محمد هاشمی : اگر انتخابات آزاد باشد گرایش مردم به طرف عملگرایان است
یزدفردا :رئیس كمیته سیاسی حزب كارگزاران گفت:در جبهه اصلاحات تاكید بر ائتلاف است بنابراین هرنامزدی که از سوی جبهه ائتلاف معرفی شود، باید مورد پذیرش همه احزاب و تشکلهای تشکیل دهنده جبهه ائتلاف باشد،وی همچنین افزود:قطعاً به غیر از کروبی که تا به امروز اعلام نامزدی کرده است، افراد دیگری نیز از جبهه اصلاحات اعلام آمادگی خواهند کرد.
محمد هاشمی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران، در مورد اینکه گفتمان حقیقی انتخابات چگونه شکل می گیرد و احزاب و گروه های سیاسی چقدر می توانند به این گفتمان کمک کنند، گفت: گفتمان انتخاباتی با توجه به موضوعات انتخابات متفاوت است، مثل گفتمان انتخاباتی برای خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی، شورای شهر، ریاست جمهوری، هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند و متناسب با ویژگی های هر انتخابات، گفتمان حقیقی انتخاباتی شکل می گیرد.
وی ادامه داد:در حال حاضر که موضوع انتخابات برای انتخاب رئیس قوه مجریه مطرح است با توجه به ویژگی ها، مسولیت ها و وظایف قوه مجریه و با عنایت به انتظارات مردم از قوه مجریه، گفتمان این انتخابات دارای ویژگی های زیر است:شناخت صحیح از مشکلات کشور، شناخت از منابع و امکانات اعم از منابع مالی و نیروی انسانی، آگاهی از انتظارات و توقعات مردم از قوه مجریه، تبیین و تعیین اهداف قوه مجریه برای یک دوره چهارساله، تعیین اولویت های اجرایی با توجه به نکات فوق الذکر، تهیه و تدوین برنامه اجرایی برای یک دوره چهارساله مبنی بر اولویت ها و توجه به منابع و امکان عملیاتی شدن، شناخت موانع اجرایی و پیش بینی راه حل های خروج از موانع.
هاشمی افزود: قوه مجریه قوه ای است که در سایه کارگروهی و تیمی امکان رسیدن به اهداف را دارد، بنابر این یکی از ویژگی های مهم و یا یکی از بحث های اساسی باید درباره گروه اجرایی یا اجرا کننده باشد که باید ویژگی های آنها مورد توجه و بحث تبادل نظر قرار گیرد،بنابر این گفتمان حقیقی انتخاباتی با ارائه برنامه ها و تبین مشکلات فعلی جامعه توسط نامزدها و یا حامیان آنها حول مباحث در پیش گفته شده شکل می گیرد.
وی در مورد نقش احزاب و تشکل های سیاسی در كمك به این گفتمان گفت : واقعیت این است که ما در جامعه احزاب فراگیر، منسجم و متشکل به معنی رایج حزب در جهان نداریم اگر حزب به معنی واقعی وجود داشت این گفتمان اصولا می بایست بین احزاب شکل بگیرد، کما اینکه در کشورهایی که حزب به معنی واقعی وجود دارد گفتمان انتخاباتی بین احزاب شکل می گیرد و تا حصول نتیجه ادامه دارد، اما در کشور ما بیشتر اشخاص هستند که گفتمان را مطرح می کنند و بیشتر گفتگو بین اشخاص است تا احزاب.
هاشمی تصریح كرد: البته احزاب نقش دارند و می توانند با روش های مختلف گفتمان را به میان مردم ببرند و مردم را با برنامه یک نامزد انتخاباتی آشنا نمایند و همچنین با بیان مشکلات فعلی کشور و راه های خروج از مشکلات با توجه به اینکه برنامه یک نامزد انتخاباتی، تشویق و ترغیب به مشارکت در انتخابات و دادن رای به نامزد مورد نظر حزب خود نمایند. بیشتر نقش احزاب نقش واسطه است و چون معمولا احزاب همه برنامه های یک نامزد را قبول ندارند لذا در جریان مباحثات، نظرات احزاب را بیان می نمایند که این موجب ایجاد تعهداتی برای یک نامزد می شود که لزوما مورد نظر و یا جزو برنامه نامزد انتخاباتی نبوده است.
