ما را زندگي ساخت اي كاش شما را انديشه ها بسازد.
انسان در مسير زندگي خود پيوسته با مشكلاتي روبرو بوده است كه ذهنو انديشه ي او را پريشان كرده و به خود مشغول داشته است. اين كه چگونه با آنها دست و پنجه نرم كرده و بر آنها فايق آمده ، معماي پيچيده اي است كه بعضي از آنها براي ما امروزي ها رمز گشايي شده و بخش عمده اي از آن هنوز بر ما پوشيده است.ولي آنچه مسلم است اينكه آسان شدن مسير زندگي بر انسان به عنوان خليفه ي الهي برمدار انديشه هاي پوياي بشر تحقق يافته است. اين رشد و ترقي و پر و بال گرفتن انديشه ها تنها با تمسك به آنچه صاحب اين ملك و ملكوت فرمان داده و مصاحبت با بزرگان و انديشمندان و اربان علم و تجربه و پيروي از سيره و روش و منش اولياي دين فراهم مي گردد.
آنچه در پِي مي آيد حاصل تجربيات و مطالعهي چندين كتاب است اميد آنكه مقبول طبع و مطمح نظر رفيع شما بزرگواران قرار گيرد.
من به سرچشمه ي خورشيد نه خود بردم راه
ذره اي بودم و مهر تو مرا بالا برد
دكتر «الكسيس كارل» بر اين باور است كه انسان موجودي است بسيار كوچك، عجيب و داراي پيچيدگيهايي به اندازهي دهها كهكشان و ادامه ميدهد بدن انسان شامل 000/000/000/000/100 سلول است. هر يك از سلولها خود 000/100 ژن گوناگون دارد و هر ژن شامل رشتههاي بلند و مارپيچي به نام دي ان اي است. اگر ما قادر باشيم همهي اين رشتههاي مارپيچ را باز كنيم وبه يكديگر متصل سازيم طول آنها 000/000/000/000/120 كيلومتر خواهد شد كه حدود 800 برابر فاصلهي زمين و خورشيد است با اين وجود تمامي اين رشتههاي مولكولي به اندازهي يك گردو است.
با خواندن اين مطلب ،كلام گهر بار مولاي پرهيزكاران و مقتداي عالمان حضرت علي(ع) به يادمان ميآيد كه فرمودند:« گمان ميكنيد شما موجود كوچكي هستيد، حال آنكه در شما دنياي بزرگي نهفته است» غرض اينكه انديشهي انسان حد و مرزي ندارد و به قول شاعر«چه هاست در سر اين قطرهي محال انديش» پس بر
همهيما والدين و مربيان فرض است تا با ايجاد شرايط و بستر مناسب در شكوفايي و به ثمر نشستن نهال انديشهي فرزندان معنوي خود بكوشيم. بد نيست سخني از انيشتين را نيز بشنويم«اگر انسانها در طول عمر خويش ميزان كاركرد مغزشان يك ميليونوم معدشان بود، اكنون كرهي زمين تعريف ديگري داشت» لقمان كه همه او را به سخنان حكيمانه ميشناسند گفته است« بيچاره آدمي در ميان دو رسوايي قرار دارد، اول ميگويد مرا پر كن و گرنه رسوايت ميكنم و چون پر شد ميگويد مرا خالي كن و گرنه آّبرويت را بر باد ميدهم» بي جهت نيست كه حضرت مولانا ميفرمايد« آدمي نيمي است ز جان و دل نيمي است ز آب و گل» اما عدهاي از مردم فكر ميكنند زندگي فقط رسيدن به نيمهي آب و گل است و مصداق اين سرودهي لطيف هستند.
گر نشان زندگي جنبندگي است.
خار در صحرا سراسر زندگي است
هم جُعل زنده است هم پروانه ليك
فرقها از زندگي تا زندگي است
مارسل پيرهور»چه زيبا گفته است:
«وقتي زندگي چيز زيادي به شما نمي دهد ، دليل آن است كه شما هم چيز زيادي از او نخواسته ايد»
به هر حال پدر و مادر به عنوان سنگ زير بناي كانون خانواده بايد اساس زندگي خود را بر يكي از سه اصل زير استوار گردانندتا بتوانندانساني را كه شايسته ي« اني جاعل في الارض خليفه»باشد تربيت كنند .
1- اصل تطابق
اگر خانوادهاي بر اساس تطابق شكل بگيرد زندگي آنها مثل عسل شيرين است، و طبيعي است كه فرزندان اين خانواده نيز به بهترين شكل رشد و نِمُونموده و پيشرفت خواهند كرد.
انتخاب اوليه زن و شوهر در اين خانواده بر اساس مطابقت و هم كُفو بودن صورت گرفته است و اگر چنانچه اعمال سلايق اختلافي بين آنها ايجاد كند به راحتي قابل حل است.
2- اصل توافق و تفاهم
يك زن و شوهر بايد خود را با بعضي شرايط موجود وفق دهند و با توافق بر سر موضوعات شخصي و خانوادگي زندگي را بر خود و فرزندان سهل و آسان نمايند.
نبي اكرم (ص) فرمودند:
(موافقت همسر نصف راحتي دنيا است)
امام رضا(ع) ميفرمايند:
(توافق با همسر كمال شادي است)
3- اصل تحمل
گاهي لازم است براي قوام خانواده و به تبع آن رشد و بالندگي فرزندان زن و شوهر يك ديگر را تحمل كنند و از خواستههاي خود چشم پوشي كرده، نظرات ديگري را بپذيرند. هم مرد و هم زن وظيفه دارند با تاسي از شيوه و منش بزرگان دين در پي ريزي يك خانواده موفق بكوشند.
رسول گرامي اسلام(ص) فرمودند:
هر مردي كه از همسرش يك كلمه حرف به خاطر خدا تحمل كند و زندگي را تلختر نكند و به هم نريزد خدا چند چيز به او ميدهد:
1- كاري ميكند كه اين مرد عاقبت به خير شود
2- دو هزارحسنه به او ميدهد و دويست هزار
لغزش او را توفيق پاك شدن ميدهد
3- خداوند دويست هزار درجه و مقام به او ميدهد. (مكارم الاخلاق)
در سايهي احترام متقابل زن و، شوهر و فرزندان ميتوان با بهرهگيري از سيرهي اوليا ، بزرگان دين و عالمان تعليم و تربيت خانوادهاي سرشار از عشق و ايثار تشكيل داد كه در سايه سار آن فرزنداني بالنده ، فهيم ، صالح و سالم پا گيرند و جامعه فرداي خود و ديگران را آنگونه كه شايسته اسلام ، فرهنگ ايران و ايراني است بسازند، خانواده ميتواند با حمايت اصولي و پشتيباني صحيح و فراهم كردن محيطي شاد و بانشاط در موفقيت و پيشرفت تحصيلي و تربيتي فرزندان خود بكوشد.
منابع و ماخذ:
شما عظيمتر از اين هستيد كه ميانديشيد
لطفاً گوسفند نباشيد
آيين دوست يابي(چگونگي نفوذدر ديگران)
شما هم ميتوانيد موفق شويد
یزدفر ا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 22,ژانویه,2025