش صرفا در جریان ارسال پیام تبریک احمدی نژاد قرار گرفته است.
باراک اوباما رییس جمهور منتخب ایالات متحده که 73 روز دیگر به طور رسمی سکان هدایت کاخ سفید را در دست خواهد گرفت،در نخستین کنفرانس مطبوعاتی خود پس از پیروزی در انتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریکا اعلام کرد که از ارسال پیام تبریک محمود احمدی نژاد رییس جمهور اسلامی ایران آگاه است و بعدا با مطالعه آن ، پاسخ این پیام را خواهد داد.
اوباما که پس از جلسه ویژه با مشاوران اقتصادی اش درباره بحران اقتصادی اخیر آمریکا به همراه "جو بایدن"معاون اولش و "رام امانوئل"رییس دفتر کارکنان کاخ سفید و جمعی دیگر از مشاوران سیاسی و اقتصادی خود در جمع خبرنگاران حاضر شده بود نخست در کمتر از 10 دقیقه متنی مکتوب و نوشته شده را قرائت کرد و سپس به سوال چند خبرنگار حاضر در کنفرانس مطبوعاتی پاسخ هایی کوتاه داد.
تنها سوالی که درباره سیاست خارجی از رییس جمهور منتخب آمریکا پرسیده شد ،سوال درباره پیام تبریک احمدی نژاد بود.
اوباما در پاسخ خود نخست با پیش کشیدن بحث هسته ای و تکرار مواضع همیشگی آمریکا درباره تلاش تهران برای دست یابی به سلاح هسته ای ، افزایش فشارهای هماهنگ بین المللی برای وادار کردن ایران به توقف فعالیت های هسته ای را از اولویت های سیاست خارجی خود در برابر تهران عنوان کرد و در عین حال بار دیگرحکومت تهران را به حمایت از تروریسم متهم کرد.
سپس اوباما با اشاره به اینکه از ارسال پیام تبریک احمدی نژاد آگاه است طوری وانمود کرد که گویی هنوز این پیام را مطالعه نکرده است و از طریق مشاوران و نزدیکانش صرفا در جریان ارسال پیام تبریک احمدی نژاد قرار گرفته است.
وی همچنین اعلام کرد که پاسخ پیام احمدی نژاد را در آینده و با مطالعه دقیق پیام خواهد داد و دلیل این امر را مشغله های زیاد خود در نخستین روزهای کسب پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری دانست.
اوباما همچنین درباره سکونت 4 سال آتی خود و خانواده اش در کاخ سفید گفت که همسرش میشله اوباما مشغول بررسی امکان انتقال مدرسه دو دخترش به واشنگتن است.
رییس جمهور منتخب ایالات متحده در طول کنفرانس مطبوعاتی بارها تاکید کرد که وی از 20 ژانویه 2009 (73 روز دیگر)رییس جمهور آمریکا خواهد بود و تا آن تاریخ جورج بوش رییس جمهوری آمریکاست.وی در این زمینه گفت:"تاکید می کنم بر طبق قانون ،ایالات متحده همواره یک و تنها یک رییس جمهور دارد ".
از نکات حاشیه ای این کنفرانس تاخیر 20 دقیقه ای آغاز کنفرانس مطبوعاتی بود به گونه ای که برخی خبرنگاران رسانه های آمریکا این تاخیر را در کنفرانس مطبوعاتی شخصیت ها و مقامات وابسته به حزب دموکرات یک رویه دانستند.
همچنین علی رغم اینکه اوباما در کنفرانس مطبوعاتی خود بارها بر این نکته تاکید کرد که رییس جمهور آمریکا تا 20 ژانویه سال آینده میلادی جورج بوش است ،اما در زیر تریبون سخنرانی وی عبارت "ریاست جمهوری"نقش بسته بود.
اوباما در نخسنتین کنفرانس مطبوعاتی خود بسیار سعی کرد تا موضعی رسمی و متفاوت از سیاست های فعلی کاخ سفید نگیرد و صرفا به ذکر کلیاتی از اتفاقات 3 روز گذشته(پس از انتخاب شدنش به ریاست جمهوری)و دیدار دوشنبه هفته جاری اش با جورج بوش اشاره کند.
این نخستین بار است که رییس جمهوری رنگین پوست و آفریقایی تبار به ریاست جمهوری آمریکا برگزیده می شود و نیز نخستین بار است که رییس جمهوری اسلامی ایران به مناسبت انتخاب یک رییس جمهور در آمریکا پیام تبریکی به همتای آمریکایی خود ارسال می کند.
روابط سیاسی و دیپلماتیک تهران و واشنگتن به طور رسمی از آوریل 1980و با صدور فرمان پرزیدنت کارتر رییس جمهور اسبق ایالات متحده قطع شده است .
در حالی که سیاست دولت بوش عدم گفت و گوی رسمی با تهران تا زمان تعلیق فعالیت های هسته ای تهران است،اما باراک اوباما در مبارزات انتخاباتی خود اعلام کرده است که در راستای اعمال یک دیپلماسی جدی علیه برنامه های هسته ای ایران حاضر است بدون پیش شرط با مقامات تهران پشت میز مذاکره بنشیند ، اما نتیجه مذاکرات از نظر اوباما باید ترک فعالیت های هسته ای از سوی ایران باشد؛امری که مقامات جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده اند جزء خطوط قرمز ایران است و تهران فعالیت های هسته ای صلح آمیز خود را ترک نخواهد کرد.