رئیس كمیته سیاسی حزب كارگزاران در مورد اینكه آیا حزب کارگزاران نیز مانند سازمان مجاهدین و مشارکت تنها بر گزینه خاتمی تاکید دارد؟گفت:تا آنجا که من اطلاع دارم همان احزاب هم تنها بر یک گزینه تاکید ندارند،در جبهه اصلاحات تاکید بر ائتلاف است و تاکید بر نامزد واحد، بنابر این هر نامزدی که از سوی جبهه ائتلاف معرفی شود، باید مورد پذیرش همه احزاب و تشکلهای تشکیل دهنده جبهه ائتلاف باشد.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینكه سازمان مجاهدین اخیرا اعلام کرده است در صورت کاندیدا نشدن خاتمی بر روی گزینه هایی چون عبدالله نوری تامل می کنیم،گفت: پس با این سوال شما معلوم می شود سازمان مجاهدین انقلاب هم تنها بر روی یک گزینه تاکید ندارد.
هاشمی در مورد شروط خاتمی برای كاندیدا شدن در انتخابات با اشاره به اینكه به نظر من جناب آقای خاتمی اعلام موضع کردند چون شروطشان بیشتر به اعلام موضع شبیه است تا شرط انتخاباتی،اظهار داشت: چون اولا مخاطب، شروط جناب آقای خاتمی خیلی روشن نیست،و ثانیا برداشت خود را از خواست مردم بیان کردند که مردم ایران از ۱۵۰ سال قبل خواهان آزادی، پیشرفت و عدالت بودند.
تصور من این است که شروط وی نیاز به توضیح دارد و باید در باره آنها توضیح داده شود.
هاشمی ادامه داد:با توجه به موضوع انتخابات و اینکه انتخابات مربوط به انتخاب رئیس قوه مجریه است گفتمان انتخاباتی حول چه محورها و موضوعاتی خواهد بود من در این دو پیش شرط ایشان کمتر محورهای لازم برای گفتمان ریاست جمهوری در شرایط فعلی را می بینم، لابد اگر تصمیم به حضور بگیرند، حول آن محورها نظرات خودشان را مطرح خواهند کرد.
وی در مورد برخی اظهاراتی مبنی بر اینكه خاتمی و کروبی هر دو در انتخابات کاندیدا شوند گفت:من بارها نظر خود را درباره انتخابات اعلام کردم، اگر جریان، جناح یا حزبی، با هدف پیروزی در انتخابات شرکت نماید تعداد نامزدها موجب تقسیم آرا می شود و به مصلحت آن جریان نیست، ولی اگر با اهداف دیگری از جمله وزن کشی شرکت نماید در آن صورت هر کاندیدایی می تواند وزن خود در جامعه با ضریب نفوذ خود را در میان مردم بداند.
رئیس كمیته سیاسی حزب كارگزاران در مورد اینكه چرخش قدرت در این انتخابات به سمت چه گروهی خواهد بود؟ تصریح كرد:پاسخ این سوال مشکل است زیرا باید دید که انتخابات مدیریتی است یا آزاد و در شرایط مساوی است. نتیجه این دو شیوه انتخابات قطعا متفاوت خواهد بود.
هاشمی ادامه داد: شرایط فعلی کشور نیاز به مدیرانی خرد گرا، عملگرا و معتدل دارد. افراط و تفریط و شعارهای غیر عملی پاسخ نداده و نمی دهد،بنابر این باید به دنبال عملگرایی برنامه محور و خردگرا بود تا بتوان مشکلات کشور را که ریشه اصلی آن در تند روی و شعارهای غیر عملی بوده، حل کرد.
وی در مورد اینكه عملگرایانی که از آنها صحبت می شود چه گروه ها و چه کسانی هستند؟ گفت: به نظرم مردم این گروه ها را خوب می شناسند و تجربه کرده اند.
هاشمی ادامه داد: من با تحلیل از عملکرد سه جریانی که در کشور حضور دارند اعلام کردم مردم چون عملکرد هر سه جریان را تجربه کرده اند اگر انتخابات آزاد باشد گرایش مردم به طرف عملگرایان است چون نظرسنجیها این مطلب را به وضوح نشان می دهد، البته اضافه کردم شرایط انتخابات آتی نظیر سال ۷۶ است و برای پیروزی نیاز به ائتلاف دو گروه یا دو جریان از سه جریان موجود در کشور است، جریان راست ، جریان چپ، جریان اعتدال گرا و عملگرا.
