یزدفردا - فاطمه پوربافراني: امنيت از جمله مهمترين اهداف و خواسته هاي انساني است و با فطرت انسان پيوند ناگسستني دارد مهم ترين نياز جامعه، كشور، خانواده و حتي فرد در درجه اول امنيت است، امنيت به عنوان يك كالاي عمومي در سطح ملي و منطقه اي اولين كالايي است كه هر شهروند از دولت متبوع خود تقاضا مي کند.
امروز مشكلات عديده اي از جمله فقر، بيكاري، نابرابري، بي عدالتي، آلودگي هاي زيست محيطي و ... از جمله مقولاتي هستند كه امنيت اجتماعي مردمان كشورهاي مختلف را تهديد مي كند. اين در حالي است كه بدون وجود امنيت اجتماعي نيز نمي توان اميدوار به حل مشكلات عديده جوامع در حال توسعه شد، زيرا توسعه نيافتگي باعث ناامني شده و عدم وجود امنيت، عقب ماندگي را تشديد مي کند.
از اين رو مي توان گفت كه اگر امنيت در جامعه نباشد، بدون ترديد انسان ها نمي توانند نمودار آينده خود را بر اساس گذشته خويش، ترسيم كنند و بالطبع رشد و توسعه هم امكان پذير نمي شود و تحت تأثير اميال افراد قرار مي گيرد.
در اين بين پدران و مادران به عنوان سرپرستان كودكان و نوجوانان بايد خود شناسي، خداشناسي، برقراري ارتباط مؤثر و متقابل با ديگران، پذيرش مسئوليت اجتماعي و دستيابي به كفايت هاي حرفه اي و اقتصادي را از جمله اهداف ترتيبي خود قرار دهند تا در سايه حسن تربيت و شكوفايي استعداد جوانه هاي وجود فرزندان به اهداف متعالي در جامعه كه همان امنيت در همه ابعاد و خاصه امنيت اجتماعي است، دست يابند.
جوانان و امنيت اجتماعي:
كشور ما، كشور جواني است، لذا بايد براي برقراري امنيت اجتماعي در آن جوانان را مورد توجه قرار داد. پرورش و تربيت جواناني كه پليس خويش باشند در صورتي امكان پذير است كه آنها در خانواده از آداب صحيح تعليمات پدر و مادر بهره ببرند، خود را به معناي واقعي پيدا كنند، قدرت تشخيص خوب و بد را به دست آورند و دفاع از حق را از حقوق خويش بدانند، زماني كه جواني در محيط گرم خانواده با آموزش صحيح، رفتارهاي اجتماعي را بياموزد احساس آرامش و امنيت هم پيدا مي كند.
تربيت وسيله اي براي پرورش عضوي مفيد و مؤثر براي جامعه خود و جامعه انساني است، ايجاد روح خير خواهي براي جمع، سازش به هنگام ضرورت، آشنايي به وضع موجود خود و جامعه، همدردي، تعاون و تفاهم از راه تربيت امكان پذير است.
تربيت، آدمي را از وظايفي كه در برابر جامعه خود دارد و نيز حقوقي كه او نيز برگردن اجتماع دارد آگاه مي سازد. پيشرفت ها و تغييرات و تحولات اجتماعي در جوانان از راه تربيت، امكان پذير مي شود. سخن گفتن، آميزش با ديگران، سازگاري جمعي، همكاري ، تعاون، مخالفت، توافق، تشابه و اجراي امور حرفه اي هر يك جزئي از جنبه اجتماعي شخصيت فرد محسوب مي شود كه با تربيت صحيح هدايت مي شود بنابراين تربيت، ارزش وجودي انسان در جامعه و چگونگي ارتباط را تعيين کرده و مرزهاي اخلاقي و حقوقي را روشن مي كند، جوانان از راه تربيت صحيح مي توانند هم پليس خود و هم پليس شهر خود باشند.
علل و عوامل انحراف جوانان:
اين نكته مهم است كه مسئولان تربيت جوانان از جمله والدين علل و عوامل انحراف را بشناسند و نسل را از افتادن به چاه، پاسداري كنند.
1- جهل ها و بي خبري ها از امور، جريانات، دام ها و دانه ها، وظايف، مسئوليت ها، رمز و راز حيات، فلسفه اعتقادي و دينداري و دين باوري.
2- ضعف عقيده، ايمان و عدم باور به خدا، جزا، معاد، حسابرسي و بازپرسي هاي الهي.
3- بي خبري از شيوه مديريت خود و تسلط بر نفس، ضعف اعتماد به نفس يا از دست رفتن عزت نفس.
4 - اسارت هواي نفس و بردگي دل كه زمينه را براي تن دادن به هر لذت كاذب و موقت فراهم مي سازد و زمام اختيار را از كف فرد مي ربايد.
5- عدم دورانديشي و عاقبت نگر و توجه به حال كه اگر افراد بدانند فلان امر و اقدام چه عاقبت ناگواري برايشان فراهم مي كند از هم اكنون در برابر آن امر فرياد برمي آورند و از آن مي گريزند.
6- ضعف اراده كه سبب بي مقاومتي در برابر جريانات و حوادث است و در آن صورت گردانندگي امور انساني توسط ديگران صورت خواهد گرفت.
7- وجود الگوهاي نامناسب و بي بند و بار در خانه، مدرسه، جامعه و وسايل ارتباط جمعي به معناي عام كه بدآموز، هوس انگيز و تحريك كننده و نيز وسوسه انگيزند و دغدغه آفرين.
8- سادگي، ظاهربين و آسان گير و زود باور بودن كه سبب تسليم شدن به هر حظ و برنامه اي مي شود و فرد هر رأي و سخني را اگر چه دروغ و فريب آميز باشد، مي پذيرد.
منابع:
1.ايزدي، حسين(1382): «امنيت اجتماعي و كنترل اجتماعي» مجموعه مقالات همايش امنيت اجتماعي (معاونت اجتماعي ناجا)، اسفند، تهران.
2.بياباني، غلامحسين(1384): «چارچوب روش شناختي براي بررسي احساس امنيت»، فصلنامه مطالعات امنيت اجتماعي، سال اول، شماره 1، بهار.
3.بيابانگر، اسماعيل: روان شناسي نوجوانان و جوانان ، دفتر نشر فرهنگ اسلامي، تهران
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
پنجشنبه 23,ژانویه,2025