کنکاش در برخی تغییرات محیط های برنامه نویسی
مقدمه
یزدفردا :احمد ابراهیمی :برنامه نویسی در چند سال اخیر دچار تغییرات زیادی شده است. عمده محیط های برنامه نویسی که با آن نرم افزار تهیه می گردد تحت سیستم عامل ویندوز کار می کنند. سمت و سوی برنامه نویسی از زمان سیستم عامل DOS تا کنون تغیییرات زیادی داشته است. برنامه نویسی های تک کاربره ، برنامه برای محیط های متنوع شبکه و روشهای مختلف برنامه نویسی برای شبکه ، برنامه نویسی برای محیط بصری ویندوز با امکانات چند رسانه ای ، برنامه نویسی برای شبکه وب و برنامه نویسی برای موبایل.
توسعه زبانهای برنامه نویسی نیز هم پای سخت افزار و سیستم های عامل دنبال شده است. برنامه نویسی از آن محیط های متن محض، امروزه به برنامه نویسی در محیط های کاملا ویژوال و با امکانات متنوع رنگ بندی کد ها و رفع عیب ، پیگیری خطا های برنامه نویسی و غیره سوق داده شده است.
برنامه نویسی برای سیستم های عامل مختلف ویندوز عمدتا تا کنون به زبانهای ارائه شده از سوی شرکت مایکروسافت مانند VB, C#, VFP و زبان دلفی ارائه شده از سوی شرکت بورلند در بین برنامه نویسان از بیشترین شیوع برخوردار بوده است.
برای محیط وب و برنامه نویسی وب بیس 3 خط مشی عمده وجود داشته است. ( البته در تمام طول این مبحث من منابع و محیط های لینوکس را مد نظر قرار نداده ام) که برنامه نویسی پی اچ پی ، انواع دات نت و محیط جاوا را می شود نام برد.
شرکت سان مایکرو سیستمز: برنامه نویسی به زبان جاوا توسط این شرکت معرفی و محیط های برنامه نویسی آن توسعه داده شده است. توسعه های زیادی برای جاوا ایجاد شده و آنرا به دسته های مختلف برنامه نویسی ویژه موبایل ، برنامه نویسی برای شبکه های بسیار بزرگ و جدیدا حتی برنامه نویسی برای محیط سیستم عاملی مانند ویندوز تقسیم بندی نموده است. در واقع برنامه های نوشته شده با این زبان بر روی هر سیستمی که ماشین مجازی جاوا بر روی آن نصب شده باشد قابل اجرا است.
این پیشنهاد برای برنامه نویس بهترین گزینه می تواند باشد زیرا فارغ از آنکه سیستم عامل چه باشد ( ! ) می تواند برنامه خود را طراحی نماید
دات نت : شرکت مایکرو سافت با گوشه چشمی به ایده بکار گرفته شده در جاوا ، تلاش نموده است تا به نوعی محیط برنامه نویسی را از قید زبان و تا حدودی هم سخت افزار راحت نماید.
در محیط های جدیدی که این شرکت ارائه نموده شما به هر زبانی که علاقه دارید می توانید برنامه خود را بنویسید. محیط برنامه نویسی جدید دات نت زبانهای VB و C# و حتی J# را پوشش می دهد.
نکته جذاب دیگر اینکه شما می توانید یک پروژه را به هر سه زبان فوق بنویسید. یعنی بخشی را به یک زبان بنویسید وبخشی را به زبان دیگر تهیه کنید. در حقیقت شما به هر زبانی که می نویسید مهم نیست و کامپایلر برنامه را به صورتی که می توان آنرا " نیمه کامپایل شده" خواند ترجمه می نماید، که این زبان در واقع برای فرم ورک دات نت قابل فهم بوده و مابقی تفهیم و تطابق با نیازهای سخت افزار را فرم ورک دات نت بر عهده خواهد داشت.
پی اچ پی : برنامه نویسی به این زبان که خود از جنس ماخذ آزاد می باشد در دنیای وب طرفدار بسیاری دارد و با توجه به ماخذ آزاد بودن آن توسعه و رشد سریعی نیز داشته و کدهای متنوعی بصورت رایگان بر روی اینترنت به این زبان موجود می باشد
برنامه نویسان دلفی بدانند:
تا دلفی 2006 شرکت بورلند دنباله رو مایکروسافت بود و از محیط دلفی 8 به بعد برای ارائه نرم افزارهای وب بیس از زبان C# و کامپایل کدهای نوشته شده در محیط دلفی مطابق استانداردهای دات نت استفاده می نمود. نتیجه کار نیز یک DLL بود که در محیط دات نت به عنوان C# شناخته می شد.
خود من نیز از همین خط مشی پیروی نموده و در واقع مدتی نیز در محیط دلفی دات نت و بعدا بطور کامل به محیط ویژوال استودیو 2006 انتقال یافته و در این محیط کد نوشته ام و حتی تعداد 22 فصل آموزش برنامه نویسی دات نت را در وبلاگ http://webdelphi.blogfa.com برای استفاده کنندگان و برنامه نویسان دات فراهم نموده ام.