وی تصریح کرد: در جبهه عملگرا و اعتدال گرا افراط و تفریط وجود ندارد چراکه عملگرایان بیشتر به برنامه ها و عملیاتی کردن آنها فکر می کنند، اما مفهوم این موضوع نفی دیگر گروه ها و جبهه ها نیست.
هاشمی در پاسخ به این پرسش كه چه اشخاصی در طیف عملگرایان هستند؟ گفت:از فرد خاصی نام نبردم و فعلا نام نمی برم.
وی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه آیا عملگرایان در حال حاضر در میدان حضور دارند، افزود: این که عملگرایان فعلا در میدان نیستند دلیل بر عقل گرائی آنان است.
هاشمی همچنین در مورد اینكه آیا ممکن است فرد و نامزد عملگرایی از حزب کارگزاران که خود را معتدل و عملگرا می داند برای انتخابات پیش روی ریاست جمهوری اعلام حضور کند، گفت: جریان کارگزاران را می توان جریان عملگرا نامید و می توان گفت که عملگرایی یکی از ویژگی های حزب کارگزاران است، اما اینکه امکان معرفی نامزد عملگرا وجود دارد یا خیر را باید از سخنگوی حزب پرسید، چرا که موضع حزب را تنها سخنگو عنوان می کند.
وی در بخش دیگری از این گفتگو در رابطه با طرح پیشنهادی تشکیل شورای حکمیت با اشاره به اینكه این طرح راهکار خوبی برای اجماع و توافق اصلاح طلبان است،تاكید كرد:این طرح در حال حاضر از همه طرح های موجود حتی از طرح نظرسنجی سنجیده تر به نظر می رسد، این طرح می تواند همه شرایط اعم از برنامه ها و مجموعه شرایط یک نامزد را در بر بگیرد، اما در طرح نظر سنجی همه شرایط در نظر گرفته نمی شود و تنها در نظر سنجی نظر مردم لحاظ می شود.
وی افزود: شورای حکمیت می تواند برای انتخاب یک نامزد قبل از اینکه در معرض افکار عمومی قرار گیرد راهکار مناسب تری باشد.
هاشمی در ادامه در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر اینکه چرا حزب کارگزاران تا به امروز با توجه به وجود افراد شاخص و صاحب نام در این حزب،كاندیدایی برای انتخابات معرفی نکرده است گفت: در جلساتی که حزب کارگزاران تا به امروز داشته است بحث معرفی نامزد از سوی حزب مطرح نشده است و این که چرا نامزد حزبی نداریم را باید از سخنگو ی حزب پرسید.
رئیس كمیته سیاسی حزب كارگزاران در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که برخی رسانهها اعلام كردندحضور شما در انتخابات بعنوان نامزد قدرت گرفته است آیا این خبر را تأئید میکنید؟ تصریح کرد: حقیقت این است که من حضور در انتخابات بعنوان نامزد را از مصادیق واجب کفائی میدانم، در شرایطی که هنوز اکثر گروهها و جناهای سیاسی نامزدهای خود را اعلام نکرده اند، نمیتوان در این باره اظهار نظر کرد، اما پس از آنکه مشخص شود چه اشخاصی به عنوان نامزد در انتخابات شرکت مینمایند، با توجه به ویژگیهای نامزدها و برنامههای آنان ، میتوان در این خصوص اعلام نظر کرد.
وی در ادامه در پاسخ به سئوالی مبنی بر این خاتمی قبلاً اعلام کرده بود رئیس جمهور یک تدارکاتچی است، آیا شما رئیس جمهور و جایگاه ریاست جمهوری را یک تدارکاتچی میدانید، گفت: اگر مبنا قانون اساسی باشد، وظایف و اختیارات و مسئولیتهای رئیس جمهور در قانون اساسی تعیین شده و رئیس جمهور بعنوان مقام دوم در نظام جمهوری اسلامی تعیین شده است،رئیس جمهور یکسری وظایف و اختیاراتی دارد که طبق آن حرکت میکند، این که هر کس از جایگاه رئیس جمهوری چه برداشتی میکند، خود مختار است و افراد می توانند هر برداشتی داشته باشند.