نامه توکلی به احمدینژاد درباره نامه به اوباما
احمد توكلی در نامهای به احمدینژاد به بیان نقطه نظرات خود نسبت به نامه رییس جمهور كشورمان به باراك اوباما رییس جمهور منتخب آمریكا پرداخت.
به گزارش الف، متن این نامه به شرح ذیل است:
«پیام تبریك جنابعالی به رییس جمهور منتخب آمریكا در سه دهه اخیر بیسابقه بود، در این باره چند نكته قابل توجه، تقدیم حضورتان میشود؛
1-اثر مثبتی كه در بدو امر به چشم میخورد، تلاش برای ارایه چهرهای منطقی از ایران اسلامی به عنوان كشوری خواهان صلح عادلانه و انسانی است. این تلاش كه در اقدامات مشابه جنابعالی نیز نهفته بود، درخور تقدیر است. سخنرانی شما در دانشگاه كلمبیا در سال گذشته و برخورد متین در مواجهه با آن بینزاكتیها، در مجموع نمونه قابل ذكری است.
2-در سالهای اخیر این چندمین تلاش جنابعالی برای باز كردن باب مراوده با رییس جمهور آمریكاست. نامه به بوش، اعلام آمادگی به مذاكره با اوباما و مككین و این تبریك از جمله مصادیق آشكار آن است. بگذریم از اعلام آمادگیهای مكرر و سهل و آسان برای از سرگیری ارتباط با آمریكا. این تلاش یکجانبه كه مرتبا با بیاعتنایی طرف مقابل و یا بدتر از آن برخوردهای متكبرانه رایجشان روبرو شده، چگونه با شرط حفظ عزت سازگار است؟ شرطی كه یكی از پایههای مسلم سیاست خارجی ما و اقتضای جهتگیری دولت و روحیه شخصی شماست. كه گفتهاند: چه خوش بی گر محبت هر دو سر بی.
3-در سیاست خارجی فرصت اقدامهای بدیع و كمسابقه به ندرت پیش میآید و به راحتی قابل تكرار نیست. در فضایی آكنده از بیاعتمادی بین دو كشور و با وجود دشمنیهای سابقهدار آمریكا، اگر ارزیابی از اقتضائات این باشد كه ابتكاری برای آغاز فصل جدیدی در روابط دوجانبه به صلاح است بیش از یكبار نمیتوان از ظرفیت نوشتن نامه مستقیم رییس جمهور به رییس جمهور سلطهجوی كشور متخاصم بهره جست؛ یا بعد از سیسال، انتخاب رییس جمهور آمریكا را تبریك گفت. چه ارزیابیهای علمی و دقیقی صورت گرفته است كه به كار گرفتن این فرصتهای بیبدیل مجاز شناخته شده است؟ وقتی اقدامات پیشین جواب درخور نیافت چرا باید با تكرار اقدامات مشابه، فرصتهای جدید را سوزاند؟
4-در سیاست خارجی هر كنش سیاسی به امید واكنش خاص طراحی میشود. مكاتبه، مذاكره یا تجدید ارتباط هیچ كدام فی حد نفسه خوب یا بد نیست. بلكه نتایج آنها برای منافع ملی است كه آنها را در خور صفت مثبت یا منفی میسازد. در طول سه سال اخیر، توفیقات سیاست خارجی ما در جلب حمایت ملتهای مسلمان در جهان چشمگیر بوده است، این توفیقها بیشتر مرهون مواضع ضد سلطهگری و صلح طلبی عادلانه بوده است. سوال این است كه اقداماتی مانند نامه به بوش یا پیشنهاد گفتوگو با اوباما و مككین چه منافعی را برای كشور ما به ارمغان آورده است؟ مواضع متكبرانه آقای اوباما حتی بعد از صدور نامه تبریك جنابعالی چه تفاوتی با اسلافش داشته است؟
5- اساسا این گونه اقدامات در كنار مواضع به حق ضد استكباری شما این سوال را برمیانگیزد كه سیاست دولت آقای احمدینژاد در قبال دولت امریكا چیست؟
6- علت پرهیز روسای جمهور پیشین یا نخست وزیران بعد از جنگ، از كاری مشابه جنابعالی این نبود كه از عرف سیاسی مناسب این مواقع غافل بودند. بلكه تاكید امام رضوان الله علیه و مقام معظم رهبری بر مصلحت جوییهای حكیمانه و عزتمندانه و نیز توجه به این واقعیت بود كه دشمنی مداوم آمریكا و عدم تفاوت سیاسی بین رفتارهای دو حزب دموكرات و جمهوری خواه، جایی برای رعایت تشریفات اخلاقی یك طرفه باقی نمیگذارد.
با وجود هزینههای برشمرده، نامه اخیر جنابعالی متضمن تبریك و نصیحت به رییس جمهور جدید آمریكا، قابل دفاع نیست. البته نقطه مثبت مذكور در صدر این مطلب نیز در اقدامات دیگر جنابعالی همواره وجود داشته و به خوبی از پس آن بر آمدهاید و برای تامین آن نیازی به این اقدام پرهزینه نبود.»
یزدفردا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 24,ژانویه,2025