به این ترتیب می شد گفت که بورلند برنامه نویسان علاقه مند به وب خود را به مایکروسافت تحویل می داد. اما چرا؟
بورلند به کجا می رود:
با توجه به آنچه از محصولات بورلند مشخص است و در طول چند سال گذشته نیز رعایت شده است، بورلند بارها اعلام نموده بود که آماده می شود تا دلفی را به فروش برساند تا به این ترتیب فشار حمایت و پشتیبانی از این بخش از مشتریان خود را از روی دوش خود بر دارد. این موضوع چندی پیش محقق شد و شرکت CodeGear امتیاز دلفی را در اختیار گرفته و تغییرات زیادی در آن اعمال نموده است.
از چند سال قبل ما شاهد حرکت بورلند حول محور جاوا بوده ایم. بورلند محصولی به نام jBuilder را که در آن محیط ویژوالی برای برنامه نویسی جاوا فراهم شده را ارائه نموده است. و اگر اشتباه نکنم بنظر می رسد که با رها شدن از بار دلفی اکنون می تواند با سرعت و تمرکز بیشتری به توسعه محیط برنامه نویسی جاوا پرداخته و در واقع توسعه بهترین محیط برای بهترین مدل برنامه نویسی را محقق نماید.
برنامه نویسان دلفی به کدام سو می روند:
با انتقال امتیاز دلفی به CodeGear در قدم اول و در نسخه دلفی 2007 شاهد آن بودیم که محیط از آن تنوع ( و یا شاید هم پیچیدگی ) در آمده و در این محیط دیگر بارگذاری انواع متنوع ابزارها ( مانند کریستال رپورت و ... ) صورت نمی گیرد. از سوی دیگر تا آنجا که من دیده ام این محیط صرفا برای برنامه نویسی Win32 آماده شده و مانند سلف خود در آن دات نت نویسی و غیره و ذالک دیده نمی شود
در ادامه مالک جدید اقدام به معرفی محصول جدید خود به نام Delphi for PHP نموده است. در واقع در این حرکت جدید برنامه نویسان دلفی وارد محیط ماخذ آزاد شده اند. این خط مشی را قبلا هم در محیط دلفی دیده بودیم آنجا که بورلند با معرفی Kylix سعی نمود تا برنامه های نوشته شده در دلفی قابلیت اجرا در محیط لینوکس را نیز داشته باشند اما به هر دلیل این ایده دنبال نشده بود.
در حرکت جدید با توجه به اینکه عمده شیوع سیستمهای عامل غیر ویندوزی در سیستمهای عامل سرور و مین سرور ها بوده است برنامه نویسان دلفی می توانند برنامه های وب بیس مناسبی را طراحی نمایند که می تواند بر روی سرورهای مناسب آن اجرا شود.
نکته جالب دیگر اینکه این محصول را می توان یکی از جامع ترین محیط های برنامه نویسی ویژوال پی اچ پی نامید. من نمی توانم با جرات تمام آنرا تنها محیط بصری برای برنامه نویسی به این زبان بنامم چون آشنائی زیادی با این ابزار برنامه نویسی آن ندارم. هرچند که مستندات ارائه شده چنین ادعائی را بیان نموده اند.
نتیجه گیری :
با توجه به تغییرات اعمال شده ، برنامه نویسان دلفی من بعد باید خط مشی برنامه نویسی خود را تغییر داده و به سوی برنامه نویسی پی اچ پی روی آورند. یکی از مزایای این نوع برنامه نویسی تا آنجا که من می دانم آنست که سرورهای آن ارزانتر از ویندوزی هستند. یکی دیگر از مزایای آن را می توان وجود منابع بسیار کد حتی به زبان فارسی دانست.
از مزایای محیط برنامه نویسی جدید زیاد گفته شده است که در این مقال نمی گنجد و در آینده اگر توفیقی بود به آن پرداخته خواهد شد.
از سوی دیگر شرکت مایکرو سافت بخش دیگری از کاربران خود را از دست داده است. و همزمان یک محیط برنامه نویسی قوی و جذاب نیز در جلوی محیط ویژوال آن قد برافراشته است که احتمال دارد تا سبب شیوع هر چه بیشتر برنامه نویسی پی اچ پی و جتی نفوذ آن به محیط دانشگاهها و موسسات آموزشی نیز گردد.
نکته دیگری که می توان به آن امید داشت تقویت برنامه نویسی در محیط های ویژوال و برای انواع گوناگون زبان جاوا با محیط های جذاب می باشد که توسط بورلند ارائه شده یا خواهد شد و این ابزار جدید نیز توجه محیط های آموزشی را با توجه به گستره کاربری زبان جاوا به خود جذب خواهد نمود.
یزدفردا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 22,ژانویه,2025