هاشمی همچنین در ادامه در مورد اینكه برخی اصلاحطلبان معتقدند درانتخابات پیش روی ریاست جمهوری باید نیروهای جدید به میدان آیند تا نیروهای امتحان پس داده،گفت: حوزه ریاست جمهوری جای آزمون و خطا نیست، باید از افراد شناخته شده و امتحان پس دادهای که در حوزه اجرایی و مدیریتی کشور تجربه دارند و مردم نیز از او شناخت کافی دارند، دراین حوزه استفاده کرد.
رئیس کمیته سیاسی حزب کارگزاران سازندگی با تأکید برمصوبه حزب متبوعش برای چگونگی حضور در انتخابات پیش رو، تصریح کرد: مصوبه حزب کارگزاران سازندگی در انتخابات دور دهم ریاست جمهوری، در سه مورد تدوین شده است که به قرار زیر است: حزب کارگزاران سازندگی بطور فعال در انتخابات شرکت خواهد کرد،این حزب در قالب ائتلاف اصلاح طلبان حرکت خواهد کرده و برای پیروزی اصلاحطلبان در انتخابات، با اجماع با ائتلاف اصلاح طلبان نامزد واحد معرفی میکند.
وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینكه در صورت به اجماع نرسیدن اصلاح طلبان حزب کارگزاران سازندگی، خود به تنهائی نامزد حزبی ارائه میدهد، خاطرنشان کرد: در این مورد شورای مرکزی حزب باید تصمیم گیری نماید.
هاشمی در ادامه با اشاره به اعلام کاندیداتوری کروبی در انتخابات پیش رو، گفت:حق شهروندی و تشکیلاتی کروبی بودکه نامزد شود، و هر حزب و تشکیلاتی میتواند براساس این حق کاندید انتخاباتی خود را معرفی کند.
وی تأکید کرد: قطعاً به غیر از کروبی که تا به امروز اعلام نامزدی کرده است، افراد دیگری نیز از جبهه اصلاحات اعلام نامزدی خواهند کرد.
متن كامل گفتگوی سحر عطایی خبرنگار باشگاه خبرنگاران را با محمد هاشمی رئیس کمیته سیاسی حزب کارگزاران سازندگی را بخوانید:
هاشمی در ابتدا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه گفتمان حقیقی انتخابات چگونه شکل می گیرد و احزاب و گروه های سیاسی چقدر می توانند به این گفتمان کمک کنند، گفت: گفتمان انتخاباتی با توجه به موضوعات انتخابات متفاوت است، مثل گفتمان انتخاباتی برای خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی، شورای شهر، ریاست جمهوری، هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند و متناسب به ویژگی های هر انتخابات، گفتمان حقیقی انتخاباتی شکل می گیرد.
در حال حاضر که موضوع انتخابات برای انتخاب رئیس قوه مجریه مطرح است با توجه به ویژگی ها، مسولیت ها و وظایف قوه مجریه و با عنایت به انتظارات مردم از قوه مجریه، گفتمان این انتخابات دارای ویژگی های زیر است:
شناخت صحیح از مشکلات کشور، شناخت از منابع و امکانات اعم از منابع مالی و نیروی انسانی، آگاهی از انتظارات و توقعات مردم از قوه مجریه، تبیین و تعیین اهداف قوه مجریه برای یک دوره چهارساله، تعیین اولویت های اجرایی با توجه به بنکات فوق الذکر، تهیه و تدوین برنامه اجرایی برای یک دوره چهارساله مبنی بر اولویت ها و با توجه به منابع و امکان عملیاتی شدن، شناخت موانع اجرایی و پیش بینی راه حل های خروج از موانع،
چون قوه مجریه قوه ای است که در سایه کارگروهی و تیمی امکان رسیدن به اهداف را دارد، بنابر این یکی از ویژگی های مهم و یا یکی از بحث های اساسی باید درباره گروه اجرایی یا اجرا کننده باشد که باید ویژگی های آنها مورد توجه و بحث تبادل نظر قرار گیرد،بنابر این گفتمان حقیقی انتخاباتی با ارائه برنامه ها و تبین مشکلات فعلی جامعه توسط نامزدها و یا حامیان آنها حول مباحث در پیش گفته شده شکل می گیرد.
