دکتر حسین وطنپور در مورد مهمترین موارد مسمومیتزا در کشور گفت: از شایعترین موارد مسمومیتزا میتوان به قرص برنج و مونوکسید کربن (CO) که با توجه به فرا رسیدن فصل سرما شایع میشود، اشاره کرد.
وی در مورد مسمومیت با قرص برنج با بیان اینکه این نوع مسمومیت عوارضی مانند بروز مشکلات تنفسی، خفگی و مرگ را به دنبال دارد، اظهار کرد: در حال حاضر مسمومیت با قرص برنج 15 تا 20 درصد موارد مسمومیت را به خود اختصاص میدهد. این نوع مسمومیت هم به صورت عمدی و هم به صورت غیرعمدی ایجاد میشود.
وطنپور در تشریح مسمومیت غیرعمدی با قرص برنج ادامه داد: از آنجایی که این قرص در کیسههای برنج و برای نگهداری از آنها استفاده و در خانهها نگهداری میشود، امکان بروز مسمومیت را ایجاد میکند. به عبارتی نگهداری قرص برنج در محیطهای بسته میتواند باعث ایجاد مسمومیت شود. البته از قرص برنج برای مسمومیت عمدی و در خودکشی به دلیل ارزان بودن و سرعت تاثیر بالای آن نیز استفاده میشود.
وطن پور در ادامه در مورد مسمومیت ناشی از سوء مصرف مواد مخدر با بیان اینکه این نوع مسمومیت به لحاظ شیوع در درجه سوم است، خاطر نشان کرد: مسمومیت ناشی از مواد مخدر شامل دو بخش است. بخش اول اعتیاد و استفاده معتادان از مواد مخدر است. به این صورت که به دلیل در دسترس نبودن مواد بعد از چند ماه به طور افراطی از این مواد استفاده کرده و دچار مسمومیت میشوند یا استفاده افراد در حال ترک از این مواد ممکن است باعث بروز مسمومیت در افراد شود.
وی افزود: گروه دوم متعلق به افرادی است که برای اولین بار با ترکیبات مواد مخدر و تریاک مواجه شده و بعد از مصرف دچار مسمومیت میشوند. در مسمومیت ناشی از مواد مخدر بیشتر به سمت مورفین میروند و از عوارض مسمومیت ناشی از استفاده این ماده میتوان به افت شدید فشار خون، لرزش دست، تشنج، تنگی نفس و... اشاره کرد. برای تشخیص این نوع مسمومیت نمونه ادرار گرفته میشود.
وطن پور تغییر رفتار را یکی از عوارض ناشی از مسمومیت دانست و گفت: به طور کلی مسمومیت باعث تغییر رفتار در افراد مسموم میشود که به وفور شاهد این تغییر رفتار هستیم. همچنین یبوست، افت فشار خون و در مواردی کما از عوارض مسمومیت است.
این عضو هیات علمی دانشکده داروسازی در ادامه در مورد مسمومیت در کودکان اظهار کرد: مسمومیت در کودکان عمدتا سهوی است. این مسمومیت به دلیل عدم بسته بندی صحیح فراوردههای سمی و عدم نگهداری درست این فراوردهها توسط خانوادههاست.
وطن پور با تاکید بر لزوم رعایت نکات ذکر شده گفت: توصیه میشود موادی مانند حشره کشها، شویندهها، ضد یخ و... که بو نداشته و بعضا شیرین مزه هستند از دسترس کودکان دور بوده و در بستهبندی آنها دقت لازم به عمل آید تا کودکان نتوانند به راحتی درب این مواد را باز کنند. سازمانهای مسئول و وزارت بهداشت باید ضمن دقت در بستهبندی و نگهداری مواد سمی در خرید و فروش این مواد نیز دقت کرده و محدودیت ایجاد کنند.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 08,ژانویه,2025