خبرنگار: احزاب و تشکل های سیاسی چقدر می توانند به این گفتمان کمک کنند؟
هاشمی: واقعیت این است که ما در جامعه احزاب فراگیر، منسجم و متشکل به معنی رایج حزب در جهان نداریم اگر حزب به معنی واقعی وجود داشت این گفتمان اصولا میبایست بین احزاب شکل بگیرد، کما اینکه در کشورهایی که حزب به معنی واقعی وجود دارد گفتمان انتخاباتی بین احزاب شکل می گیرد و تا حصول نتیجه ادامه دارد، اما در کشور ما بیشتر اشخاص هستند که گفتمان را مطرح می کنند و بیشتر گفتگو بین اشخاص است تا احزاب.
خبرنگار: یعنی احزاب نقشی ندارند؟
هاشمی: البته احزاب نقش دارند و می توانند با روش های مختلف گفتمان را به میان مردم ببرند و مردم را با برنامه یک نامزد انتخاباتی آشنا نمایند و همچنین با بیان مشکلات فعلی کشور و راه های خروج از مشکلات با توجه به اینکه برنامه یک نامزد انتخاباتی، تشویق و ترغیب به مشارکت در انتخابات و دادن رای به نامزد مورد نظر حزب خود نمایند. بیشتر نقش احزاب نقش واسطه است و چون معمولا احزاب همه برنامه های یک نامزد را قبول ندارند لذا در جریان مباحثات، نظرات احزاب را بیان می نمایند که این موجب ایجاد تعهداتی برای یک نامزد می نماید که لزوما مورد نظر و یا جزو برنامه نامزد انتخاباتی نبوده است.
خبرنگار: آیا حزب کارگزاران نیز مانند سازمان مجاهدین و مشارکت تنها برای گزینه خاتمی تاکید دارد؟
هاشمی: تا آنجا که من اطلاع دارم همان احزاب هم تنها بر یک گزینه تاکید ندارند.
در جبهه اصلاحات تاکید بر ائتلاف است و تاکید بر نامزد واحد، بنابر این هر نامزدی که از سوی جبهه ائتلاف معرفی شود، باید مورد پذیرش همه احزاب و تشکلهای تشکیل دهنده جبهه ائتلاف باشد.
خبرنگار: سازمان مجاهدین اخیرا اعلام کرده است در صورت کاندیدا نشدن خاتمی بر روی گزینه هایی چون عبدالله نوری تامل می کنیم. نظرتان در این باره چیست؟
هاشمی: پس با این سوال شما معلوم می شود سازمان مجاهدین انقلاب هم تنها بر روی یک گزینه تاکید ندارد.
خبرنگار: ارزیابی شما از شروط خاتمی در انتخابات پیش رو چیست؟
هاشمی: به نظر من جناب آقای خاتمی اعلام موضع کردند چون شروطشان بیشتر به اعلام موضع شبیه است تا شرط انتخاباتی.
خبرنگار: چرا؟
هاشمی: چون اولا مخاطب، شروط جناب آقای خاتمی خیلی روشن نیست.
و ثانیا برداشت خود را از خواست مردم بیان کردند که مردم ایران از ۱۵۰ سال قبل خواهان آزادی، پیشرفت و عدالت بودند.
تصور من این است که شروط وی نیاز به توضیح دارد و باید در باره آنها توضیح داده شود.
خبرنگار: نظر شما چیست؟
هاشمی: ببینید من در سوال اول شما توضیح دادم با توجه به موضوع انتخابات و اینکه انتخابات مربوط به انتخاب رئیس قوه مجریه است گفتمان انتخاباتی حول چه محورها و موضوعاتی خواهد بود من در این دو پیش شرط ایشان کمتر محورهای لازم برای گفتمان ریاست جمهوری در شرایط فعلی را می بینم، لابد اگر تصمیم به حضور بگیرند، حول آن محورها نظرات خودشان را مطرح خواهند کرد.
خبرنگار: محمدعلی نجفی اخیرا گفته،بهتر است خاتمی و کروبی هر دو در انتخابات کاندیدا شوند نظرتان در این باره چیست؟
هاشمی: من بارها نظر خود را درباره انتخابات اعلام کردم، اگر جریان، جناح یا حزبی، با هدف پیروزی در انتخابات شرکت نماید تعداد نامزدها موجب تقسیم آرا می شود و به مصلحت آن جریان نیست، ولی اگر با اهداف دیگری از جمله وزن کشی شرکت نماید در آن صورت هر کاندیدی می تواند وزن خود در جامعه با ضریب نفوذ خود را در میان مردم بداند.
خبرنگار: چرخش قدرت در این انتخابات به سمت چه گروهی خواهد بود؟
هاشمی: پاسخ این سوال مشکل است زیرا باید دید که انتخابات مدیریتی است یا آزاد و در شرایط مساوی است. نتیجه این دو شیوه انتخابات قطعا متفاوت خواهد بود.
خبرنگار: از نظر شما در انتخابات به دنبال حاکم شدن عملگرایان در کشور باشیم یا فرد گرائی؟
هاشمی: نظرم در این باره را قبلا اعلام کردم، شرایط فعلی کشور نیاز به مدیرانی خرد گرا، عملگرا و معتدل دارد. افراط و تفریط و شعارهای غیر عملی پاسخ نداده و نمی دهد.
بنابر این باید به دنبال عملگرایی برنامه محور و خردگرا بود تا بتوان مشکلات کشور را که ریشه اصلی آن در تند روی و شعارهای غیر عملی بوده، حل کرد.
خبرنگار: عملگرایانی که از آنها صحبت می شود چه گروه ها و چه کسانی هستند؟
هاشمی: به نظرم مردم این گروه ها را خوب می شناسند و تجربه کرده اند.
خبرنگار: شما خودتان در مصاحبه ای اعلام کرده بودید نتیجه انتخابات آتی به سمت عملگرایان خواهد بود این عملگرایان چه کسانی هستند؟
هاشمی: من با تحلیل از عملکرد سه جریانی که در کشور حضور دارند اعلام کردم مردم چون عملکرد هر سه جریان را تجربه کرده اند اگر انتخابات آزاد باشد گرایش مردم به طرف عملگرایان است چون نظرسنجیها این مطلب را به وضوح نشان می دهد، البته اضافه کردم شرایط انتخابات آتی نظیر سال ۷۶ است و برای پیروزی نیاز به ائتلاف دو گروه یا دو جریان از سه جریان موجود در کشور است، جریان راست ، جریان چپ، جریان اعتدال گرا و عملگرا.
وی تصریح کرد: در جبهه عملگرا و اعتدال گرا افراط و تفریط وجود ندارد چراکه عملگرایان بیشتر به برنامه ها و عملیاتی کردن آنها فکر می کنند، اما مفهوم این موضوع نفی دیگر گروه ها و جبهه ها نیست.
خبرنگار: چه اشخاصی در طیف عملگرایان هستند؟
هاشمی: از فرد خاصی نام نبردم و فعلا نام نمی برم.
خبرنگار:آیا عملگرایان در حال حاضر در میدان حضور دارند؟
هاشمی: این که عملگرایان فعلا در میدان نیستند دلیل بر عقل گرائی آنان است.
خبرنگار: آیا ممکن است فرد و نامزد عملگرایی از حزب کارگزاران که خود را معتدل و عملگرا می داند برای انتخابات پیش روی ریاست جمهوری اعلام حضور کند؟
هاشمی:جریان کارگزاران را می توان جریان عملگرا نامید و می توان گفت که عملگرایی یکی از ویژگی های حزب کارگزاران است، اما اینکه امکان معرفی نامزد عملگرا وجود دارد یا خیر را باید از سخنگوی حزب پرسید، چرا که موضع حزب را تنها سخنگو عنوان می کند.
خبرنگار:نظرتان در رابطه با طرح پیشنهاد کروبی در رابطه با تشکل شورای حکمیت چیست؟
هاشمی:طرح پیشنهادی تشکیل شورای حکمیت به حکمی که تکمین می کند راهکار خوبی برای اجماع و توافق اصلاح طلبان است.
وی با تاکید بر این که طرح تشکیل شورای حکمیت در حال حاضر از همه طرح های موجود حتی از طرح نظرسنجی سنجیده تر به نظر می رسد ادامه داد: طرح تشکیل شورای حکمیت می تواند همه شرایط اعم از برنامه ها و مجموعه شرایط یک نامزد را در بر بگیرد، اما در طرح نظر سنجی همه شرایط در نظر گرفته نمی شود و تنها در نظر سنجی نظر مردم لحاظ می شود.
وی تصریح کرد: شورای حکمیت می تواند برای انتخاب یک نامزد قبل از اینکه در معرض افکار عمومی قرار گیرد راهکار مناسب تری باشد.
خبرنگار:چرا حزب کارگزاران تا به امروز با توجه به وجود افراد شاخص و صاحب نام در این حزب نامزد حزب برای انتخابات معرفی نکرده است؟
هاشمی: در جلساتی که حزب کارگزاران تا به امروز داشته است بحث معرفی نامزد از سوی حزب مطرح نشد است و این که چرا نامزد حزبی نداریم را باید از سخنگو حزب پرسید.
خبرنگار: آقای هاشمی برخی رسانهها اعلام كردند، حضور شما در انتخابات بعنوان نامزد قدرت گرفته است آیا این خبر را تأئید میکنید؟
هاشمی: حقیقت این است که من حضور در انتخابات بعنوان نامزد را از مصادیق واجب کفائی میدانم، در شرایطی که هنوز اکثر گروهها و جناهای سیاسی نامزدهای خود را اعلام نکرده است، نمیتوان در این باره اظهار نظر کرد، اما پس از آنکه مشخص شود چه اشخاصی به عنوان نامزد در انتخابات شرکت مینمایند، با توجه به ویژگیهای نامزدها و برنامههای آنان ، میتوان در این خصوص اعلام نظر کرد.
خبرنگار:خاتمی قبلاً اعلام کرده بود رئیس جمهور یک تدارکاتچی است، آیا شما رئیس جمهور و جایگاه ریاست جمهوری را یک تدارکاتچی میدانید؟
هاشمی:اگر مبنا قانون اساسی باشد، وظایف و اختیارات و مسئولیتهای رئیس جمهور در قانون اساسی تعیین شده و رئیس جمهور بعنوان مقام دوم در نظام جمهوری اسلامی تعیین شده است .
رئیس جمهور یکسری وظایف و اختیاراتی دارد که طبق آن حرکت میکند، این که هر کس از جایگاه رئیس جمهوری چه برداشتی میکند، خود مختار است و افراد می تواند هر برداشتی داشته باشند.
خبرنگار: برخی اصلاحطلبان معتقدند درانتخابات پیش روی ریاست جمهوری باید نیروهای جدید به میدان آیند تا نیروهای امتحان پس داده؟
هاشمی: حوزه ریاست جمهوری جای آزمون و خطا نیست، باید از افراد شناخته شده و امتحان پس دادهای که در حوزه اجرایی و مدیریتی کشور تجربه دارند و مردم نیز از او شناخت کافی دارند، دراین حوزه استفاده کرد.
رئیس کمیته سیاسی حزب کارگزاران سازندگی با تأکید برمصوبه حزب متبوعش برای چگونگی حضور در انتخابات پیش رو، تصریح کرد: مصوبه حزب کارگزاران سازندگی در انتخابات دور دهم ریاست جمهوری، در سه مورد تدوین شده است که به قرار زیر است: حزب کارگزاران سازندگی بطور فعال در انتخابات شرکت خواهد کرد، حزب کارگزاران سازندگی در قالب ائتلاف اصلاح طلبان حرکت خواهد کرد، برای پیروزی اصلاحطلبان در انتخابات، با اجماع با ائتلاف اصلاح طلبان نامزد واحد معرفی میکند.
خبرنگار: در صورت به اجماع نرسیدن اصلاح طلبان حزب کارگزاران سازندگی، خود به تنهائی نامزد حزبی ارائه میدهد؟
هاشمی: این حزب در انتخابات نامزد حزبی نخواهد داشت البته در این مورد شورای مرکزی حزب باید تصمیم گیری نماید.
هاشمی در ادامه با اشاره به اعلام کاندیداتوری کروبی در انتخابات پیش رو، گفت:حق شهروندی و تشکیلاتی کروبی بودکه نامزد شود، و هر حزب و تشکیلاتی میتواند براساس این حق کاندید انتخاباتی خود را معرفی کند.
وی تأکید کرد: قطعاً به غیر از کروبی که تا به امروز اعلام نامزدی کرده است، افراد دیگری نیز از جبهه اصلاحات اعلام نامزدی خواهند کرد.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
پنجشنبه 23,ژانویه,2025